Yunanistan Parlamentosu, evlilik eşitliğini görüşüyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ülke gündemine taşıdığı evlilik eşitliğine ilişkin yasa tasarısının bugün oylanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

 

LEFKOŞA - Yunanistan Parlamentosu, Başbakan Kiriakos Miçotakis'in ülke gündemine taşıdığı evlilik eşitliğine ilişkin yasa tasarısını görüşüyor. Parlementoda konu hakkında sağlanan geniş muhalefete rağmen, iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi'den (YD) birçok üst düzey yetkili yeni yasayı veto etmeye hazırlanıyor. İlerleyen saatlerde yasa tasarısı için mecliste oylamaya gidilmesi bekleniyor. Tasarıya YD'nin vekillerinin bir kısmı, ana muhalefet partisi SYRIZA-İleri Güçler, PASOK-Değişim Hareketi ve Yeni Sol destek veriyor. 

KİLİSE LİDERİ İSİM VERDİ, 'OY KULLANMAYIN' DEDİ

Bu arada Yunanistan Ortodoks Kilisesi'nin lideri Hieronymos, dün yaptığı açıklamada, milletvekillerinden isim vererek bugün oy kullanmalarını talep etti.

300 sandalye mecliste çoğunluğu elinde tutan YD'de, yirminin üzerinde vekil evlilik eşitliğine "hayır" dediğini açıkladı.  Yasa tasarısını veto edenler arasında eski Başbakan Andonis Samaras ve birçok bakan ve bakan yardımcısı yer alıyor. Bu arada konu hakkında çekimser kalan YD vekilleri de söz konusu.  Devlet Bakanı Makis Voridis ve eski Sağlık Bakanı Thanos Plevris, çekimser kalmaktan yana net bir tavır sergiliyor. Plevris, yaptığı açıklamada tasarıya karşı oy kullanarak 'hükümet için bir sorun yaratmak istemediğini' belirtti. Voridis ve Plevris ile onlarca YD vekilinin de oylamada çekimser oy kullanması bekleniyor.

YD, İKİYE BÖLÜNDÜ

Yasa tasarısını hükümet adına destekleyen ve irdeleyen Devlet Bakanı Akis Skertsos, "Toplum, parlamentoyu beklemeksizin değişiyor ve gelişiyor. Yeni Demokrasi milletvekillerine sesleniyorum; siyasî anlayışımıza ve toplumsal geleneğimize karşı değil, tam da geleneklere ve toplumsal uyuma inandığımız için evlilik eşitliğine oy veriyoruz" açıklamasında bulundu. 

YD'nin meclisteki grubunun bir kısmı Skertsos'un görüşlerine katılmıyor. YD vekili Miltos Chrysomallis, meclis kürsüsünden konu hakkında şu açıklamayı gerçekleştirdi: "Büyük Yeni Demokrasi Partisi 50 yıllık tarihinde istikrarını korumuştur çünkü farklı görüşleri başarılı bir şekilde entegre etmeyi başarmıştır. Hepimiz farklı siyasî yaklaşımları temsil ediyoruz- liberaller, muhafazakârlar, merkezciler ve sağcılar. Ben de bugün bu tasarıya verdiğim olumsuz oyla bu endişelerimi dile getiriyorum. Anne ve babanın yerini ebeveyn 1 ve ebeveyn 2'nin aldığı ve çocukların anne ve babanın birlikte sağladığı faydalardan mahrum bırakıldığı bir toplum hayâl edemiyorum."

YD Milletvekili Anna Karamanlis de, kürsüden karşı oy kullanacağını açıklayarak "Aile kavramının kutsallığını ne zaman yitirdiğini ve bir çocuğun asla anne dememesinin normal karşılandığı bir noktaya geldiğimizi ya da çocukluğumuzun temel taşı olan babanın ne zaman anonim bir sperm haline geldiğini bilmiyorum. Eğer bu bir ilerleme ise ben muhafazakâr ve gericiyim" dedi. 

İKTİDAR VEKİLLERİNİN İDDİALARI

YD'nin Kıbrıs asıllı Rodop Milletvekili Euripides Stylianides de tasarıya "hayır" oyu vereceğini belirterek, homofobik açıklamalarda bulundu: 

"Uluslararası çalışmalar, cinsel yönelimi belirleyen genetik nedenlerin LGBTI topluluğunun yalnızca küçük bir yüzdesini etkilediğini göstermiştir. Büyük bir yüzde bu yönelimi moda, deneyim, seçim ya da diğer koşullar nedeniyle seçmiştir. Bu nedenle, sosyal ve ailevi deneyim kalıpları sadece çocukların psikolojisi için değil, aynı zamanda cinsel kimliklerinin oluşumu için de çok önemlidir. Eşcinsel çiftler için evlilik yasası, şüphesiz geleneksel Yunan ailesinin başarılı modelini baltalamakta, Helen geleneğinin Ortodoks Hıristiyan modellerinden uzaklaşmakta ve düşük doğum oranlarından ciddî şekilde etkilenen bir ülkeyi demografik açıdan güçlendirme çabalarını zayıflatmaktadır.

DÖRT PARTİDEN DESTEK

Ana muhalefet partisi ile iki merkez sol parti eşcinsel evlilik yasa tasarısını destekliyor. SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis dün konu hakkında milletvekillerine "parti için disiplin" uyarısında bulunarak ana muhalefet partisinin yasaya destek sunacağını vurguladı. SYRIZA'nın Meclis Grubu Başkanı Sokratis Famelos ise YD'yi evlilik eşitliği konusunda, 'Avrupa'da hukukun üstünlüğüne yönelik tepkileri örtbas etmek için tasarıyı apar topar meclis gündemine taşımakla' suçladı 

Tasarıyı destekleyen PASOK Milletvekili Pavlos Hristidis de, Famelos gibi YD'yi duruşunu netleştirmediği düşüncesi ile eleştirdi. Yeni Sol Milletvekili Efi Ahçıoğlu ise meclis kürsüsünden "Bugün, kökleri çok eskilere dayanan kadınların özgürleşmesi taleplerine dayanan bir hareket için zafer günüdür" dedi. Yasa tasarısına kendisini merkez solda konumlandıran Bağımsızlık Seyri'nin de destek vermesi bekleniyor.

KKE VE SAĞCI PARTİLERDEN VETO

Haziran seçimleri sonrasında oluşan yeni mecliste Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile beraber aşırı sağcı ve popülist oluşumlar evlilik eşitliğine destek sunmuyor. KKE'nin vetosu sol çevrelerde tartışmalara neden oluyor. KKE, sağcı partilerle aynı cephede yer almak ve konu hakkında duruşunu netleştirmekten kaçınmakla suçlanıyor.

Helen Çözümü, Spartalılar ve Niki tasarıya destek vermiyor.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)