Yunanistan'da 11 tutuklu 63 gündür açlık grevinde

'Terör örgütüne üyelik' suçlamasıyla toplam 537 yıl hapis cezasına çarptırılan 11 tutuklu, açlık grevlerinin 63. gününü doldurdu. Avukatlar, tutukluların fiziksel saldırıya maruz kaldığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan'da dün, son yıllarda revize edilen terör yasası kapsamında ağır cezalara mahkum edilen ve 63 gündür açlık grevinde olan 11 siyasi tutuklunun avukatları basın toplantısı düzenledi. Efimerida ton Sintakton gazetesinde yer alan habere göre, 'terör örgütüne üyelik' suçlamasıyla toplam 537 yıl hapis cezasına çarptırılan Ali Ercan Gökoğlu, Burak Agarmış, Hasan Kaya, Sinan Çam, Şadi Naci Özpolat, Halil Demir, Anıl Sayar, Harika Kızılkaya, Hazal Seçer, Sinan Oktay Özen ve İsmail Zat, Yunanistan makamlarının fiziki saldırılarına maruz kaldıklarını dile getirdi.

'ONLAR, GEÇMİŞİ VE İYİ BİR GELECEĞİ OLAN İNSANLAR'

Avukat Aleka Zorbala, "Medya başından beri davaya '11', 'Kürtler' ve 'teröristler' kelimeleriyle atıfta bulunarak bir grup izlenimi verdi" diyerek, şöyle devam etti: "Bir noktada bu 11 kişinin her birinin ne olduğunu görmek zorundayız: Onlar geçmişi ve umarız iyi bir geleceği olan insanlar."

'KANIT OLMAKSIZIN ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİYLE MAHKUM EDİLİYOR'

Avukat Dimitris Sarafianos ise, siyasi tutukluların kaldıkları evin dışında içerisinde silah olan bir çanta bulunması dışında örgüt üyeliğine dair başka bir kanıt bulunmadığını belirtti. Sarafianos, mahkeme salonundaki duruşma sırasında 'özel harekat polislerinin sanıkları acımasızca dövdüğünü' dile getirdi. Sarafianos ayrıca, 187A Yasası kapsamındaki davaların görülmesi sırasında, üyeler arasındaki ilişki hakkında mahkemeye genellikle özel kanıtlar sunulduğuna (telefon gizliliğinin kaldırılması ve konuşmalar gibi) ve bu prosedürün hiç gerçekleşmediğine özellikle atıfta bulunarak, "Bir kişi, diğer sanıklarla bir ilişkisi olduğuna dair herhangi bir kanıt olmaksızın örgüt yöneticisi olmaktan mahkum ediliyor" dedi. 

Savunma avukatı Patrikios Patrikounakos, silahların üzerinde tek bir parmak izi bile bulunmadığına dikkat çekerek "Tek kanıt, terörle mücadele memurunun ve savcılık tanığının algısıydı. Hepsi birlikte grup mantığıyla hapse atıldılar" ifadelerini kullandı. 

Açlık grevindeki tutuklarının sağlık durumlarına ilişkin bilgi veren '11 Savaşçıya Özgürlük Komitesi' üyesi Konstantina Katsiotis de, iki aylık açlık grevini tamamlayan 11 tutuklunun 'moral açısından çok güçlü olduklarını' aktardı. Katsiotis, "Sağlık durumları stabil ancak 47 kiloya düşen bir mahkûm da söz konusu" dedi.