Yunanistan'da evlilik eşitliği hazırlığı: LGBTİ+'lar için devrim niteliğinde karar

Yunanistan'da LGTBİ+ evlilikleri yasallaştırmayı planlayan Miçotakis'in, önümüzdeki saatlerde konuya ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Haziran ayında gerçekleştirilen parlamento seçimlerinden yeni bir zaferle çıkan ve 2027 yazına kadar iktidarda kalmayı garantileyen Kiriakos Miçotakis'in önderliğindeki Yeni Demokrasi Partisi (YD), devrim niteliğinde bir karara imza atmaya hazırlanıyor. Muhafazakar çizgisiyle tanınan iktidar partisi, Yunanistan'da LGTBİ+ evlilikleri yasallaştırmayı planlıyor.

Evlilik eşitliğinin yasalaşması, geçtiğimiz dönemde YD'nin seçim vaatleri arasında yer aldı. Ancak parti içerisindeki tepkiler nedeniyle yasa tasarısının gündeme gelmesi gecikti. Partisindeki tepkileri de göz önüne alan Miçotakis'in evlilik eşitliğine şartlı olarak 'evet' demeye hazırlandığı belirtildi. Hükümetin stratejisine göre, evlilik yasalaşırken LGBTİ+ bireylerin evlilik sonrasında çocuk sahibi olmalarına yasal izin tanınmayacak. Başbakanın konu hakkındaki duruşunu ilerleyen saatlerde Yunanistan Kamu Radyo Televizyon Kurumu ERT aracılığı ile netleştirmesi bekleniyor.

'SİVİL PARTNER ANLAŞMASI' YASALAŞMIŞTI

Yunanistan, geçtiğimiz yıllarda LGBTİ+ bireylere yasal güvence altında birlikte yaşama hakkını sunan "sivil partner antlaşmasını" yasalaştırmıştı. Benzer bir adımı Avrupa Birliği'nin bir diğer Ortodoks nüfus ağırlıklı olan Kıbrıslı Cumhuriyeti de takip etmişti. Sivil partnerlik anlaşması ya da Yunanistan'daki resmi adıyla "birlikte yaşama sözleşmesi" yasal evlilik gibi bireylere geniş yasal haklar tanımıyor. Bu nedenle insan hakları savunucuları tarafından yetersiz bulunuyor.

İKTİDAR PARTİSİNDE 'İSYAN'

YD'ye yakın çizgideki Kathimerini gazetesi Miçotakis'in LGBTİ+ bireylerle ilgili yeni adımına iktidar partisi içerisinde kayda değer sayıda vekilin karşı çıktığını belirtti. Gazeteye göre, seksene yakın vekil ilgili yasa tasarısının meclisteki oylamasına katılmayacak. Bazı vekiller ise ret oyu vermeye meyilli. YD'nin 300 sandalyeli Yunanistan meclisinde 158 sandalyesi bulunuyor.

Aşırı sağ görüşlü Devlet Bakanı, evlilik eşitliğine evliliğe karşı çıkan grubun liderliğini üstlendi. Voridis, medyaya verdiği son demeçlerde Başbakan'dan konu hakkındaki duruşunu netleştirmesini talep etti. Ayrıca, birlikte yaşama sözleşmesinin LGBTİ+ haklarını garanti altına aldığını sürüyor. YD'nin bir diğer aşırı sağ görüşlü vekili Thanos Plevris de, Voridis'in görüşlerine destek verdi. 

'KARŞI ÇIKANLAR İSTİFA ETSİN'

Muhafazakar vekillerin aykırı çıkışına rağmen YD'nin liberal kanadı Miçotakis'in yeni adımının arkasında duruyor. Muhaceret ve İltica Bakanı Dimitris Kairidis, konu hakkındaki görüşlerini basın ile paylaşırken dikkat çekici bir mesaj verdi. Kairidis, yeni yasa ile hemfikir olmayanların hükümet görevlerinden istifa etmesi gerektiğini söyledi. YD'li eski Atina Belediye Başkanı Nikitas Kaklamanis de, Kairidis'in görüşünü destekleyen partililer yer alıyor.

KİLİSENİN DURUŞU KRİTİK

YD içerisinde isyan bayraklarının açıldığı bir süreçte, Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin konu hakkındaki olası açıklamalarına da dikkat kesildi. Kiliseliderliği şu ana kadar konu hakkında net bir duruş almış değil. Başpiskopos İeronimos, başbakanın konu hakkındaki duruşunu netleştirmesinden sonra kilisenin görüşünü kamuoyu ile paylaşacağını açıkladı.

Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin en üst düzey organı olan Kutsal Sinod'un da yasayı görüşmek üzere toplandığı belirtildi. Bu arada Selanik'in yeni Metropoliti Filotheos, kilisenin nihai kararını beklemeden evlilik eşitliğine karşı çıktı. 

GÖZLER MUHALEFETTE

Kathimerini gazetesinin YD ile ilgili geçtiği yeni haberin gerçeğe dönüşmesi durumunda, Yunanistan parlamentosunda gözler muhalefet partilerine çevrilecek. Zira Miçotakis'in yeni yasayı meclisten geçirmesi için muhalif vekillerin desteği gerekli olacak. Aşırı sağdaki partiler beklenildiği üzere ilgili yasa tasarısını desteklemeyecek. 

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) bir dizi nedenden dolayı yasaya şerh koşuyor. Geçtiğimiz haftalarda basına konu hakkında demeç veren KKE Genel Sekreteri Dimitris Koutsoumbas, söz konusu tasarıya ilişkin şu açıklamada bulunmuştu: "Her şeyden önce tasarıyı görmek istiyoruz. Şu an endişeliyiz çünkü sadece evlilik konusuna odaklanıyor. Çünkü medeni birliktelikle ilgili açıklığa kavuşturulmamış ve yasalaştırılmamış bir dizi konu olduğuna inanıyoruz. Örneğin, aklıma sağlık sorunları geliyor."

Koutsoumbas ayrıca, "Parlamentoda cinsel yönelim, eşcinsel çiftler ve zorbalık ve ırkçılık olgularına ilişkin çerçevenin sıkılaştırılması için ısrar eden tek partiyiz. Hayatta hangi cinsel yönelime sahip olursa olsun, herkes eşittir. Hak eşitliği olmalıdır" vurgusunda bulunmuştu. 

SYRIZA, SYRIZA'dan kopan grubun kurduğu Yeni Sol ve Özgürlük Seyri'nin konu hakkında izleyeceği yol merakla bekleniyor. Bu partiler yasaya net bir şekilde karşı çıkmazken, duruşlarını henüz netleştirmiş değiller. Şu ana kadar eşcinsel evliliklerle ilgili yasa tasarısına destek vereceğini açıklayan tek parti PASOK.

SYRIZA'nın meclis temsilcisi Sokratis Famelos partisinin konu hakkındaki duruşunun başbakanın konumunu netleştirmesi sonrasında açıklanacağını duyurdu.