Yedigöller’i bir de kar altında görün

Karın yağmasıyla da farklı bir güzelliğe bürünen Yedigöller, en huzur verici dönemlerinden birini yaşıyor. Göl kenarında bir gezintiye, ormanda birbirinden güzel fotoğraf çekmeye kim hayır diyebilir?

Google Haberlere Abone ol

“Çaresizlere çare, dertlere derman, tül kanatlarında mutluluk taşıyan ve bunları cömertçe insanlara bağışlayan iyilik perilerinin yurdu Yedigöller’miş bir zamanlar. Sonra Bolu Beyi’nin oğlu buralarda av yaparken bir beyaz güvercinin peşine düşmüş. Güvercin daldan dala kona göçe Yedigöller’in bulunduğu yere gelmiş. Oğlan da ardından... Tam yayını gerip okunu salacağı zaman, güvercin dünya güzeli bir kız oluvermiş. Oğlanın aklı başından gitmiş, dizlerinin bağı çözülmüş, yayını geren parmakları gevşeyivermiş, ok da hedefine ulaşmış. Peri kızı kalbinden vurulmuş. Bir ‘Ah!’ sesi, bir kara bulut, bir yıldırım, yer kaynamış, gök ağlamış. Akan sular, kaynayan pınarlar, peri kızının kanı, canıymış. Su sesleri de onun iniltileri... Ağlayan perilerin gözyaşları, orada burada öbek öbek göller oluşturmuş.”

İşte efsaneye göre Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri olan Yedigöller böyle oluşmuş.

Yedigöller - Fotoğraf:  Mehmet Emin Gürbüz -AA

BEYAZ ÖRTÜSÜYLE YEDİGÖLLER

Türkiye’de doğa turizmine ilgi, her geçen gün artıyor. İstanbul ve Ankara’ya yakınlığıyla da Bolu, önemli seçeneklerden biri hâline geldi. Özellikle de Yedigöller bölgesi... Dört mevsimde ayrı güzelliğe bürünen Yedigöller, bugünlerde de beyaz örtüsünü örttü. 1.642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında millî park olarak korumaya alınmış. Çok sayıda bitki türünü içeren millî park, Türkiye’nin en güzel, karışık doğal ormanlarına sahip... Yaban hayatın da olduğu Yedigöller’de Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Kurugöl, İncegöl, Sazlıgöl bulunuyor. Burada kamp ya da piknik yapmak da eminim arkadaşlarınız ya da ailenizle yapacağınız çok güzel bir aktivite olacaktır. “Ben kamp yapmakla uğraşamam.” diyenler için bungalovlar da mevcut. İşte tüm detaylar:

Yedigöller'de kış

YEDİGÖLLER’E KIŞIN GİDİLİR Mİ?

Özellikle sonbahardaki renk cümbüşüyle ziyaretçilerinin gözdesi olsa da Yedigöller, kışın da ayrı bir güzel oluyor. Soğuk hava şartlarını keyifli anlara dönüştürmek sizin elinizde. O nedenle tedbirli olmakta fayda var; vücut ısınızı muhafaza edecek giysilerinizi, su geçirmeyen ve sıcak tutan ayakkabılarınızı yanınıza alın, yola çıkın.

YEDİGÖLLER’E NASIL ULAŞIRIM?

Yedigöller yolu, kışın olumsuz hava şartları nedeni ve Bolu Valiliği kararıyla ulaşıma kapalı. Ulaşım, sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılıyor. Bu nedenle haritada ilk hedefiniz TEM otoyolundan Yeniçağa-Zonguldak ayrımından saparak, Mengen’e varmak olmalı. Mengen’e (Bolu’nun köyü Mengen’le karıştırmayın, bu ilçe olan) geldikten sonra Zonguldak istikametine yaklaşık yedi kilometre ilerleyin. Yedi kilometre sonra Yedigöller tabelasını göreceksiniz. Gece geç saatlerde gidiyorsanız aman dikkatli olun, tabelayı kaçırmayın. Tabeladan saptıktan sonra Dirgine (Yazıcık) köyünü hedef alabilirsiniz. Dirgine’ye ulaştıktan sonra, yaklaşık yirmi altı kilometre daha ilerleyeceksiniz. Küçük bir uyarı daha; Mengen’den Yedigöller’e ulaşırken telefonunuz çekmeyebilir. Özel aracınız yoksa işiniz biraz zor; taksi tutmak zorundasınız.

Yedigöller -  Fotoğraf: Serpil Kurtay
YEDİGÖLLER’E MESAFE NE KADAR?

İstanbul’dan Yedigöller’e: Yaklaşık dört buçuk saat

Ankara’dan Yedigöller’e: Yaklaşık üç buçuk saat

Bursa’dan Yedigöller’e: Yaklaşık dört saat

Eskişehir’den Yedigöller’e: Yaklaşık dört buçuk saat

Zonguldak’tan Yedigöller’e: Yaklaşık iki buçuk saat

Düzce’den Yedigöller’e: Yaklaşık iki saat

Bolu’dan Yedigöller’e: Yaklaşık bir saat

Mengen’den Yedigöller’e: Yaklaşık bir saat

YEDİGÖLLER’DE NEREDE KONAKLANIR?

Başyellice-Yazıcık-Akçabey yolu üzerinde köy evlerinde konaklamak mümkün. Sobalı bir odada uyuyup nefis bir kahvaltının ardından Yedigöller’e de devam edebilirsiniz.

Yok, illa “Benim hedefim Yedigöller” diyorsanız millî park içinde konaklama tesisi bulunuyor. 2015 yılından beri on sekiz bungalov ev, toplamda doksan kişiye hizmet sunabiliyor. Ormanın eteklerinde birkaç gün geçirmek, doğanın kışa bürünen eşsiz manzarası eşliğinde, içinizi ısıtacak bir kahve ya da bitki çayını yudumlamayı kim istemez ki?

Yedigöller - Fotoğraf: AA
YEDİGÖLLER’DE KAMP YAPILIR MI?

Mesire yerinde çadır kamp alanları da var. Derin Göl ve Nazlı Göl etrafında çadır kurabilirsiniz. Kamp alanında tuvalet bulunuyor. Ama çadırdan uyku tulumuna, mutfak gereçlerinden pişireceklerinize kadar tüm kamp malzemelerinizi beraberinizde götürmelisiniz. Kışın kamp yapma konusunda tecrübeli değilseniz şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Millî park içinde, market, bakkal gibi alışveriş yapabileceğiniz herhangi bir yer bulunmuyor. Bu nedenle bu bölgeye gelmeden alışverişinizi yapmalısınız.

YEDİGÖLLER’DE RESTORAN VAR MI?

Hem bungalovlarda konaklayanlar hem de kampta kalanlar için millî park içinde bir adet restoran, bir adet de kafe bulunuyor. Yiyecek içecek hizmeti sunan bu işletmelerden Büyükgöl üzerindeki restoranda kahvaltı ve yemek, ziyaretçi tanıtım merkezinin oradaki kafede ise kahve ve tatlı çeşitleri bulunuyor.

Yedigöller - Fotoğraf: AA
YEDİGÖLLER’DE HANGİ AKTİVİTELER YAPILABİLİR?

Şehrin kirli havasından uzaklaşmak, doğanın sunduğu bin bir güzellikteki alternatiflerle tanışmak, temiz havanın tadını çıkarmak, bol oksijenli atmosferinde bedeninizi yenilemek... Düşüncesi bile insanı mutlu ediyor.

Yedigöller’de yapılacak en iyi aktivite kısa ya da uzun yürüyüşler olacaktır. Stres ve gürültüden uzak, muhteşem doğada yapacağınız yürüyüşler sırasında yabani hayvanların karda bıraktığı izlere tanık olabilir, kış bitkilerini inceleyebilirsiniz.

Donmuş göl manzarası, buzların altında kalmış yapraklar, şelalelerde oluşan sarkıtlar, ağaçlar üzerinde biriken karlar sizler için en unutulmaz fotoğraf kareleri olacaktır. Hem bu sayede anılarınızı her zaman canlı tutabilirsiniz.