Yıkılacak olan Dışkapı Hastanesi önünde eylem: Hastaneler halkındır

Hastanemi Açın Platformu üyeleri, yıkılacağı iddia edilen Dışkapı Hastanesi’nde açıklama yaptı: Hastaneler halkındır, kapatılamaz.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA - Ankara’da milyonlarca hastaya hizmet veren iki kamu hastanesi için yıkım kararı iddiası sağlıkçıları harekete geçirdi. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kadın Doğum Hastanesi’nin yakın zamanda yıkılacağını duyuran Hastanemi Açın Platformu üyeleri, Dışkapı Hastanesi önünde bir araya gelerek “Hastaneler halkındır, kapatılamaz” sloganıyla eylem yaptı.

Hastanemi Açın Platformu üyeleri, Dışkapı Hastanesi’nin 15 Şubat’ta “Yenileme” adı altında kapatılmak istendiğini, “Yenisini Yapacağız” denilen hastanenin 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’nda yer almadığını açıkladı.

 ‘SAĞLIK HAKTIR SATILAMAZ’

Dışkapı Hastanesi’nin bahçesinde toplanan çok sayıda hekim, hastane çalışanı, Altındağ halkı ve demokrat kitle örgütü temsilcileri, “Hastaneler halkındır, kapatılamaz” pankartı arkasında toplandı. Dışkapı Hastanesi’nde toplananlar, “Hastaneler halkındır satılamaz” “Sağlık haktır satılamaz” sloganları attı.

‘HASTANE 15 ŞUBAT’A KADAR BOŞALTILACAK’

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kamu hastanelerine verilen tüm bu zararlar Etlik Şehir Hastanesi'nin hizmet alim garantilerine yetmediğini, hedeflenen doluluk oranına ulaşılamadığı için ‘saldırıların’ devam ettiğini söyledi. Candan, şunları kaydetti:

“İlk kez Sağlık Bakanı'nın TBMM'deki 2023 yılı Bütçe konuşmasında resmi ağızlardan dillendirilmişti, Dışkapı ve Sami Ulus Hastaneleri'nin yıkılması isteniyor. Bu iki hastanemizin 15 Şubat'a kadar boşaltılacağı ifade ediliyor. Hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız tedirgin, yarınlarını göremez oldular, aylardır kaçan huzurları büsbütün sıkıntıya dönüştü. Hastalarımız bu hastanelerimiz olabildiğine zayıflatıldığı halde buralara gelmeye devam ediyorlar, çünkü kolay erişiyorlar, hizmeti daha kolay alıyorlar. Tüm bunlar şehir hastanelerinde çok zor.”

‘BANA SORDUNUZ MU?’

Sağlık hizmeti alan bir kadın eyleme, “Ben halktan biri olarak konuşmak istiyorum” diyerek eyleme destek verdi.  “Çalışırken, alışveriş yaparken, vergi alındı. Emekli olduk yine vergi alındı. Bizim vergilerimizle yapılan bu hastaneye bir bakar mısınız. Betonunda bir tane çatlak var mı? Boyasızdır, boyayın. Camlarını yapın. Bizim doktorlarımızı, hemşirelerimizi, yoluna kurban olduğumuz sağlık emekçilerinin hakkını yemeye kimin hakkı var?” ifadelerini kullanan kişi şöyle devam etti:

“Bana sordunuz mu? Ben halkım. Bana uymaya sen mecbursun. Ben sana uymaya mecbur değilim. Sen seçilerek beni temsil etmeye gelmiş bir vatandaşsın. Yapılan şehir hastanelerinde doktorlar labirent gibi kendileri bulamıyor ameliyathaneleri. O kadar fena. Para için, birilerine yalakalık yapmak için bunlar yapılmaz.”

‘KAMU HASTANELERİNE YATIRIM’

“Hastanelerimizin yıkılma gerekçesi olarak ‘eski’ oldukları dillendiriliyor. Binaların eskimiş ve bakımsız olması tabi ki hastaların, sağlık çalışanlarının, halkın değil, yıllardır ‘nasıl olsa şehir hastanesi yapıyoruz, buraları yıkacağız’ diyen siyasi iktidarın suçudur” diyen Candan, kamu hastanelerine yatırım yapılması ve yenilenmesinin istendiğini ifade etti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları kaydetti:

"ENDİŞELERİMİZ ARTIYOR: Yıkılıp yerine yenisi yapılacak" deniyor. Bu konuyu ilk duyduğumuzdan beri kuşkulanıyoruz. Haksız mıyız? Mevcut siyasi iktidarın şehir hastaneleri gibi hizmet alım garantili kamu özel işbirliği projeleri için bu ülkenin hangi değerlerini yok ettiğini çok iyi hatırlıyoruz. Belki de en çarpıcısı İstanbul Atatürk Havaalanı'dır. O güzelim havaalanının nasıl adım adım sistematik biçimde yeni havaalanı uğruna katledildiğini unutmuyoruz. Nitekim geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı 2023 Yatırım Programı yayınlandı. Sami Ulus ve Dışkapı Hastaneleri'nin yerine yapılacağı, Onkoloji Hastanesi'nin yanına yapılacağı söylenen yeni hastanenin yatırım programında olmadığını görüyoruz! Haklı çıkmaktan yorulduk, mevcut hastanelerimizi yok etmek ve kent rantı yaratmak hevesinden vaz geçmeyen bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız. Altındağ Belediye Meclisi'nden bu hastanelerin yerleri için alınan olağanüstü yükseklik ve emsal artışlarının, 16 kat yüksekliğe kadar çıkabilecek, 2,5 ve 4 emsal kapalı alan kararlarının ne için kullanılacağı ise büsbütün soru işaretine dönüşüyor, endişelerimizi artırıyor.

HASTANELERİN YIKILMASINI REDDEDİYORUZ: Olmaz, kabul etmiyoruz. “Kısmen taşıyoruz" diyerek kamuoyunu yatıştırmaya çalıştığınız, içini boşalttığınız hastanelerimizi dört ay sonra kapatıp yıkmanıza izin vermiyoruz. Hastalarımızı, hekimlerimizi, sağlık çalışanlarımızı daha fazla mağdur etmenize "hayır" diyoruz. Türkiye üç ay sonra kritik bir seçime gidiyor. Seçimin hemen öncesinde yangından mal kaçırır gibi en önemli hastanelerimizi boşaltıp yıkmanızı iyi niyetli bulmuyor, reddediyoruz. İçinizdeki niyetleri biraz durdurun, bu hastanelerimizin nasıl planlanacağına yeni gelen siyasi iktidar karar versin, biz de onlara taleplerimizi anlatalım. Hastanelerimizi kapatmayın, yıkmayın, yatırım yapın, güçlendirin, yenileyin. Her işin başı rant değil sağlık olsun."