Yüksek Mahkeme Netanyahu hükümetinin 'yargı reformu'nu iptal etti

İsrail Yüksek Mahkemesi, Netanyahu hükümetinin yürütme üzerindeki denetimi kaldırma planının en önemli parçası olan 'yargı reformu' yasasını iptal etti.

Netanyahu'nun 'yargı reformu' günlerce protesto edilmişti.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde milyonlarca kişinin sokağa çıkarak protesto ettiği yasa değişikliğinin bir bölümünü iptal etti. Mahkemenin iptal ettiği "akla uygunluğun sınırlandırılması" yasası, eleştirilerin odağındaki Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin öngördüğü tartışmalı yargı reformunun en önemli ayaklarındandı. 

AA'nın İsrail devlet televizyonu KAN'a dayandırdığı habere göre Yüksek Mahkeme, 15 hakimden 8'inin karşı oyuyla "akla uygunluğun sınırlandırılması" yasasının iptaline karar verdi.

"Akla uygunluk" standardı, hükümetin aldığı bir kararın makul görülmediği durumlarda Yüksek Mahkemeye bu kararı bozma yetkisi veriyor. Buna göre, "akla uygun olmayan" bir karar, "kamu yararını yeterince dikkate almadan orantısız bir şekilde siyasi çıkarlara odaklanan karar" olarak tanımlanıyor.

"Akla uygunluğun sınırlandırılması" yasasının, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere İsrail mahkemelerinin, başbakan dahil seçilmiş yetkililer tarafından alınan kararlara "akla uygunluk" standardını uygulamasına engel olması muhtemel.

İsrail Meclisi, söz konusu yasayı temmuz ayında, protesto etmek amacıyla oylamaya katılmamaya karar veren muhalefetin yokluğunda 120 üyeden 64'ünün çoğunluğuyla onaylamıştı. (HABER MERKEZİ)