Yeşil Sol Parti olağanüstü kongresi: Birlikte kazanacağız

Yeşil Sol Parti, ‘Birlikte kazanacağız’ sloganıyla 2'nci Olağanüstü Büyük Kongresi’ni yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- 2023 yılında yapılacak seçimlere katılma yeterliliği için kısa süre önce 46 şehirde örgütlenmesini tamamlayan Yeşil Sol Parti, 2'nci Olağanüstü Büyük Kongresi’ni bugün yapıyor.

10 yıldır siyasi hayatta olmasına rağmen bugüne kadar hiçbir seçime katılmayan Yeşil Sol Parti, HDP’nin kapatılması durumunda geçiş yapılacak partiler arasında sayılırken, partinin Eş Başkanlığını Ayşe Erdem ile İbrahim Akın sürdürüyor.

‘GÜÇLENDİRME KONGRESİ’ VURGUSU

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Salonu’nda gerçekleşen kongrede güçlü demokrasi, Kürt sorunu, bağımsız ve tarafsız yargı ile seçime giderken üçüncü yol vurgusu yapıldı.

Kongre salonuna da “İşgal, yayılmacılık ve savaşa hayır”, “İklimi değil sistemi değiştir”, “Talan ve sömürüye karşı halkçı bütçe”, “Barış içinde eşit özgür yeşil bir dünya”, “Değiştirecek gücümüz var; şimdi kadın zamanı” afişleri asıldı.

‘TÜRKİYE’NİN HER ALANINDA ÇOKLU BİR KRİZ VAR’

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kongrenin yapılacağı alana alkışlar eşliğinde gelirken, “Birlikte kazanacağız” sloganları atıldı.

Kongre kapsamında konuşma yapan Yeşil Sol Parti Eş Başkanı Ayşe Erdem, her alanda çoklu bir kriz yaşadığına işaret etti. Erdem, “Biz kısa süre önce aldığımız karar doğrultusunda en geniş demokrasi ittifakını inşa etmek için ‘Birlikte kazanacağız’ buluşmaları yaptık. Ve sonucunda da seçime girme yeterliliği alma kararı aldık. Kısa sürede örgütlenerek seçim yeterliliği aldık. Şimdi de kararlarımızı birlikte almak ve kurullarımızı yenileme kararı ile kongremizi yapıyoruz” dedi.

Yeşil Sol Parti Eş Başkanı Ayşe Erdem

‘İHTİYACIMIZ DEMOKRASİ PROGRAMINA SAHİP ÜÇÜNCÜ BİR YOL’

Bugün Türkiye’nin tam anlamıyla demokrasi programına sahip üçüncü bir yola ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Erdem, güçlü demokrasi, Kürt sorununa çözüm, tarafsız ve bağımsız yargı ile onurlu bir yaşam vurgusu yaptı. Erdem, “Biz bu ittifakın inşasında üzerimize düşen görevi yapmayı istiyoruz ve bu kongreyi de bu şekilde değerlendiriyoruz” diye konuştu.

‘BU SEÇİM TARİHİ FIRSATLARLA DOLU’

Partinin Eş Başkanı İbrahim Akın da olağanüstü kongrenin tam da olağanüstü bir dönemde yapıldığını söyledi. Türkiye’de artık hiçbir normun kalmadığını, devletin elinde sadece sopası kaldığını kaydeden Akın, “Öncelikle bu iktidardan kurtulmamız lazım. O yüzden seçim hem tarihi hem de fırsatlarla dolu olacak. Biz kazanacağız” dedi.

Akın konuşmasına şöyle devam etti: “Gelin tarihin çöplüklerinde kalmış tartışmaların esiri olmayalım, gelin birlikte olalım, gelin tek adam rejimini birlikte değiştirelim, birlikte mücadele edelim, Türkiye’ye yeni bir umut yaratalım. Bu konuda her türlü esnek siyasete varız. Yeşil Sol Parti olarak olabilecek her türlü ihtimal karşısında, HDP’nin kapatılması ihtimali karşısında ortak, birlikte mücadele etmeye hazırız. Bundan sonra da Türkiye’nin her yerinde bu perspektifle örgütleniyoruz, gelin birlikte değiştirelim, birlikte başaralım. 'Buradayız, birlikte değiştirelim' diyoruz.”

Yeşil Sol Parti Eş Başkanı İbrahim Akın
‘AMASRA’DAKİ PATLAMA KAZA DEĞİL, KATLİAMDIR’

Partinin eş başkanlarının konuşmalarının ardından kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, konuşmasına Bartın Amasra’da meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

Amasra’da yaşanan patlamanın kaza olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Sancar,

“İşçi ölümleri kaza değil, cinayettir, katliamdır. Yoksulluk kader değildir, yolsuzluk kadar değildir, savaş politikaları kader değildir. Amasra’daki katliamın sorumlusu siyasi iktidar, sermaye ve bürokrasiden oluşan karteldir. Bu sistem yalan, talan, kan sistemidir. Bu sistemde hayat pahalı, can ucuz. Bu sistemde haysiyet mücadelesi pahalı, her yerde saldırı, yolsuzluk ucuz. Biz de buraya bu sistemi ters yüz etmek için geldik. Bu öfke bu ülkeyi değiştirecek gücün en büyük kaynağı olacaktır” ifadelerine yer verdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar

HDP’nin bileşenlerinden olan Yeşil Sol Parti’nin büyüdüğünü ve genişlediğini kaydeden Mithat Sancar, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

ARTIK YETER, BİZ GELİYORUZ: Bileşenlerimiz büyüdükçe HDP’de büyüyor. HDP büyüdükçe de en geniş mücadele ortaklığı yürüyüşümüzde daha kararlı oluyor. İktidarın kurduğu sistem yalanda, talanda sınır tanımayacağız. Biz de mücadelede sınır tanımıyoruz. Mücadelede, büyümede ve gelişmede sınır tanımayacağız. Şimdi Emek ve Özgürlük İttifakı ile de birlikte yürüyoruz, büyüyoruz, genişliyoruz. Artık yeter, biz geliyoruz.

HER TÜRLÜ KUMPAS DAVASINA RAĞMEN BURADAYIZ: Ne yalan, talan rejimine mahkumuz, ne de tek seçeneğimiz eski rejimin rötuşlarla yeniden devreye sokulmasıdır. Üçüncü bir yolumuz var. Üçüncü yol umuttur, toplumsal cinsiyet eşitliğini kurmaktır, hepimizin onuruyla yaşayacağı bir ülke yaratma hedefidir. Her türlü kumpas davasına, kirli propagandalara rağmen buradayız. Mutlaka hep birlikte kazanacağız. Burada en güçlü birlikteliği kuracağız. Umut biziz, çözüm bizde.

YEŞİL SOL’DA EŞ SÖZCÜ ERDEM DEĞİŞTİ

Konuşmaların ardından yapılan seçimde mevcut Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ayşe Erdem yeniden aday olmazken, Erdem’in yerine Çiğdem Kılıçgün Uçar seçildi. Uçar’ın yanı sıra partiye eş sözcülük edecek diğer isim İbrahim Akın olarak belirlendi.

‘YENİ BİR YOLA ÇIKTIK’

Seçimlerin ardından konuşan İbrahim Akın, yeni dönemde ihtiyaçlara uygun bir şekilde çalışmaları şekillendireceklerini söyledi.

Çiğdem Kılıçgün Uçar ise şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye'nin yeni yüz yılını inşa etmekte önemli görevler bizi bekliyor. Bizler bu yolun emekçileriyiz. Önemli bir dönemde önemli sorumluluklar taşıyoruz. Eski dönemin ulus devlet kodlarıyla şekillenen mevcut sistemin ülkeyi yeni yüzyıla taşıması mümkün değil. Yeni bir yola çıktık.”