Yeni e dergisi, 'Yoksulluk bugün kültür sanatın neresinde?' diye soruyor

75'inci sayısı yayımlanan kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e, 'Yoksulluk Bugün Kültür Sanatın Neresinde?' dosya konusuyla çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi Yeni e, “Yoksulluk Bugün Kültür Sanatın Neresinde?” dosya konulu ağustos-eylül sayısını yayımladı.

Dosya Aydın Çubukçu’nun, dünyadan ve Türkiye’den farklı ressamların tablolarında yoksulluğun izini sürdüğü “İmge Olarak Yoksulluk” başlıklı yazısıyla açılıyor. Şenay Aydemir ise Yaşar Kemal’in “O güzel insanlar o güzel atlara binip gittiler” cümlesinden yola çıkarak Yeşilçam’ın ve Türkiye sinemasının diğer yoksulları için şu soruyu soruyor: “O Yoksul İnsanlar O Güzel Atlara Binip Gittiler Mi?” Resim ve sinemanın ardından Sevda Aydın ise Seray Şahiner’in eserlerini dosya çerçevesinde inceliyor.

Dosyada yer alan yuvarlak masa buluşmasında yazar Adnan Özyalçıner, akademisyen Zeki Coşkun ve tiyatro yönetmeni Kemal Aydoğan dergi editörlerinden Rojhat Turgut ile birlikte dosyanın temel sorularına yanıt arayıp bugünkü durumu anlamaya çalışıyor.

Son olarak da dosyada öykücüler, eleştirmenler, sinemacılar, akademisyenler başta olmak üzere farklı alanlardan isimlere bazı sorular soruldu. Soruşturmaya katılan isimler ise şunlar: A. Ömer Türkeş, Arlin Çiçekçi, Ayşegül Devecioğlu, Banu Yıldıran Genç, Eylem Ata Güleç, Gaye Boralıoğlu, Öztekin Düzgün, Semih Gümüş, Sonat Yurtçu, Ayşegül Tözeren, Erdem Tepegöz, Erkan Irmak, Janet Barış̧, Kıvanç Sezer, Pınar Öğünç ve Hacer Foggo.

Dergide dosya yazılarının dışında Metin Altıok’un 1978’de yayımlanan ve bugün kitaplarında yer almayan, 45 yıl sonra ilk kez Yeni e sayfalarında yayımlanan “Pas Güneşi Yer” şiiri. Birkan Bulut’un yazısı da 30'uncu yılında 2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’nı yeniden hatırlatan bir diğer ürün. Ulaş̧ Töre Sivrioğlu’nun dört sayıdır sürdürdüğü “Ebu Nuvas ve Abbasi Dönemi Arap Şiiri” başlıklı yazı dizisi bu sayıdaki beşinci bölümle son buluyor.

Derginin dikkat çeken diğer yazıları ise Hasan Çakır’ın Antalya Kültür Sanat Merkezinde 23 Haziran’da açılan ve 3 Eylül 2023’e kadar devam edecek Yaşamı ve Yapıtlarıyla Habip Aydoğdu sergisi üzerine yazısı ile Namık Sinan Turan’ın “İpek Kozasında Saklı Şehir Bursa” yazısı.

Müzik sayfalarında Barış Yıldırım “Praksis’in Gestus Müziği” başlığı ile Praksis grubunu incelerken Ayşegül Tözeren de Şiir Tadımcısı köşesinde Okan Yılmaz’ın Dudağım Politik adlı kitabı üzerine düşünüyor.

Suzan Demir “Ulysses’i Kürtçeye çevirmek benim gibi gariban bir çevirmene kaldı” diyen Kawa Nemir’in bu çeviri macerasını anlatan belgeselin yönetmenleri Aylin Kuryel ve Fırat Yücel ile söyleşti.  Sargun Tont ise “şair, yazar ve nüktedan” babası Cevdet Tont’u anlattı.

2023 Sennur Sezer Emek-Direniş Şiir ve Öykü Yarışması’nı kazanan şair ve öykücüler; Hatice Sabah, Emin Kaya, Hamdi Topçuoğlu ve Emin Kaşka’nın dosyalarından seçilmiş öykü ve şiirler de dergi sayfalarında yer alıyor.

Dergide yer alan diğer iki şiir ise Ferruh Tunç ve Ömer Burçin Özkişi’ye ait.

Dergi, kitabevlerinden ve  ginkokitap.com/yeni-e adresinden temin edilebilir. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)