Yunanistan ve Frontex'ten çıplak bulunan mültecilerle ilgili açıklama

Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı, çıplak halde bulunan 92 mültecinin Fylakio Kampı'na gönderileceğini bildirdi. Bakanlık, Ankara'dan gelen açıklamalar hakkında yorum yapmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan ve Avrupa Sınır Koruma Ajansı (Frontex), plastik botlarla Meriç Nehri'ni geçtikten sonra çıplak halde bulunan 92 mültecinin durumunda ilişkin açıklamalarda bulundu. Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı Basın Sözcülüğü'nün açıklamasında, Türkiye ile Yunanistan sınırında çıplak halde bulunan mültecilerle ilgili soruşturmanın Yunanistan Sivil Koruma Bakanlığı tarafından yürütüldüğü belirtildi. 

'FYLAKIO KAMPI'NA GÖNDERİLECEKLER'

‘’Konu ile ilgili soruşturma Yunanistan Sivil Koruma Bakanlığı tarafından yürütülüyor’’ denilen açıklamada, ‘’Göçmenler önümüzdeki günlerde Yunanistan'da bulunan ve Meriç Nehri'ne yakın Mülteci Kabul Bürosu ve Merkezi olan Fylakio Kampı'na gönderilecekler. Burada iltica başvurusu gibi gerekli olan prosedürler tamamlanacak’’ ifadelerine yer verildi. 

Bakanlık sözcülüğü, mültecilere ilişkin Yunanistan'ın suçlamalarına yanıt veren Ankara'nın açıklamaları hakkında ise yorum yapmadı. 

FRONTEX: 92 MÜLTECİDEN 14’ÜNÜN KURTARILMASINA YARDIM ETTİK

Frontex Basın Sözcülüğü’nün Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada ise, ‘’Meriç bölgesinde devriye gezen Frontex daimi kolordu subayları, geçen cuma günü 92 göçmenden 14'ünün kurtarılması konusunda Yunan makamlarına destek verdi. Görevlilerimiz göçmenlerin neredeyse çıplak halde bulunduğunu ve bazılarının gözle görülür şekilde yaralandığını bildirdi’’ ifadeleri kullanıldı.

Frontex görevlilerinin, Yunanistanlı yetkililerle birlikte mültecilere acil yardım sağladığını belirten Frontex Basın Sözcülüğü, olayın nasıl yaşandığını şöyle özetledi: ‘"Olaya anında müdahale edildi ve Yunan makamlarının yüksek profesyonelliği ile birlikte Frontex sorunsuz bir iş birliği gösterdi. Temel hakların ihlal potansiyeli konusunda hemen Frontex Temel Haklar Görevlisi bilgilendirildi."

NE OLMUŞTU?

Yunanistanlı yetkililer, plastik botlarla Meriç Nehri'ni geçen 92 mültecinin çıplak halde bulunduğunu ve söz konusu mültecilerin Türkiye tarafından itildiğini ileri sürmüştü. Tamamı erkek olan mültecilerin darp edildiği ve bazılarının yaralı olduğu belirtilmişti. Türkiye ile Yunanistan arasında karşılıklı suçlamalar devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, konu hakkında bir soruşturma çağrısı yaptı. Frontex ile Yunanistan polisinin yürüttüğü soruşturma kapsamında, mültecilerin lastik botlarla Türkiye'den Yunanistan'a girdiği yönünde 'kanıtlar bulunduğu' aktarılmıştı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuya ilişkin açıklamasında “Yunanistan gibi en haksız durumda bile haklı görünmeye çalışmak için gerçekten utanmaz ve aymaz olmak gerekiyor” demişti. İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise Yunanistan’dan gelen açıklamalar için “Yunan yalan haber makinesi yine devrede” ifadelerini kullanmıştı. 

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, şöyle konuşmuştu: "Türkiye ile ilgili tek bir insan hakları ihlali bulamadığınız için kendi yaptığınız zulmün fotoğrafını Türkiye yapmış gibi göstermeye çalışıyorsunuz! Manipülasyonlara, sahtekarlığa ayıracağınız vakti insan haklarına uymaya harcayın! Hadi, zor değil; biraz medeni olun!"