Yunanistan sandık başına gidiyor: Tek başına iktidar hayal mi?

Erken parlamento seçimleri için 21 Mayıs'ta sandık başına gidecek olan Yunanistan'da yapılan son anketler altı partili bir parlamentoya işaret etti. Miçotakis'in partisi YD ise anketlerde önde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan, 21 Mayıs Pazar günü erken parlamento seçimleri için sandık başına gidiyor. 11 milyonluk nüfusa sahip ülkede yapılan son anketlere göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YD) ilk sıradaki yerini koruyor.

SEÇMENLERİN YÜZDE 10'U KARARSIZ

Kathimerini gazetesinin sonuçlarını paylaştığı yeni bir ankete göre, YD Partisi kayda değer bir farkla seçim yarışını birinci sırada götürüyor. Action 24 kanalı için yapılan RASS anketi, YD'nin SYRIZA karşısında 6,6 puan önde olduğunu gösterdi. Ankete göre, YD yüzde 30,8, SYRIZA yüzde 24,2, PASOK yüzde 9,8, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,7, MERA25 yüzde 3,2 ve Helen Çözümü yüzde 2,7 oy oranına sahip.

Eski Meclis Başkanı Zoe Konstantopoulou'nun liderliğindeki Özgürlük Seyri, yüzde 2,1 ile yüzde 3'lük seçim barajına yakın bir oranda. Ankete göre, seçmenlerin yüzde 4,1'i başka partileri destekleyecek. Seçmenlerin yüzde 9,9'u ise kararsız görünüyor.

ANKETLER ALTI PARTİLİ BİR MECLİSE İŞARET EDİYOR

RASS'ın araştırmasına göre, yeni mecliste hiçbir parti tek başına hükümet kurmayı sağlayan sandalye sayısına ulaşamayacak.

Bu ihtimali, son günlerde açıklanan başka anketler de gündeme getirdi. Proto Thema gazetesi için Marc Şirketi'nin yaptığı yeni bir ankete göre, YD SYRIZA'ya karşı üstünlüğünü koruyor.

Ankete göre, YD geçerli oyların yüzde 33,6'sını alacak. Diğer partilerin oy oranları şu şekilde olacak: SYRIZA yüzde 26,9, PASOK yüzde 9,1, KKE %yüzde 6,1, Helen Çözümü yüzde 3,4, MERA25 yüzde 3,3, Özgürlük Seyri yüzde 1,7, NİKİ yüzde 1,4 ve EAN yüzde 1,2.

Söz konusu veriler altı partili yeni bir meclise işaret ediyor. Bu projeksiyonda YD 121, SYRİZA 98, PASOK 34, KKE 23, Helen Çözümü ve MERA25 de 12'şer sandalyeye sahip olacak.  

SYRIZA'DAN ANKETLERE ŞERH: 'FARKLI BİR SİYASİ RESİM OLUŞACAK'

Ethnos gazetesinin haberine göre, ana muhalefet partisi SYRIZA son anket sonuçlarına mesafeli yaklaşıyor. SYRIZA yönetimine göre, bu pazar Yunanistan'da anket şirketlerinin öngördüğünden farklı bir siyasi resim oluşacak. 

SYRIZA seçmenlerinin kamuoyu yoklamalarında yeterince temsil edilmediği görüşünü dile getiren parti yetkilileri, bu iddiayı desteklemek için 2019 yılında SYRIZA'ya oy veren seçmenlerin yaklaşık yüzde 12'sinin, yani aslında çok azının anketlerde tespit edildiğine işaret etti. Birçok 'kızgın' SYRIZA seçmeninin anket şirketlerine tepki göstererek araştırmalara katılmadığı da iddia edilirken, SYRIZA yönetimi de 21 Mayıs gecesi YD ile puan farkının çok daha küçük olacağı öngörüsünde bulundu.