Yeşil Sol Parti: Zîlan Katliamı için hakikat komisyonu kurulmalı

Yeşil Sol Parti, 15 bin kişinin katledildiği Zîlan Katliamı'nın aydınlatılması için hakikat komisyonu kurulmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Van Milletvekilli Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Zilan Deresi Katliamı aydınlatılması için Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Önergede, 13 Temmuz 1930 tarihinde Van'ın Erciş ilçesinde “Gelîyê Zîlan” olarak bilinen bölgede büyük bir katliam gerçekleştiği kaydedildi.

'15 BİN KİŞİ KATLEDİLDİ'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, önergede, çocuk, kadın, erkek ve genç demeden orada bulunanların makineli tüfeklerle katledildiği, katliamlarda kurtulanların ise mal varlıklarına el konularak sürgün edildiği belirtilerek, “Üzerinden 93 yıl geçse de Ağrı, Erciş, Zilan başta olmak üzere tüm Kürtlerin hafızasında katliamın yarattığı acılar tazedir. Buna rağmen acıları bir nebze de olsa hafifleten herhangi bir yüzleşme adımı atılmadığı gibi Zilan bölgesindeki toplumsal hafıza HES’lerle yok edilmek istenmektedir. Katliamın izlerinin ve insan kemiklerinin olduğu bir bölgenin korunmaması, siyasi iktidarın yüzleşmeden uzak olduğunu göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

‘HAKİKAK KOMİSYONU KURULSUN’

Önergede, Zîlan Katliamı’nın araştırılması için Meclis’te bir hakikat komisyonunun kurulması gerektiğinin altı çizilerek, “Özellikle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tarihsel trajediler konusunda rol alması anlamlı ve yararlı olacaktır. Bu nedenle toplumsal kucaklaşmanın sağlanması ve kalıcı bir barışın inşa edilmesi için Zilan Katliamı hakkında detaylı araştırmaların yapılıp kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirileceği mekanizmaların kurulması ve süregelen mağduriyetlerin tespit edilerek gerekli adımların atılması amacıyla Meclis araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir” denildi. (HABER MERKEZİ)