Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nden çevreyi kirleten maden şirketine suç duyurusu

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Şebinkarahisar’da atık havuzunun patlaması sonucu çevreyi kirleten Nesko Maden şirketi ve olayda sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Genel Eş Sözcüsü İbrahim Akın ve MYK Üyesi Avukat Arif Ali Cangı beraberinde Yeşil Sol Parti MYK, Parti Meclisi üyeleri, Giresun Şebinkarahisar’da 18 Kasım günü atık havuzunun patlaması sonucu çevreyi kirleten Nesko Maden şirketi ve olayda sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanması için suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda kurşun-çinko-bakır madeninin atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzların duvarının patlaması sonucunda "Çevreyi kasten kirletme suçu" oluştuğu belirtilirken, maden şirketi yöneticileri ile gereken idari önlemleri almayan, denetim yapmayan, olaya yol açan izin ve ruhsatları veren kamu görevlilerinin tespit edilerek soruşturma yapılması istendi. Yapılacak soruşturma sonucunda ise tespit edilen şüpheliler ile şirketin atılı suçlardan cezalandırılmaları için haklarında kamu davası açılması talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde, Yedikardeş köyü sınırlarındaki NESKO Madencilik AŞ’ye ait kurşun, çinko, bakır ocağı ve zenginleştirme tesisinin ikinci atık barajındaki iç set 18 Kasım günü yıkıldı. Setin yıkılması ile beraber 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atık çevreye yayıldı. Yaşanan durum felakete neden olurken, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci incelendiğinde kapasite artışı, atık havuzları ve zenginleştirme tesisleri için çoğunlukla ”ÇED gerekli değildir” kararlarıyla keyfi şekilde büyüme sağlandığı ortaya çıkmıştı.