Yunanistan evlilik eşitliği yolunda: Miçotakis'ten resmi nikaha yeşil ışık

Evlilik eşitliğini yasalaştırmaya hazırlanan Yunanistan'da Başbakan Miçotakis, "15'i Avrupa Birliği'nde olmak üzere 20 ülkede yürürlükte olan bir şeyi gündeme taşıyoruz" açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kamu yayıncısı ERT'ye verdiği mülakatta, eşcinsel çiftler için resmi, devlet nikahına göz kırptı. Miçotakis, dini nikah opsiyonuna kapıyı kaparken yeni inisiyatifin yasalaşmasına yönelik takvim vermedi. 

Başbakan'ın konu hakkındaki açıklamaları, Atina'da muhalefet partilerinin tepkilerine neden oldu. Sol muhalefet, Miçotakis'in açıklamalarını 'yetersiz' bulurken, sağ muhalefet ise Başbakan'ı muhafazakâr değerlerin görmezden gelmekle suçladı.

RESMİ NİKAHA ONAY, DİNİ NİKAHA VETO

LGBTİ+'ları yakından ilgilendiren konu hakkındaki görüşlerini dün ERT aracılığı ile kamuoyu ile paylaşan Başbakan Miçotakis, hükümetinin eşcinsel evlilik ile ilgili gündeme taşıyacağı yasa tasarısının 'devrim niteliğinde' olmadığını kaydetti. 

"Devrim niteliğinde bir şey getirmiyoruz; 15'i Avrupa Birliği'nde olmak üzere 20 ülkede yürürlükte olan bir şeyi gündeme taşıyoruz" diyen Miçotakis, "Medeni evlilikten bahsediyoruz; kiliseden, pirinçten (Hristiyan düğünler sırasında evli çiftlere doğru atılan pirinç taneleri) ya da buna benzer bir şeyden bahsetmiyoruz. Farklı bir görüşe sahip olanlara ve Kilise'nin görüşüne saygı duyuyorum. Ancak Kilise yasa koyucu değil" dedi.

ÇOCUK EDİNME KONUSU MUĞLAK

Açıklaması çerçevesinde, partisi Yeni Demokrasi (YD) içerisindeki çatlağı da dikkate alan Başbakan Miçotakis, LGBTİ+'ların çocuk edinme konusuna açıklık getirmekten kaçındı. Bu konuda kendi teklifi ile ana muhalefet partisi SYRIZA'nın teklifi arasındaki farklara değinen Başbakan, getireceği yasa tasarısının yardımla üreme ve taşıyıcı anne konusunda herhangi bir ayrım öngörmediğini, buna izin verilmeyeceğini vurgularken, 'ebeveyn 1' ve 'ebeveyn 2' terimlerini de öngörmediğini açıkladı. Başbakan Miçotakis, aynı zamanda, kişilerin evlat edinme konusundaki haklarına ayrıntılı olarak değinmekten kaçındı. 

MİÇOTAKİS, DÜZENLEME İÇİN TAKVİM VERMEDİ

Başbakan Miçotakis'in dün akşam açıklık getirmediği bir başka konu da yeni yasa tasarısının ne zaman meclise getirileceği konusu oldu. "Tartışmayı başlattığıma göre, bunu konuyu zamana havale etmek için yapmadığım açıktır" mesajını veren Miçotakis, konu hakkında net bir takvim vermekten kaçındı.  Miçotakis aynı zamanda, söz konusu meselenin bazı yurttaşları çok yakından ilgilendirdiğine de dikkat çekti. 

PARTİ İÇİ MUHALEFETE MESAJ: 'ÇEKİMSER KALABİLİRSİNİZ'

Bu mülakattan önce, Atina'da hükümete yakın kaynaklar, 300 sandalyeli mecliste 158 vekil ile grubu bulunan iktidardaki YD'de 80'e yakın vekilin evlilik eşitliğine karşı çıktığı bilgisini paylaşıyordu. Dün akşam Miçotakis bu konu hakkında da mesajlar verdi.

Kathimerini gazetesinde yer alan ilgili habere göre, Başbakan, farklı görüşte olan milletvekillerine çekimser kalmaları ve karşı oy kullanmamaları çağrısında bulunarak yasa tasarısının oylanması sırasında aranacak olan çoğunluğun mevcut milletvekili sayısına göre hesaplanacağı için hükümetin muhalefetin de desteği ile tasarıyı meclisten geçirebileceğini belirtti. "Parlamentoda pek çok seçenek var" diyen Mitsotakis, "Çekimser kalmak, hükümetin meclisteki grubu için bir sorun yaratmadan, bir kişinin aynı fikirde olmadığını ifade etmesinin, yani lehte oy kullanmamasının onurlu bir yoludur" diye ekledi. 

Miçotakis'in ret oyu kullanması olası olan bakanlarla ilgili pozisyonu ise oldukça belirsizdi. Başbakan konu hakkında, "Bakan olunduğunda kabine tarafından alınan kolektif bir karara daha büyük bir bağlılık söz konusudur. Bakanlar parlamenter sıfatıyla bu oylamaya katılacaklar ve bazı açık pencereler söz konusu" diye konuştu.

SOL MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ: 'AÇIKLAMALARI YETERSİZ'

Öte yandan, Miçotakis'in açıklamaları Atina'da tepkilere neden oldu. Başta ana muhalefet olmak üzere sol eğilimli muhalif partiler Miçotakis'in LGBTİ+ toplumu ile ilgili açıklamalarını 'yetersiz' buldu. Konu hakkında sosyal medya aracılığı ile açıklamada bulunan SYRIZA'nın parlamento grubu temsilcisi Sokratis Famelos, Miçotakis'i parti içerisindeki çatlağı görmezden gelmeye çalışmakla itham etti. Famelos, Miçotakis'ten eşcinsel çiftlerin aile kurma ve çocuk sahibi olma haklarına saygı göstermesini talep etti. 

PASOK ise YD'yi muhafazakar klişelere takılı kalmakla suçladı. Parti aynı zamanda, Başbakan'ın partisindeki muhalif vekillere yönelik "Çekimser kalın" mesajını da eleştirdi. 

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise "Miçotakis'in her konudaki gerici gündemini sözde 'modernist - ilerici' bir kisve altında lanse etmeye yönelik sistematik çabası, yoksulluk, güvensizlik, sağlık ve eğitime saldırı, emperyalist planlara dâhil olma, halkın ve gençliğin tüm haklarının tırpanlanması gibi amansız gerçekler karşısında çökmektedir" dedi.

Miçotakis'in son açıklamalarını yakın zamanda SYRIZA'dan kopan ve partileşen Yeni Sol grubu da eleştirdi. Yeni Sol'a göre, Başbakan ve YD lideri Kiryakos Miçotakis 'çok hassas bir konuda hatalı bir şekilde denge politikası' izlemeye çalışıyor. 

SAĞ MUHALEFETTEN TEPKİ: 'SIRADAN BİR SİYASİ SAHTEKAR'

YD hükümetinin eşcinsel evlilik yasasına Yunanistan parlamentosunda temsil edilen üç aşırı sağcı partinin destek vermesi beklenmiyor. Bu partiler arasında yer alan Helen Çözümü'nün lideri Kiriakos Velopoulos Miçotakis'in yeni açıklamalarına tepki gösteren ilk lider oldu. 

Velopoulos konu hakkında, "Miçotakis, sıradan bir 'siyasi sahtekar' olarak, eşcinsel evlilik ve çocuk evlat edinme konularını seçim sırasında açıklamadan gündeme getiriyor. Hatta parti disiplini konusunu gündeme getirmeyeceğini bile iddia ediyor. Tabi ki bunu güvendiği muhalefet sayesinde gerçekleştiriyor. Çünkü koltuk değnekleri olarak kullanabileceği SYRIZA, PASOK, Eleftheria ve Yeni Sol var!" açıklamasını yaptı.