Yeşil Sol Parti’de eş başkanlık için iki isim öne çıkıyor

Yeşil Sol Parti, yeni dönemde yeni anayasa ve seçimler için iktidar dahil herkesle müzakereye açık olacak. Partinin yeni eş başkanları olarak öne çıkan isimler de netleşti: Hatimoğulları ve Bakırhan. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Büyük kongresini 15 Ekim’de yapmaya hazırlanan Yeşil Sol Parti’nin yeni döneme ilişkin yol haritası netleşmeye başladı. İsmi, yönetim kadrosu ve eş genel başkanları değişecek olan partinin siyasi stratejisi de şekilleniyor.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN KAMPANYA

Yeni dönemde Kürt sorununun çözümünü ana gündem maddesi yapacak olan parti, büyük kongresinden sonra “Kürt sorununun demokratik çözüm yolları” konulu kampanya başlatacak. Çalışma kapsamında iktidar ve muhalefet temsilcileriyle de görüşmeler yapılması planlanıyor.

1 EKİM’DE KÜRT SORUNU VE BARIŞ TEMALI MİNİ DEKLARASYON AÇIKLANACAK

Kampanya başlamadan önce de bu konuyu gündeme getirmeyi planlayan parti, Meclis’in açılacağı 1 Ekim günü Kürt sorununun çözümünün öneminin vurgulanacağı bir açıklama yapacak.

Eş genel başkanlar dahil tüm milletvekili grubunun katılacağı, Meclis’te yapılacak açıklamada yeni anayasa tartışmalarına da değinilecek. Açıklamada kurulması muhtemel bir “Yeni Anayasa Masasına” partinin hangi koşullarda dahil olacağı ifade edilecek. Mini bir deklarasyon niteliğinde olacak bu açıklamada Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümünün aciliyetine vurgu yapılacak.

YEREL SEÇİM KONFERANSI DÜZENLENECEK

Yerel seçim stratejisini de tartışmaya başlayan Yeşil Sol Parti, kongreden hemen sonra geniş katılımlı bir yerel yönetim konferansı düzenleyecek. Bu konferansta başta büyükşehirlerde olmak üzere yerel seçim stratejisi tartışılacak.

‘YEREL SEÇİMLERDE İKTİDAR DAHİL HERKESLE MÜZAKEREYE AÇIĞIZ’

Edinilen bilgiye göre yaz boyu düzenlenen toplantılarda yerel seçimlere ilişkin de genel bir eğilim ortaya çıktı. Son birkaç seçimdir “iktidara kaybettiren parti” pozisyonunda olan parti, bu stratejiden vazgeçme kararlılığında. Yaklaşan yerel seçimlerde nasıl bir pozisyon alacakları konusunda acele etmeyeceklerini, stratejiyi netleştirmek için hızla karar vermeyeceklerini ifade eden parti yöneticileri iktidar dahil herkesle müzakereye açık olduklarını söyledi.

TECRİT, KAYYIM VE KÜRT SORUNUNUN DEMOKRATİK YOLLARLA ÇÖZÜMÜ MÜZAKERELERDE MASADA OLACAK

Bu müzakerelerde partinin koşullarının masada olacağını kaydeden yöneticiler, HDP’li belediyelere kayyım atanması, Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü önündeki engeller gibi konuları tartışmaya açacaklarını söyledi. PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin Kürt sorununun çözümü önündeki en büyük engel olduğunu belirten parti yöneticileri, kayyımlar, tecrit gibi meselelerin yerel seçimlerde de olası yeni anayasa tartışmalarında da kendileri için temel müzakere konuları olduğunu ifade etti.

PARTİ İSMİ DEĞİŞECEK, ÖNE ÇIKAN İSİM ‘DHP’

Partide kongre hazırlıkları da hız kesmeden devam ediyor. 15 Ekim’de Ankara Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleşecek kongrede partinin ismi ve eş başkanları değişecek. Partinin yeni ismi henüz netleşmese de öne çıkan isim Demokratik Halklar Partisi (DHP). Bu isim halk buluşmalarında da en çok önerilen isim olarak dikkat çekerken partinin yeni logosunun HDP’nin, üzerinde çınar ağacı resmi olan logosu ile benzer olacağı kaydedildi.

ÖNE ÇIKAN EŞ GENEL BAŞKAN İSİMLERİ: HATİMOĞULLARI VE BAKIRHAN

Yeşil Sol Parti, düzenlediği halk buluşmalarında partinin yeni eş genel başkanlarının kimler olması gerektiği konusunda da çok sayıda öneri aldı. Bu konuda çalışma yürüten mutabakat komisyonunun tartışmaları henüz sonlanmadı ancak gelen öneriler arasında en çok Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan’ın adının öne çıktığı kaydediliyor.

Tuncer Bakırhan’ın DEHAP döneminden beri emek veren, Kürt siyasi geleneğini temsil eden önemli bir isim olması sebebiyle, Tülay Hatimoğlulları’nın da Yeşil Sol Parti’nin bileşeni siyasi partilerin temsilcisi milletvekilleri arasında en deneyimli isim olması sebebiyle tercih edilebileceği kaydediliyor. Hatimoğulları, HDP bileşeni Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi'ni temsil ediyor.  

HDP geleneğinde eş genel başkanların birinin Kürt siyasi hareketinden birinin de HDP bileşeni sosyalist partilerin temsilcilerinden seçilmesi teamülü bulunuyor.