Yunanistan’da işçiler grevde: Fiyatlar yükseliyor, ücretler zamlar karşısında eriyor

Yunanistan’da işçiler, sendikaların çağrısıyla artan fiyatları protesto etmek için ülke çapında bir günlük greve çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’da işçiler derinleşen ekonomik krizi, enflasyonun altında ezilen ücretleri ve zamları protesto etmek için bir günlük greve çıktı. Yaklaşık 2,5 milyon kamu ve özel sektör işçisini temsil eden ülkenin en büyük iki sendikası grev çağrısında bulundu. Grevin, başkent Atina’nın merkezinde bir protestoyu da beraberinde getirmesi bekleniyor.  

Şubat ayında, Yunanistan’da enflasyon artan enerji, kira ve ulaşım fiyatları ile Rusya’nın Ukrayna işgali nedeniyle son 25 yılının en yüksek seviyesine tırmandı. Hükümet, eylülden bu yana çiftçiler, haneler ve işletmelerin üzerindeki baskıyı azaltmak için 3,7 milyon euro harcadı. Özel sektör çalışanlarını temsil eden sendikalardan oluşan GSEE konfederasyonu, martta asgari ücrete yüzde 13 zam talep etmişti.

Hükümet, ocak ayında asgari ücreti yüzde 2’lik bir artışla 663 euro olarak belirlemişti. Başbakan Kiryakos Miçotakis, mayısta ücretin tekrar belirleneceğini söyledi. İşçilerin 14 yıldır krizin yükünü taşıdığını savunan GSEE, krizin gitgide daha da derinleştiğini, haklarının azaldığını ifade ediyor. 2018’de derin bir ekonomik krizden çıkan Yunanistan, pandemi nedeniyle turizm sektöründe ağır kayıplar yaşadı. (DIŞ HABERLER)