Yılbaşı yasaklarında parası olana kayak ayrıcalığı

Yılbaşında yaşanacak dört günlük sokağa çıkma yasağında, ekonomik gücü yerinde olan “şanslı” bir grup azınlık, hiçbir engele takılmadan tatile çıkıp kayak ya da snowboard yapabilecek.

Fotoğraf: Cheap Snow Gear Ltd.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hafta sonu eve kapanmak kimilerine zor gelirken Türkiye’nin büyük bir çoğunluğu yılbaşı zamanında dört günü evde geçirmek zorunda kalacak. Büyük çoğunluğu diyoruz, çünkü ekonomik gücü yeterli olanlar bir tatil köyünde, özel konseptli tatil bölgelerinde, otelde tatil yapabilecekler. En ilginci de kayak bölgelerinde yaşanacak çünkü bir otelde paket tatil alanlar ve turistler dört gün boyunca diledikleri gibi kayak merkezine gidip kayabilecekler. Çünkü pistler otel arazisi içinde kabul ediliyor. Eğer uzakta konaklıyorsanız –ki onun da otel olması gerekiyor- ve izinli ulaşım servisi varsa da telden belge almanız yeterli olacak.

KAFALAR KARIŞIK

Sezona başlar başlamaz pandemi sınırlandırmalarıyla karşılaşan kayak merkezi işletmeleri ve otel yöneticileri Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulundu; kayak pistlerinin kullanımı konusunda kış otellerindeki yerli ve yabancı turistlerin yasaklardan muaf tutulması talep ettiler. Hafta sonu kısıtlamaları başladığından beri sokaklarda rahat bir şekilde gezebilen turistlerin kayak yapabilmeleri de kafaları karıştırdı. Bunu gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kayakçılar, bir süredir kendilerine de kayak merkezlerine ulaşım ve tesisten faydalanma hakkı verilmesi için haklı bir beklentiye girdi. Aslında bu konuda kayak ve snowboard yapanların kafaları epey karışık. Çünkü her kayak merkezinin farklı kuralları, her ilin farklı belirsizliği var.

OTEL KONAKLAMASI ŞART

“Pandemi koşullarına göre tüm tedbirleri alarak ve bu yönde geçirdiği uluslararası denetimin ardından ‘Güvenli Kayak Merkezi’ sertifikası aldığını” ilan eden Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden Erciyes, sezona ilk başlayan yerlerden oldu. Kar yağışı yeterli olmadığı için suni karlama makinalarıyla 32 pistten sadece biri açıldı. Hafta içi ve hafta sonları 09.00 ile 16.00 saatleri arasında hizmet veren tesisten faydalanabilmek, daha doğrusu oraya ulaşabilmek için bir otelde konaklamak zorundasınız. Zaten tesislerin yakınındaki otellerin hepsi açık değil. Belli sayıdaki otelin müşterilerinin çoğunluğunu yabancı, özellikle Rus ve Ukraynalı turistler oluşturuyor. Bunda kayak sporuna elverişli birçok ülkenin pandemiden dolayı ülkesine giriş izni vermemesinin sebebi büyük.

ADIM ADIM KAYAĞA GİTMEK

Şehirde bir evde ya da ulaşım hizmeti olmayan bir otelde kalıyorsanız yandınız. Dışarıya adımınızı atamazsınız. Kayak ya da snowboard yapabilmek için, yeterli ekonomik gücünüz varsa atmanız gereken adımlar şöyle:

Öncelikle bir otelden rezervasyon yaptırmalısınız. Kayak merkezinden uzakta kalacaksanız, otelle ulaşım konusunu önceden konuşsanız iyi edersiniz. Yoksa kendi arabanızla kayak merkezine gitmenize izin verilmiyor. Erciyes ve Uludağ’da durum böyle ama Palandöken’de sadece oteller bölgesinde konaklarsanız tesisten faydalanabiliyorsunuz. Başka bir bölgedeki otelden ya da yine evden tesise gidemiyorsunuz. Çünkü kayak pisti otele özel…

VOUCHER BELGESİ NEDİR?

Rezervasyonunuzu yaptırdıktan sonra otel size “voucher belgesi” hazırlıyor. Voucher’ı, “tüketici ile acenta arasında imzalanan sözleşmeye istinaden hazırlanan konaklama, ulaşım, rehberlik hizmetleri, yemek durumu vs. gibi ayrıntıların belirtildiği, genellikle ilgili hizmetin alımı sırasında tüketici tarafından ilgili kişiye verilen belge” olarak açıklayabiliriz.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede, sokağa çıkma kısıtlamalarında otellerin ve konaklama yerlerinin açık olacağı belirtilerek şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) görevli olanlar ile bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ibraz ederek belgeleyenlerin sokağa çıkma yasağına tabi olmayacağı ifade edilmişti. Sizin de bu “voucher belgesi”ni aldıktan sonra sokağa çıkma yasağına rağmen yola çıkıp otele kadar gitmenizin önünde bir engel yok. İstediğiniz araçla bu ulaşımı gerçekleştirebilirsiniz. Ama otele ulaştıktan sonra aracınızı kullanamıyorsunuz. En azından görüştüğümüz Kayseri otellerinin bize verdiği bilgi bu şekilde.

FİYATLAR UÇTU

Eskiden Kayseri’de bir otelde konaklayanların dağa transferini gerçekleştiren firmalar vardı. Biz evde kalıp bu acentalarla transfer gerçekleştirmenin yollarını araştırdık ama bulamadık. Aradığımız herkes otellerle çalışmaya başlamış.

Erciyes Dağı’ndaki otellerde yer kalmadığını belirtelim. Birkaç gün önce aradığımızda Kayseri’deki otellerde de sınırlı sayıda oda bulunuyordu. Dört günlük kayak tatili için, bir kişi en az bir asgari ücret kadar tutarı gözden çıkarmalı. Yılbaşına özel fiyatların ulaştığı azami miktarı ise ne siz sorun ne biz söyleyelim.

SARIKAMIŞ’TA KAR VE GENELGE BEKLENİYOR

Türkiye’nin son zamanlarda Doğu Ekspresi nedeniyle gözde tatil yerlerinden olan Kars’ın Sarıkamış Kayak Merkezi ise henüz açılmadı. Henüz karın da yeterli düzeyde yağmadığı Sarıkamış’taki telefonlara bakan yetkili, “Açılmak için bakanlıktan genelge bekliyoruz” dedi. Anlayacağınız kafa karışıklığı sadece bu sporu yapmak isteyenlerle sınırlı değil. İşletmeler arasında da maalesef bir standart bulunmuyor.

ULUDAĞ’DA KAR YOK AMA OTELLER DOLU

Özellikle İstanbul’a yakınlığıyla tercih edilen popüler kayak merkezi Uludağ’da henüz yeterli kar da yok, suni karlama da yapılmıyor. Mecbur doğanın keyfi bekleniyor. Ama bu durum, otellerin ve lüks dağ evlerinin yüksek doluluğa ulaşmasına engel olmadı. Yılbaşındaki konaklama alternatiflerinin fiyatları arasında ciddi bir uçurum var. Özellikle dağ evlerinin fiyatları, dudak uçuklatan türden...