Yeter Gültekin: Affetmek ancak adalet sağlandığında mümkün olabilir

Erdoğan'ın Madımak Katliamı sanığı Hayrettin Gül'ün cezasını affetmesine karşı Danıştay'a dava açan Yeter Gültekin, "Affetmek, gerçek sorumlular yargılandığında mümkün olabilir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Madımak Oteli'nde katledilen halk ozanı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, 30 yıllık adalet mücadelesini anlattı. Gültekin, "En temel insan hakları, yaşam hakkı, eşit yurttaşlık hakkı, inanç ve ibadethane hakkı, hukuk devletine sahip çıkmak için, adalet için ve bizim yaşadığımız acıları bizden sonra kimse yaşamasın diye mücadele veriyoruz" dedi.

Erdoğan'ın Madımak Katliamı sanığı Hayrettin Gül'ün cezasını affetmesine karşı Danıştay'a dava açan Yeter Gültekin, "Affetmek, gerçek sorumlular yargılandığında mümkün olabilir" dedi.

Artı Gerçek'ten Mehmet Menekşe'ye konuşan Gültekin, "Alevilerin katledilmesi yüzyıllardır süregelmekte. Bizim katlimiz bugüne kadar iktidarda kim olursa olsun her daim vacipti. Türk-İslamcı devlet anlayışının ana fikri ve siyasi anlayışı böyleydi. Alevilerin, diğer ötekilerin, aydınların ve muhaliflerin tek tek siyasi cinayetlerle ve toplu katliamlarla öldürülmesine hep bir kılıf; 'katledenleri tahrik eden' siyasi, dini bir sebep bulundu. Her seferinde öldürülenler suçlu gibi haberler yapıldı, suçlular yakalanmadı ve hak ettiği gibi yargılanmadı. Üstelik, 'kahraman veya masumlarmış' algısı yaratıldı. Madımak Katliamı'nın en farklı ise yanı gündüz, canlı yayın ile gerçekleştirilen bir toplu katliam olmasıydı. Madımak Katliamı'na da tek tek işlenen siyasi cinayetlerin katilleri cesaretlendirildiği için gelindi. Onların kimler tarafından cesaretlendirildiklerini hepimiz biliyoruz" ifadelerini kullandı. 

'MÜCADELEMİZ, KAPATILAN DOSYALARIN GÜNDEME TAŞINMASI İÇİN TARİHİ BİR GÖREVDİ'

30 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini belirten Gültekin," Bu mücadele Maraş, Çorum katliamları gibi daha önce kapatılan dosyaların tekrar gündeme taşınması için de tarihi bir görevdi. İlk günden bugüne duruşmalarda yakınlarını yitiren ailelere çakmak veya bozuk para fırlatan, hatta pantolonunu mahkemenin huzurunda indirebilen sanıklara 'evlat' diye hitap eden hakim, savcılarla ve 12 yaşında çocuklarımızı katledenlere avukatlık etmek isteyen Adalet Bakanı (Şevket Kazan) ve milletvekilleriyle süregeldi. Bu koşullarda gerçek suçluların yargılanabilmesi ve adaletin sağlanabilmesi tabii ki mümkün değildi" dedi.

'ÖZEL AF, EVLATLARI MADIMAK'TA KATLEDİLEN ANNELERİN YÜREKLERİNE ATILAN YENİ BİR ATEŞ'

Sivas Katliamı sanığı Hayrettin Gül'ün cezasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'sürekli hastalık' gerekçesiyle affedilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Gültekin, sözlerine şöyle devam etti: "Yaşlı veya genç yüzlerce düşünce suçlusunun iddianamesi bile yazılmadan onlarca yıl cezaevinde tutuklu kaldığı bir dönemde, yaşları ve kronik ölümcül hastalıkları tutuklu yargılanmaları için gerekçe olamazken Madımak Katliamı dosyasında suçu sabit ve belgeli olan, idam cezası kesinleşen, sonra cezası müebbet hapse çevrilen sanıklarının 'yaşlılık ve sürekli hastalık' nedeniyle affedilmesi kabul edilemez, savunulamaz. Affetmek ancak gerçek sorumlular yargılandığında ve adalet sağlandığında mümkün olabilir. Gerçek suçlular yargılanmadığı gibi insanlığa karşı işlenmiş Madımak Katliamı gibi suçların zaman aşımına uğratmak istenerek sözde 'kırmızı bültenle' aranan ama 30 yıldır yakalanamayan sanıkların sicilini temizlemeye gayret ediliyor. Bu özel af, evlatları Madımak’ta katledilen annelerin yüreklerine atılan yeni bir ateştir ve toplumun eşit yurttaşlığa, hukuka, adalete inancını zedeleyen bir durumdur."

'İDAM CEZALARINA KARŞI ÇIKTIK'

İdam cezasına karşı olduğunu aktaran Gültekin, "Bizler her daim idam cezasına karşı insanlardık ve bunu canımız çok yansa da savunduk. Madımak Katliamı'nda yakınlarını yitiren insanlar olarak 1997 yılında 33 Sivas Katliamı sanığına verilen idam cezalarına karşı olduğumuzu açıkladık. Yani mesele affedilen kişinin kim olduğu, kimin affettiği değil. Af, yasal olarak mümkünse 75 yaş üzerinde olan, sürekli hastalığı olan tüm mahkumların affedilmesi sağlanmalıdır. Sadece Madımak Katliamı‘nda önemli rol almış ve ceza almış bu insanlara af uygulandığında bir garip hissediyoruz biz kendimizi" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli yakılarak 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisinin katledilmesiyle ilgili dava 14 Eylül'de 'zaman aşımı' gerekçesiyle düşürüldü. Karardan bir hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Katliamı Davası sanıklarından Hayrettin Gül'ün cezasını ise 'sürekli hastalık' gerekçesiyle affetti.

Madımak Oteli'nde katledilen halk ozanı Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, Erdoğan'ın Hayrettin Gül'ün cezasını affetmesine karşı Danıştay'a dava açtı.

HABERİN DEVAMI