Yunanistan kadın cinayetleriyle sarsılıyor 

Yunanistan'da birkaç saat içerisinde üç kadının erkek cinayetleriyle katledilmesi gündemde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda ‘Me Too’ hareketiyle kadın haklarını gündemine alan komşu Yunanistan son birkaç saat içerisinde işlenen üç ayrı kadın cinayetiyle sarsıldı. Ülkenin farklı noktalarında işlenen cinayetler kadın haklarını yeniden Yunanistan gündemine taşıdı. 

‘CNN Yunanistan’da yer alan son bilgilere göre Yunanistan’da geçtiğimiz 48 saat içerisinde öldürülen iki yetişkin kadından sonra yaşı 17 ila 20 arasında tahmin edilen genç bir kadın öldürüldü. Yetkililer cinayetle ilgili olarak kadının partnerini arıyor. 

Söz konusu cinayetten önce, Rethimno ve Zakintos'ta iki kadın cinayeti daha işlenmiş ve cinayetlerin failleri olan eşler suçlarını itiraf etmişlerdi. Haberlere göre, salı sabahı (2/8) Peristeri'deki apartman dairesinde annesi tarafından ölü bulunan genç kadının vücudunda morluklar bulunuyor.

Yetkililer, cinayet anında yanında bulunmuş olabilecek Pakistan kökenli bir kişiyi arıyor. Bu kişinin aileyle birlikte yaşadığı bildirildi. Şüpheli şahıs dün gece eşyalarıyla beraber kayıplara karıştı. ‘CNN Yunanistan’a göre polis mağdurun arkadaşı olan bir çifti göz altına aldı. 

ZAKİNTHOS'TAKİ CİNAYET

Atina’daki cinayet öncesinde Zakinthos’un Tsilivi kasabasında 51 yaşındaki bir kadın kendisinden 10 yaş küçük eşini göğsüne ve boynuna çok sayıda bıçak darbesiyle öldürdü. Cinayetten kısa bir süre önce, eşi onu aile içi şiddet nedeniyle polise ihbar etmişti. İlk bilgilere göre öldürülen kadın geçtiğimiz dönemde de aile içi şiddete maruz kalmıştı. 

Fail, eşini öldürdükten hemen sonra evi terk etmiş ve polis onu bulmak için insan avı başlatmıştı. Aramalar neticesinde 51 yaşındaki kadın bulundu ve tutuklandı. Tutuklanma sırasında "Onu öldürdüm çünkü beni aldatıyordu" dediği iddia edildi.

Cinayetle ilgili yeni bilgilere göre pazar gecesi saat 23:00'te ailenin bir komşusu gürültü nedeniyle polisi aradı. Polis ekipleri olay yerine vardıklarında kadını zemin kattaki evin balkonunda kanlar içinde ve ağır yaralı olarak buldu, saldırgan tarafından ciddi şekilde dövülmüş ve bıçaklanmıştı.

Öldürülen kadının Zakinthos hastanesine nakledildiği, ancak kurtarılamadığı belirtildi, evladı "Annemiz geçinebilmek için iki işte birden çalışıyordu ve ben burada değildim. Bizim için her şeyi yaptı. Sadece çocukları için. O mükemmel bir anneydi. Kardeşlerim için üzülüyorum, bir çözüm bulmalı ve yolumuza devam etmeliyiz" açıklaması yaptı.

GİRİT'TEKİ CİNAYET

Girit’te yayın yapan ‘Nea Kriti’ isimli haber sitesine göre pazar günü bir erkek tartıştığı eşini öldürdü. Yeni kadın cinayeti olayı 31 Temmuz Pazar sabahı Rethimno’ya bağlı Ano Malaki köyünde meydana geldi. Cinayet faili 60 yaşında bir eşti ve suçunu itiraf etti. 

31 Temmuz Pazar sabahı saat 10:30 sularında mutfak alanında yaşadıkları kavga sırasında boynundan bıçak darbesi aldığı belirlenen 56 yaşındaki kadının, oğlu tarafından bulunduğu belirlendi.

‘Neakriti.gr’ye göre, Rethymnon savcısına verdiği kısa ifade sırasında eşiyle olan ilişkisini anlattı.

60 yaşındaki şahıs, kendisinin 18, eşinin ise 16 yaşından bu yana 42 yıldır birlikte olduklarını iddia etti. Habere göre şüphelinin polise söylediği ilk söz "(eşim) beni yıktı" olmuş, kendisinin ileri sürdüğü üzere, mağdur son üç ay içinde üç kez evini terk etmiş ve boşanma hiçbir zaman söz konusu olmamış.

KADIN HAKLARI GÜNDEMDE

Ülkenin farklı noktalarında işlenen kadın cinayetleriyle beraber konuşulan Yunanistan tekrardan dikkatini kadın haklarına odaklandırıyor. 

Son yıllarda Yunanistan’da ‘Me Too’ hareketi ivme kazanmış durumda. Birçok kadın şiddet ve taciz vakalarını kamuoyuyla paylaşmaya başladı. Yapılan açıklamalar sonrasında merciler zanlıları tutuklamaya başlamış durumda. 

Yunanistan’daki sivil toplum kuruluşları özellikle ekonomik kriz ve pandemi süreçlerinde gerileyen kadın hakları üzerinde kafa yoruyor. Uzmanlarsa ilgili yasaların katılaştırılması ve eğitim sisteminin revize edilmesi üzerinde duruyor.