Yemen'e saldırılarda 5 kişi öldü: 'AB, Kızıldeniz'e savaş gemisi gönderecek'

Husiler, İngiltere ve ABD'nin saldırılarında beş mensubunun öldüğünü, altı kişinin yaralandığını duyurdu. Politico, AB'nin bölgeye en az üç savaş gemisi göndermeyi planladığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere ve ABD'nin 11 Ocak Perşembe akşamı Yemen'deki Husilere düzenlediği toplam 73 saldırıda beş Husi mensubunun öldürüldüğü, altı kişinin yaralandığı açıklandı. Husilerin askeri sözcüsü, açıklamasında, saldırıların 'cezasız ya da misillemesiz' kalmayacağını, İsrail'e giden gemilerin hedef alınmaya devam edeceğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, görgü tanıkları, tüm Yemen'de patlamaların olduğunu, havadan ve denizden düzenlenen saldırıların başkentteki Sana Havalimanı'na yakın bir askeri üssü, Taiz Havalimanı yakınındaki askeri bir bölgeyi, Hodeidah'daki bir Husi deniz üssünü ve Hajjah vilayetindeki askeri bölgeleri hedef aldığını bildirdi. İngiltere Savunma Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklamasında, 'ilk emarelerin Husilerin ticari gemileri tehdit etme kabiliyetinin darbe aldığı yönünde olduğunu' ifade etti.

'SALDIRILAR SONRASI HAVA ÜSSÜNDE YANGIN ÇIKTI'

Husilerin "Manevi Rehberlik Dairesi Müdür Yardımcısı" Abdullah bin Amir de X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "ABD-İngiliz saldırılarında Ed-Deylemi Hava Üssü hedef alındı ve bu da yangına yol açtı" ifadelerine yer verdi. Bin Amir, yangının kısa sürede söndürüldüğünü, herhangi hasar yaşanmadığını belirtti.

Husilere ait El-Mesira televizyonu, ABD'nin Yemen'in başkenti Sana'ya da saldırı düzenlediğini aktarırken, Husilere bağlı SABA haber ajansına göre, ABD ve İngiltere uçakları Sana'nın yanı sıra Hudeyde, Saada ve Zimar kentlerine de saldırılar düzenledi.

POLITICO: AB, SAVAŞ GEMİLERİ GÖNDERMEYİ DEĞERLENDİRİYOR

Öte yandan, ABD'nin Politico haber sitesi de Avrupa Birliği'nin (AB) Husi saldırılarıyla mücadele için Kızıldeniz'e en az üç savaş gemisi göndermeyi planladığını yazdı.

AB Dış İlişkiler Servisi'ne ait belgeye dayandırılan habere göre, AB, 'Kızıldeniz'den Körfez'e kadar daha geniş alanda faaliyet gösterecek yeni bir AB operasyonu oluşturmayı' hedefliyor. Şubat sonu başlayacağı tahmin edilen operasyon kapsamında 'en az bir yıl süreyle çoklu görev kabiliyetine sahip en az 3 savaş gemisinin' bölgeye gönderileceği öne sürüldü. Fransa liderliğinde Körfez Bölgesi, Hürmüz Boğazı ve Umman Denizi'ni kapsayan bölgede yapılan ortak gözetleme operasyonu Agenor'u temel alacak operasyona Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç ve Portekiz'in de katılacağı iddia edildi.

RUSYA'DAN BMGK'DE 'ACİL TOPLANTI' TALEBİ

Rusya ise ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarıyla ilgili, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) bugün acil toplanmasını talep etti. Saldırıların ardından Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Rusya, ABD ve İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarıyla ilgili BMGK'nin 12 Ocak'ta acil toplanmasını talep etti" ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)