Husiler: Aden Körfezi'nde vurulan kargo gemisinin batma tehlikesi var

Yemen'deki Husiler, Aden Körfezi'nde bir kargo gemisini hedef aldıklarını, mürettebatın güvende olduğunu ama geminin batma riski bulunduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Arşiv/ Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yemen'deki Husiler, Aden Körfezi'nde 'Rubymar' isimli yük gemisine saldırı düzenlediklerini, geminin batma riski olduğunu iddia etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Husi askeri sözcüsü Yahya Sarea, gemi mürettebatının 'güvende' olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Sarea, "Gemi, tamamen durmasına yol açacak şekilde ciddi bir biçimde vuruldu. Geminin maruz kaldığı büyük hasar sonucu şu anda Aden Körfezi'nde batma riski var" ifadelerini kullandı. İngiltere merkezli deniz güvenlik şirketi Ambrey de Belize bandıralı, İngiltere'ye kayıtlı ve Lübnan tarafından işletilen geminin Babülmendep Boğazı'nda 18 Şubat Pazar günü saldırıya uğradığını açıkladı. İngiltere Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) isimli kurum da dün yaptığı açıklamada, yaşanan bir patlamanın ardından mürettebatın gemiden ayrıldığını bildirdi. 

'GEMİ, CİBUTİ DONANMASI İLE İLETİŞİME GEÇTİ'

Ambrey'in saldırıya uğrayan gemiye ilişkin verdiği bilgiye göre, gemi, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Khor Fakkan'dan Bulgaristan'ın Varna kentine doğru seyir halindeyken saldırıya uğradı. Ambrey, kısmen yüklü olan geminin kısa süreliğine yavaşladığını ve istikametini değiştirdiğini kaydetti. Gemi, ardından Cibuti Donanması ile iletişime geçti. Bir önceki istikametine geri dönen gemi, sonrasında aynı hızla yol almayı sürdürdü. 

UKMTO'nun yaptığı bildirimde de Yemen'in Al Mukha kasabasının 35 mil açıklarında meydana gelen bir olayla ilgili ihbar aldıkları, geminin yakınlarında yaşanan patlama sonucu hasar gördüğü belirtildi. Bu bildirimde geminin ismi ile ilgili bilgi verilmezken, kurum tarafından bugün erken saatlerde yapılan güncellemede, 'askeri yetkililerin mürettebatın gemiden ayrıldığı yönünde bilgilendirme yaptığını' aktardı. 

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRISI VE HUSİLERİN 'KIZILDENİZ' SALDIRILARI

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze İHA'larını düşürdüğünü duyurdu. Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 202 tarihinde bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve İHA'larla hedef alındığını duyurdu.

BM Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)