Yunanistan'a ait yük gemisine Kızıldeniz'de füze saldırısı

Ambrey deniz güvenliği şirketi, Malta bandıralı bir dökme yük gemisine Yemen açıklarında saldırı olduğunu duyurdu. ABD, İran’ın Husilere gönderdiği füze bileşenlerini ele geçirdiklerini iddia etti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere merkezli deniz güvenliği şirketi Ambrey, Malta bandıralı bir dökme yük gemisine Yemen'in kuzeybatısındaki Salif liman kentinin 76 deniz mili açığında saldırı düzenlendiğini açıkladı. Yapılan bildirimde, söz konusu geminin Yunanistan'a ait olduğu ve kuzeye doğru giderken Kızıldeniz'de bir füze ile hedef alındığı ifade edildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) kurumu da Salif liman kentinin 100 deniz mili kuzeybatısında böyle bir olayın olduğuna ilişkin ihbar aldıklarını belirtti. Geminin sonrasında seyrini limana doğru değiştirdiği gözlemlendi. Reuters'a konuşan iki Yunanistan Denizcilik Bakanlığı yetkilisi, 24 mürettebatlı MT Zografia dökme yük gemisinin Yemen açıklarında bir füze ile vurulduğunu doğruladı. Buna göre, içinde yük bulunmayan gemi, Vietnam'dan İsrail'e doğru gidiyordu. Kaynaklardan biri, saldırı sonucunda yaralanan olmadığı bilgisini paylaştı. 

ABD: İRAN'IN ABD'YE GÖNDERDİĞİ FÜZE BİLEŞENLERİ ELE GEÇİRİLDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırıları karşısında Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'deki ticari gemileri hedef almaya başladı. ABD ve İngiltere, bu saldırılar karşısında Husilere ait hedeflere saldırı düzenlediklerini açıklarken, Husilerden bu saldırıların süreceği açıklaması yapıldı. ABD, dün de Kızıldeniz ABD'ye ait bir konteyner gemisinin Husiler tarafından hedef alındığını açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) bu bağlamda bir açıklama yaparak 11 Ocak’ta düzenlenen operasyon kapsamında ‘İran yapımı’ balistik ve seyir füzesi parçalarının ele geçirildiğini duyurdu. Operasyonun yelkenli bir tekneye düzenlendiği duyuruldu.

'SOMALİ SAHİLİ YAKINLARINDA YELKENLİ TEKNEYE ÇIKARMA YAPILDI'

DHA'nın aktardığına göre, ABD Merkez Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, “USS Lewis B Puller’dan, helikopterler ile insansız hava araçları (İHA) tarafından desteklenen ABD Donanması’ndan ABD Özel Kuvvetleri, Umman Denizi'nin uluslararası sularında Somali sahili yakınlarında bir yelkenli tekneye çıkarma yaparak İran yapımı balistik füze ve seyir füzesi parçaları ele geçirmiştir" denildi.

Açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Ele geçirilen parçalar arasında Husilerin orta menzilli balistik füzeleri ve gemisavar seyir füzeleri için güdüm ve savaş başlıklarının yanı sıra hava savunmasıyla ilgili bileşenler de bulunmaktadır. İlk analizler aynı silahların Husiler tarafından Kızıldeniz'de transit geçiş yapan uluslararası ticaret gemilerindeki masum denizcileri tehdit etmek ve onlara saldırmak için kullanıldığını göstermektedir."

'2019 YILINDAN BU YANA ELE GEÇİRİLEN İLK İRAN YAPIMI BİLEŞENLER'

CENTCOM, ele geçirilen füze bileşenlerinin ABD Donanması tarafından 2019 yılından bu yana ele geçirilen ilk İran yapımı bileşenler olduğuna dikkat çekerek, “Bu, Kasım 2023'te Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Husilere İran tarafından tedarik edilen ölümcül, gelişmiş konvansiyonel silahların ele geçirildiği ilk operasyondur. Bu aynı zamanda Kasım 2019'dan bu yana ABD Donanması tarafından ele geçirilen ilk İran üretimi gelişmiş balistik füze ve seyir füzesi bileşenlerini teşkil etmektedir. Yemen'deki Husilere doğrudan ya da dolaylı olarak silah tedarik edilmesi, satılması ya da aktarılması 2216 sayılı BM Güvenlik Kararı'nı ve uluslararası hukuku ihlal etmektedir” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)