Yunanistan ordusunda 'Ukrayna'da savaşa hayır' sesleri: 'Spartaküs' grubu mitinge hazırlanıyor

Yunanistan ordusunda Ukrayna savaşına dolaylı desteğe tepki gösteren 'Spartaküs Hür Askerler Ağı' isimli bir grup Atina'da 7 Nisan'da miting düzenleyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Silahlı Kuvvetleri içerisinde bir grup, ülke yönetiminin Ukrayna’daki ve Yemen’deki savaşlara dolaylı desteğine karşı örgütleniyor. 'Spartaküs Hür Askerler Ağı' isimli hareket, muhafazakar Yeni Demokrasi iktidarının Ukrayna’daki savaşa dolaylı olarak eklemlenmesine karşı çıkıyor. Ağ sesini yükseltmek için sokağa inip Atina’daki Milli Savunma Bakanlığı binası önünde miting düzenlemeye hazırlanıyor.

'Efimerida ton Sintakton' gazetesinde yayımlanan ilgili habere göre, 'Spartaküs' 7 Nisan perşembe günü Atina’daki Milli Savunma Bakanlığı’nın girişinde protesto mitingi düzenleyecek. 'Spartaküs' mitinge çağrı açıklamasında ayrıca, Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin Yemen’deki savaşta Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin Suudi Arabistan'a destek sunmasını da eleştiriyor. Ağ, Ukrayna savaşına askeri teçhizat göndererek Ukranya’daki savaşa eklemlenen Yunanistan hükümetini protesto ediyor. 

BALKANLAR'IN İSRAİL'İ İTHAMI

Grup yaptığı açıklamada, “Yeni Demokrasi hükümeti, halkın barışçıl duygularına sırtını dönüyor” diyerek “Halkımız, Rus emperyalistlerinin Ukrayna'yı işgalini ve Ukrayna halkını savaşa sürükleyen tüm ABD-AB-NATO ve Rus emperyalist rekabetlerini şiddetle kınadı” mesajını verdi. 

‘Spartaküs’e göre Yeni Demokrasi iktidarı muhalefetin ve burjuvazinin rızasını alarak Balkanlar’da Batı’ya itaat eden “Balkanlar’ın İsrail’ini” yaratma hedefini güdüyor. 

MİLİTARİZM KARŞITI ÖRGÜT 

‘Spartaküs’ geçtiğimiz dönemde savaş ve militarizm karşıtı çıkışları ve eylemleriyle Yunanistan’da gündemi meşgul eden bir örgüt. Vicdani red konusunda da ilerici görüşleriyle öne çıkan ‘Spartaküs’ Yunanistan’da silah altına alınan gençlerin haklarını korumak için faaliyet gösteriyor. 

BAŞBAKANIN OĞLU SAVAŞ KARŞITI KONSERE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Yunanistan’da ‘Spartaküs’ün eylemi öncesinde savaş karşıtı sanatçılar bir konser çerçevesinde bir araya gelmişti. "Savaş karşıtı" duyguların hakim olduğu konser hükümet kulvarlarının tepkisini çekmişti. Başbakan Kiryakos Miçotakis'in oğlu Konstantinos Miçotakis savaş karşıtlarına sosyal medya üzerinden sert sözlerle yüklenmiş ve bu durum muhalefetin tepkilerine neden olmuştu.