Yunanistan solunun 70 yıllık gazetesi Avgi artık basılmayacak

Yunanistan'da SYRIZA – İlerici İttifak'ın yayın organı olarak görülen 70 yıllık Avgi gazetesi artık basılmayacak. Gazete yayın hayatına sadece internet ve pazar baskısıyla devam edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunan solunun tarihi gazetesi ‘Avgi’,  70 yıllık yayın hayatından sonra günlük baskısını sonlandırma kararı aldı. Gazete, basılı medyada ve okuyucu alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle diğer günlük gazeteler gibi devasa finansal sorunlarla yüz yüze geldi. ‘Avgi’nin genel yayın yönetmeni sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamada, abone sayısını artırmayı başaramadığı için istifa ettiğini söyledi.

‘Avgi’, geçen ay 30 çalışanı için 'gönüllü çıkış' programı başlattı. Program 28 maaş artı önceki yıllardan ödenmemiş maaşların ödenmesi teklifini içeriyordu. Teklife sadece 11 çalışanın olumlu yanıt vereceği belirtilirken, finansal kriz nedeniyle ‘Avgi’ günlük baskısını sonlandıracak. Solun bu tarihi gazetesi yeni yılda yayın hayatına sadece internet ve pazar baskısıyla devam edecek. 

ANA MUHALEFET SAFLARINDA ÇALKANTI

Yunanistan’da ‘Avgi’nin günlük baskının sonlandırılmasının ülkenin ana muhalefet partisi SYRIZA üzerinde kayda değer bir siyasi etki yaratacağı görüşü hakim. Bazı parti yetkilileri SYRIZA’nın yaklaşan kurultayı öncesinde ve ana akım medyanın hükümetin güdümünde olduğu bir süreçte ‘Avgi’nin iflas noktasına gelmiş olmasının Yunanistan solu açısından büyük bir sorun teşkil ettiği görüşünde. 

SYRIZA içerisindeki tepkiler nedeniyle parti lideri Alexis Çipras gazete yetkililikleriyle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirecek. ‘Avgi’nin emekçileriyse grev ve hak arama eylemlerine hazırlanıyor.

YUNANİSTAN SOLUYLA ÖZDEŞLEŞEN BİR TARİH

‘Avgi’ gazetesi iç savaş sonrası dönemde yayın hayatına başlamıştı. Gazetenin ilk baskısı 24 Ağustos 1952'de Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) düzenli olarak yayımladığı Rizospastis'e rakip olarak kamuoyuna lanse edildi.  ‘Avgi’,  Birleşik Demokratik Sol'un (EDA) ve daha sonra KKE'nin yurtiçindeki, ulusal "ılımlı" sol kanadının parti organı olarak tarihi seyrine devam etti.

1967-1974 arasındaki askeri cunta yönetimi sırasında yasaklanan Avgi, 1991'den bu yana Avrupa Birliği yanlısı sol kesimlerin ve SYRIZA – İlerici İttifak'ın yayın organı olarak isminden söz ettiriyor.

‘Avgi’nin hisselerinin yüzde 40'ına SYRİZA sahipken geri kalanı çalışanları, okuyucular ve parti seçmenleri gibi küçük hissedarların elinde. Bu kesimlerden hiçbiri hisselerin yüzde 3'ünden fazlasına sahip değil.