Yunanistan'da her iki yoksul haneden biri faturalarını ödeyemiyor

Komşu Yunanistan'da 21 Mayıs parlamento seçimleri yaklaşırken açıklanan sosyoekonomik veriler, 2,7 milyon kişinin yoksulluk ile karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) açıkladığı veriler, ülkede on binlerce hane halkının gerekli ve temel ihtiyaçlarından önemli ölçüde mahrum olduğunu gösterdi.

Buna göre, komşu Yunanistan'da her 10 kişiden 3'ü yoksulluk ya da sosyal dışlanma riski ile karşı karşıya. Ekonomik krizin başlangıcından 13 yıl sonra halen devam eden yoksulluk, yaklaşık 2,7 milyon kişiyi derinden etkiliyor.

2,7 MİLYON KİŞİ 'YOKSUL' OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

ELSTAT'ın erken parlamento seçimlerine iki haftadan kısa bir süre kala açıkladığı veriler, 2010'lu yılların sonlarına doğru "Krizden çıktık" açıklamaları yapan iktidar partilerinin söylediğinin aksine, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yoksul hanelerin yüzde 50,7'sinin elektrik, su ve gaz gibi sabit faturalarını zamanında ödemekte güçlük çektiğini, bu oranın yoksulluk sınırı üzerindeki haneler için yüzde 30,1 olduğunu ortaya koydu.

Uluslararası kuruluşların belirlediği eşiklere göre, yoksulluk sınırı tek kişilik bir hane için yıllık 5,712 euro (aylık 476 euro), iki yetişkin ve 14 yaşından küçük, bakmakla yükümlü olunan iki çocuğun bulunduğu haneler için ise 11,995 euro (aylık 1,000 euro). Bu eşiğin altında veya eşdeğerinde bir hane 'yoksul', üstünde ise 'yoksul olmayan' olarak kabul ediliyor.

Son verilere göre, Yunanistan’da yaklaşık 2,7 milyon kişi 'yoksul' olarak değerlendiriliyor. yoksul hanelerin yüzde 73'ü ve yoksul olmayan hanelerin yüzde 28,4'ü aylık veya haftalık toplam gelirleriyle olağan ihtiyaçlarını karşılamakta büyük güçlük çektiklerini ifade ediyor.

YAŞAM KALİTESİ DÜŞTÜ: YÜZDE 34,9 KENDİSİNE PARA HARCAYAMIYOR

ELSTAT’ın verileri, ekonomik kriz yıllarında Yunanistan’da gözlemlenen yaşam kalitesindeki düşüşü de ortaya koydu. Buna göre, yoksul hanelerin yüzde 32,2'si ve yoksul olmayan hanelerin yüzde 4,9'u iki günde bir tavuk, et, balık veya eşit besin değerine sahip sebzeler içeren bir beslenme düzenine sahip olmadıklarını belirtti.

Yunanistan'daki yoksul hanelerin yüzde 38,7'si ve yoksul olmayan hanelerin yüzde 14,1'i kışın yeterli ısınma imkanına sahip olmadıklarını ifade ederken, yoksul hanelerin yüzde 83,9'u ve yoksul olmayan hanelerin yüzde 34,2'si yaklaşık 410 euro'luk gerekli harcamaları karşılamakta finansal zorluk yaşadıkları bilgisini paylaştı.

Mal ve hizmet alımı için tüketici kredisi almış olan tüm hanelerin yüzde 30,6'sı kredilerini veya taksitlerini geri ödemekte zorlandıklarını belirtirken, 11 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 29,5'i spor, sinema vb. boş zaman faaliyetlerine düzenli olarak katılamadığını söyledi. Aynı şekilde nüfusun yüzde 34,9'u kendilerine veya bir hobiye para harcayamıyor.

SEÇİMLER YAKLAŞIYOR: ANKETLER NE SÖYLÜYOR?

ELSTAT'ın 2023 yılı sosyoekonomik verileri, komşu ülkede 21 Mayıs'ta yapılacak parlamento seçimlerine iki haftadan az zaman kalmışken açıklandı. Sosyoekonomik krizin etkilemeye devam ettiği ülkede yapılan anketler, iktidar partisinin oylarında kayda değer bir gerileme olduğunu gösterdi. Buna göre, 2019'da tek başına iktidar olan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in muhafazakar Yeni Demokrasi (YD) partisi, yüzde 30 bandına gerilemiş durumda.

2015-2019 döneminde iktidarda olan ve bir dizi tasarruf politikasını yürürlüğe sokan merkez soldaki Syriza'nın oy oranı ise yüzde 25 bandında. Öte yandan, yapılan anketler, aşırı sağ partilerin oylarında kayda değer bir artışa işaret ediyor.