Yeni Zelanda’da kasırga: En az 11 ölü

Yeni Zelanda’da 12 Şubat’tan bu yana etkili olan Gabrielle Kasırgası’nda yaşamını yitirenlerin sayısı 11’e yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda’da sel ve heyelanlara neden olan Gabrielle Kasırgası’nda en az 11 kişi hayatını kaybetti. Ülkede geniş çaplı sel, heyelan ve elektrik kesintilerine yol açan ve 12 Şubat’tan bu yana devam eden kasırga hakkında açıklama yapan Maliye Bakanı Grant Robertson, "Bir milyar dolarlık maliyetli kasırga, bu yüzyılın en büyük hava olayı” dedi.

Robertson, ‘hükümetin hayatta kalanların en acil ihtiyaçları olan yiyecek, barınak, elektrik ve iletişim ile ilgileneceğini’ aktararak, "Bu felaketten sonra yeniden inşa için önümüzde uzun bir yol var. Bunu yapacak kaynaklarımız ve irademiz var” açıklamasında bulundu.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DAYANIKLI BİR ALTYAPI İNŞA EDEMEDİK'

AA’nın haberine göre, çiftçilerin tüm mahsullerini ve sürülerini sel nedeniyle kaybettiğini de ifade eden Robertson, Gabrielle Kasırgası’nın verdiği zararın Yeni Zelanda'nın iklim değişikliğine dayanıklı altyapı inşa edememesinden kaynaklandığını söyledi. ‘Mevcut uyum sağlama yaklaşımının da yeterince sağlam olmadığını’ aktaran Bakan Robertson, "Gelecek beş yılda on milyarlarca dolarlık ek altyapı harcaması bile boşlukları dolduramaz. Açık çok büyük, uzun vadede bunu telafi edemeyiz” dedi. 

OLAĞANÜSTÜ HAL 1 HAFTA UZATILACAK

Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins de Gabrielle Kasırgası’nın ardından hasarlı yolları onarmak için 250 milyon Yeni Zelanda doları (NZD) ve işletmelere acil yardım sağlamak için 50 milyon NZD ek destek paketini duyurdu. Başbakan Hipkins, Gabrielle Kasırgası nedeniyle olağanüstü halin de 7 gün uzatılacağını söyledi.

Kasırgadan sonra 6 bin 500'den fazla kişiye ulaşılamadığını, ancak yetkililerin bunlardan yaklaşık 4 bin 200'ünün iyi olduğunu bildiklerini aktaran Hipkins, Kuzey Adası'nda yaklaşık 15 bin kişiye hala elektrik verilemediğini kaydetti.

Ne olmuştu?

Yeni Zelanda hükümeti, 12 Şubat'tan itibaren ülkenin kuzeyinde etkili olan Gabrielle Kasırgası'nın vurduğu bölgelere destek vermek ve ek kaynak sağlamak amacıyla 14 Şubat'ta acil durum ilan ettiğini duyurmuştu.

Başbakan Chris Hipkins, ordu birliklerinin, kasırgadan etkilenenlerin tahliyesi ve acil ihtiyaç malzemelerinin dağıtılmasına yardımcı olmak için bölgede bulunduğunu açıklamıştı. Gabrielle Kasırgası, söz konusu bölgelerde sel ve toprak kaymalarına yol açmış, binlerce hanenin evin elektriksiz kalmasına sebep olmuştu. Yeni Zelandalı yetkililer, 18 Şubat’ta yaptıkları açıklamada, kasırga sebebiyle dokuz kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)