Yemen: Husilerin saldırdığı Rubymar yük gemisi Kızıldeniz'de battı

Yemen'de uluslararası olarak tanınan hükümet, Husilerin 18 Şubat'ta saldırı düzenlediği Belize bandıralı İngiliz gemisi Rubymar'ın battığını duyurdu.

Fotoğraf: Maxar Technologies/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin şubat ayında saldırı düzenlediği Rubymar isimli yük gemisinin Kızıldeniz'in güneyinde battığını açıkladı. Yemen'in uluslararası tanınan hükümetinin açıklamasının doğrulanması halinde bu, ekim ayından bu yana Husilerin saldırıları sonucunda batan ilk gemi olarak kayıtlara geçecek. 

Reuters'ın aktardığına göre, 2 Mart Cumartesi günü açıklama yapan Yemen hükümeti, geminin dün gece battığını belirtti. Hükümet, açıklamasında, 'çevre felaketi' uyarısında bulundu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) daha önce yapılan bir açıklamada, yük gemisinde 41 tonun üzerinde gübre olduğu bilgisi verilmişti. Saldırının suda 29 kilometrelik bir yağ tabakası oluşturduğu da ifade edilmişti. Yemen hükümetinden bir heyet de İngiltere'ye ait Belize bandıralı gemiye bir ziyaret yapmıştı. Hükümet bu ziyaretin ardından geminin su aldığını ve birkaç gün içinde batabileceğini belirtmişti. 

HUSİLER'DEN RUBYMAR İÇİN 'GAZZE' ŞARTI

Öte yandan, Husiler de bir açıklama yaparak 18 Şubat'ta vurdukları Rubymar'ın bulunduğu yerden çıkarılabilmesi için İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ne yardımların girmesi şartını tekrarladı. Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Üyesi Muhammed Ali el-Husi, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "Yardım tırlarının Gazze'ye giriş yapması durumunda, Rubymar'ın geri çekilmesi teklifinin geçerli olduğunu tekrar açıklıyoruz." ifadelerini kullandı. Husi, 25 Şubat'ta yaptığı açıklamada da geminin serbest kalması için Gazze'ye yardım tırlarının girmesi şartını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 18 Şubat'ta Husilerin 41 bin ton gübre taşıyan İngiltere'ye ait Rubymar adlı gemiyi vurduğunu ve geminin su almaya başladığını duyurmuştu. SABA haber ajansı da vurulan geminin yüksek miktarda amonyak ve yağ taşıdığını belirterek büyük bir çevre felaketi uyarısında bulunmuştu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, 19 Şubat'ta yaptığı açıklamada, hedef alınan geminin ciddi isabet aldığını, batma riski taşıdığını ve mürettebatın güvenli şekilde tahliye edildiğini belirtmişti. Saldırının Filistin halkına destek amaçlı yapıldığını savunan Seri, Filistin halkına yönelik saldırılar durdurulup abluka kaldırılıncaya kadar İsrail gemilerine ve işgal altındaki Filistin limanlarına giden gemilere yönelik saldırıların devam edeceğini kaydetmişti. Yemen hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise Husiler tarafından vurulan geminin Kızıldeniz'de Yemen'e ait Haniş Adaları'na yöneldiği belirtilmişti.

Gemi mürettebatının kurtarıldığı aktarılan açıklamada, Kızıldeniz'de büyük bir çevre felaketi tehlikesiyle karşı karşıya olunduğuna işaret edilmişti.

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'ten itibaren Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor.

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)