Yunanistan'da Komünist Parti'den Karadeniz uyarısı: Dedeağaç ABD’ye peşkeş çekilmemeliydi

Yunanistan Komünist Partisi'nin yayın organında yayımlanan başyazıda, iktidardaki muhafazakâr Miçotakis hükümetine “Dedeağaç bir nevi üs olarak ABD’ye peşkeş çekilmemeliydi” eleştirisi getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Karadeniz’de son haftalarda artan gerilimden ve Ukrayna eksenli ABD-Rusya restleşmesinin olası sonuçlarından endişe duyduğunu açıkladı. KKE, resmi yayın organı olan Rizospastis gazetesinde Karadeniz’deki son duruma dair yayımladığı 'Üs ve hedef' başlıklı başyazıda, Yunanistan’ın muhafazakâr Başbakanı Kiryakos Miçotakis’e “Dedeağaç bir nevi üs olarak ABD’ye peşkeş çekilmemeliydi” eleştirisi getirdi. 

HALKLARA 'GERGİNLİK TIRMANIYOR' UYARISI

Yunanistan ve bölge halklarına hitaben kaleme alınan yazıda KKE, Karadeniz’deki gerilimin tehlikeli boyutlara evrildiği uyarısında bulunarak, Ukrayna özelindeki gelişmeler nedeniyle bölge halklarına ve emekçilere 'her türlü ihtimale karşı hazırlıklı olma ve emperyalizmle mücadeleyi tırmandırma' çağrısında bulundu. 

'MİÇOTAKİS RUSYA KARŞITI CEPHENİN ÖN SIRALARINDA YER ALIYOR'

Makalede, son günlerde ABD-NATO-AB hattında Rusya'yla restleşme planlarının yapıldığı ve bu üçlünün Ukrayna, Doğu Avrupa ve Karadeniz’de Rusya’ya karşı bir dizi senaryo üzerinde kafa yorduğu belirtildi. 'Batı cephesinin büyük askeri grupları elleri tetikte beklettiği' yorumu yapılan başyazıda KKE, Yunanistan'ın ABD-NATO-AB üçlüsünün Rusya karşısında tahkim ettiği cephenin 'en ön sıralarında yer aldığını' vurguladı. KKE'ye göre bu üçlü, Miçotakis hükümetinin desteğiyle Yunanistan topraklarında ve karasularında Rusya’ya karşı düşmanca bir tavır içerisine girmiş durumda. 

'DEDEAĞAÇ YENİ BİR ÜSSE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ'

KKE, bu yorumu çerçevesinde son dönemde ABD’nin Girit’te faydalandığı Suda Üssü'nde kayda değer bir askeri hareketliliğin yaşandığına da işaret etti. Aynı süreçte, Ege Denizi ve semalarında NATO unsurlarının Karadeniz ve Rusya için yeni planları devreye soktuğu belirtildi. KKE, Yunanistan’ın kuzeyinde de Dedeağaç-Aleksandroupoli'nin bir çeşit 'yeni Suda Üssü’ne dönüştüğü eleştirisi getirdi. Parti, ABD ve NATO'nun bu sınır kenti üzerinde Karadeniz ve Ukrayna planlarını devreye soktuğu yorumu yaptı. 

KKE’ye göre, Yunanistan hükümeti ABD-NATO-AB üçlüsünün Rusya planlarına sadece pasif destek sağlamıyor, planlara aktif bir şekilde de katılıyor. Makalede, Yunanistan Hava Kuvvetleri unsurlarının Karadeniz yakınlarındaki NATO unsurlarına destek sunduğu, NATO müttefikleriyle Ege ve Akdeniz’de ortak tatbikatlar serisinin sürdüğü hatırlatıldı.

Başyazıda, Yunanistan'ın ABD-NATO-AB üçlüsünün Pasifik Okyanusu’na açılan kanadının temsilcilerine de yardımlarını yoğunlaştırdığı, Atina'nın Suudi Arabistan’a Patriot hava sistemleri verirken İsrail'le de çok boyutlu bir işbirliğine girdiği belirtildi.