Husilerden ABD'ye tehdit: Bu saldırı karşılıksız kalmayacak

Yemen'deki Husi örgütü, botlarına ABD tarafından düzenlenen ve 10 üyelerinin öldüğü saldırıya karşılık vereceklerini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yemen'in batı bölgelerini kontrol eden Husiler (Ensarullah Hareketi), İsrail'e ve İsrail bağlantılı gemilere düzenlediklerini saldırıların ardından, botlarını vuran ABD'ye karşılık vereceklerini açıkladı. Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 10 milislerinin öldüğü saldırıyla ilgili olarak "Bu saldırı karşılıksız ve cezasız kalmayacak" dedi.

ABD DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI: PATLAYICI YÜKLÜ İNSANSIZ BOT FIRLATILDI

ABD Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanı Koramiral Brad Cooper, Kızıldeniz'deki gelişmelerle ilgili gazetecilere brifing verdi. Cooper, Kızıldeniz'de bu sabah Yemen'den uluslararası nakliye hattına doğru "tek yönlü" patlayıcı dolu insansız bir botun fırlatıldığını, botun ticari gemilere yaklaşık 3 kilometre mesafede herhangi bir araca çarpmadan infilak ettiğini belirtti.

Yemen'deki Husiler tarafından fırlatılan patlayıcı yüklü insansız botun herhangi bir müdahalede bulunulmadan etkisiz hale geldiğini kaydeden Cooper, botu Husiler için "yeni bir yetenek" olarak nitelendirdi.

Cooper, botun "açık bir şekilde zarar vermeyi amaçladığı" değerlendirmesinde bulunarak, 18 Kasım'dan bu yana Kızıldeniz'de uluslararası nakliye yollarında Husiler tarafından 25 saldırı düzenlendiğini söyledi.

Öte yandan, Aralık 2023'te ABD'nin öncülüğünde Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına karşı oluşturulan "Refah Muhafızı Operasyonu"na değinen Cooper, söz konusu misyonunun devreye girmesinden bu yana yaklaşık 1500 ticari geminin Kızıldeniz'den güvenli şekilde geçtiğini savundu. Cooper, diğer yandan bölgedeki tehdidin farkında olduklarını ve Husilerin saldırılarına devam etmelerini beklediklerini kaydetti.

HUSİLER: AMERİKALI SİYONİSTLER APTALLIK ETTİ

Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, ABD'nin Kızıldeniz'de Husileri hedef alan saldırısının cezasız kalmayacağını belirtti.

Abdulmelik el-Husi, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, ABD'nin, 31 Aralık'ta, Husilerin Kızıldeniz'deki botlarına düzenlediği ve 10 Husi milisin öldüğü veya kaybolduğu saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.

Husi lider, "Amerikalı Siyonistler, deniz kuvvetlerimiz bünyesindeki kahramanlarımızı Kızıldeniz'de kutsal görevlerini yaptıkları sırada hedef alarak aptallık etti. Bu saldırı karşılıksız ve cezasız kalmayacak" ifadesini kullandı.

Yarın için başkent Sana'da ve diğer kentlerde halkı Gazze'ye destek için sokağa inmeye çağıran Abdulmelik el-Husi, "yarın sokağa inecek milyonların, tüm dünyaya Yemen halkının tavrından geri dönmeyeceği ve kibirlilere boyun eğmeyeceği gerçeğini göstereceğini" belirtti.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 31 Aralık'ta X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Kızıldeniz'deki düşman ABD kuvvetleri, Yemen deniz kuvvetlerine (Husilere bağlı) ait üç bota saldırdı. Saldırıda mürettebattan 10 kişi öldü veya kayboldu" ifadesini kullanmıştı.

Ne olmuştu? 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı Gazze'den İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail topraklarına binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmış, daha sonra Gazze'ye karadan harekat düzenlemişti.

İsrail saldırının, Yemen'deki Husi hareketi, Kızıldeniz üzerinden çok sayıda füze ve İHA saldırısı ile İsrail'i hedef almıştı. Füzelerin bazıları İsrail tarafından, bazıları İsrail'e destek için bölgeye gönderilen ABD savaş gemileri tarafından vurulmuştu. Husiler, İsrail bağlantılı ticari gemilere de saldırılar düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık'ta Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)