Yunanistan'da binlerce kişi sokakta: 'Bu suç unutulmayacak'

57 kişinin ölümüne sebep olan tren kazasına tepki gösteren protestocular, Atina ve Selanik başta olmak üzere birçok kentte bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın Tempi bölgesinde geçtiğimiz hafta meydana gelen ve 57 kişinin ölümüne sebep olan tren kazasına tepki gösteren onbinlerce eylemci, bugün ülke genelinde protesto yürüyüşleri ve mitingleri düzenliyor. Komşu Yunanistan'da ilan edilen genel grev nedeniyle hayat durma noktasına gelirken, başta Atina olmak üzere birçok kentte vatandaşlar "Tüm ölülerin sesi olacağız", "Bu suç unutulmayacak", "Sistem sadece trajediler yaratıyor" sloganları ile yürüdü. Birçok merkezde eylemciler, kazanın hesabının sorulmasını talep ediyor.  

'2010-2012'Yİ HATIRLATIYOR'

Yunanistan'ın muhalif basını, grev ve protestolara kitlesel katılımın, 2010-2012 yıllarında düzenlenen eylemleri akla getirdiğini yazdı. Yunanistan polisine (ELAS) göre, Yunanistan saati ile 14.00 itibari ile Atina'nın merkezindeki protesto yürüyüşüne katılanların sayısı 30 bini geçti. Bugünkü etkinliğin düzenleyicilerine göre ise gerçek katılımcı sayısı 70 bine yaklaşmış durumda. Başkentteki yürüyüşe öğrenciler, öğretmenler, emekçiler, siyasî oluşumlar, sendikalar ve sivil vatandaşlar destek verdi. 

Atina'nın yanı sıra diğer kentlerde de kitlesel katılımın sağlandığı protestolar düzenlendi. Eylemlerde, hükümet ve özelleştirme karşıtı sloganlar öne çıktı. Selanik'in yerel basınına göre, Yunanistan'ın ikinci büyük kentindeki hareketlilik Atina'yı aratmıyor. Aynı şekilde Patras, Girit gibi merkezlerden de hükümet karşıtı protesto ve yürüyüş haberleri geliyor.

Protestolar nedeniyle kentlerin ana caddeleri trafiğe kapatılırken, genel grev nedeniyle hayat akışı kesintiye uğramış durumda. Ülke genelinde özel ve kamu sektörü, protesto eylemlerine destek vererek bugünkü büyük genel greve katılıyor.

TREN SEFERLERİ DURDURULDU

Yunanistan'ın birçok noktasında hükümet karşıtı mesajlar yükselirken, geçtiğimiz günlerde boşalan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı koltuğuna oturan George Gerapetritis, ulusal tren ağı ile ilgili alınan bir dizi yeni kararı kamuoyu ile paylaştı. Yunanistan kamu radyo devlet kuruluşu Ert'ye göre, tren ağında 'insan yönetiminde eksiklikler olduğunu' kabul eden Gerapetritis, demiryollarının muhtemelen ay sonuna dek, mutlak güvenlik koşulları yerine getirilinceye kadar hizmet vermeyeceğini açıkladı. Bakan, altyapı, personel ve yeni bir organizasyon şemasının yanı sıra organizasyon için mali destek sözü verdi.

Demiryolu ağı ile ilgili bir dizi kararı kamuoyu ile paylaşan Gerapetritis, hükümetin önümüzdeki günlerde demiryolu meselesini meclis gündemine taşıyacağını da açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Yunan demiryollarının teknolojik donanımına ilişkin sözleşmenin en hızlı şekilde ilerlemesini sağlamak için gerekli tüm adımların atılacağı konusunda güvence vererek, demiryolları için ayrılan bütçenin arttırıldığını belirtti.

'ÖFKEYİ VE TEPKİLERİ ANLIYORUM'

Gerapetritis, bir soruya yanıtı çerçevesinde demiryolu güvenliğini sağlamak için gereken her şeyin yapılacağını söyledi. Gerapetritis, "Şoktayım, bu kazanın toplumda yarattığı kolektif acıyı anlıyorum. 4. Sanayi Devrimi'nde teknolojinin zirvede olduğu bir zamanda, maalesef bugünün zamanlarına uygun olmayan durumlara tanık olduk. İnsanların haksız kaybı duygusu her zaman bizlerle olacak. Öfkeyi ve tepkileri anlıyorum, hepsi çok anlaşılabilir" dedi.