YAZARLAR

Boşanmadan biten evlilik: Kyrie Irving ve Boston Celtics

Kyrie Irving ve Boston Celtics'in evliliği boşanmadan çok önce sona ermiştir. Kyrie Irving, önümüzdeki sezon hangi takımın formasını giyerse giysin Boston'da TD Garden'a geldiğinde hiç hoş olmayan tepkiyle karşılaşacak.

Kyrie Irving ve Boston Celtics... Konuya nereden girsem bilemedim. Anlatılacak o kadar çok şey var ki. "Bekara boşanmak kolaydır" ve "Davulun sesi uzaktan hoş gelir" deyimleri tam oturuyor. Bu playoff'larda bazı gerçekler gün yüzüne çıktı. Örneğin Portland'da Damian Lillard'ın kim olduğuna, nasıl biri olduğuna tanıklık ettik. Oklahoma City cephesinde ise Russell Westbrook'un Thunder'ın geleceği adına nasıl konumlandırılması gerektiğini analiz edebildik. Şimdi gelelim Boston Celtics – Milwukee Bucks serisine... Bu serinin şekillenmesinde iki unsur rol oynadı. Müthiş bir Bucks savunması ve tabiri caizse “kendi ayağına sıkan” bir Kyrie Irving.

Playoff'lar henüz başlarken hatırlarsanız bir playoff haritası çıkartmıştık. Birinci turdaki eşleşmeler ve serilerin nasıl yol alabileceğine dair analizler yapıp fikir yürütmüştük. Hep şunu vurguluyordum; Boston Celtics'in bu sezon kaderi Kyrie Irving'e bağlı. Çünkü Kyrie Irving, Boston Celtics'in sadece starı değil, aynı zamanda “kriptonit”i.

Kriptonit nedir? Supermen'in sınırsız süper güçleri vardır. Uçabilir, bir kurşundan daha hızlı hareket edebilir. Kendi gezegeni Kripton'a ait bir element parçası “kriptonit” yakınlarında olduğunda süper güçlerini “bypass” ediyor ve kendisini normal bir insana dönüştürüyor. Yani bir eski Yunan efsane savaşçısı “Achilles”in “Aşil tendonu” kavramının bir başka versiyonu diyebiliriz. Yani Kyrie Irving, Boston Celtics'in "Aşil tendonu", zayıf noktası.

Milwukee Bucks – Boston Celtics serisini izleyenler zaten meseleye vakıf olmuş vaziyettelerdir. Daha önce Cleveland'da “LeBron ben gidiyorum” demeden, arkasına bile dönüp bakmadan terk eden Kyrie Irving bu sefer Boston Celtics'le boşanmadan evliliği bitirdi. Bir zamanlar LeBron James'in liderliğinden hoşnut olmayan Kyrie, kendi şehrinin “Batman”i olmak için Boston'a takas oldu. Şimdi anlaşılıyor ki Kyrie Irving bir hikayenin baş kahramanı olabilecek kapasitede bir oyuncu değil. Yaradılışı böyle. Kyrie Irving, sadece muhteşem yetenekli ve bitirici bir hücum oyuncusu. Fazlası değil. Bir takımı, bir camiayı sırtında taşıyabilmek için ise daha farklı özelliklere sahip olmak gerekiyor. Bir takımın lideri olmak kafana göre topu eline alıp birebir oynamak değil. Gerçek liderler soyunma odasına giderken kendini belli ederler. Kyrie Irving ise bir “iyi bir topçu” kıvamında. “Gelirim, topumu oynarım, koçun istedikleri varsa yaparım” ama o kadar. İnisiyatif almak, etrafındakileri daha iyi bir oyuncuya dönüştürmek bunlar işte iyi oyuncu ile büyük oyuncuyu ayıran unsurlar. “Bekara boşamak kolaydır” sözü tam da buraya “cuk” oturuyor, yani Kyrie Irving ve LeBron James mevzusuna.

Bütün seriye geçtim bile. Boston Celtics'in kaybettiği beşinci maçı şöyle bir daha izleyin derim. “Ben zaten burada yokum” der gibi vücut dili, eline aldığı her topu saçma sapan bir şutla potaya göndermesi... Şu anda Amerikan medyasında, açıp izleyebilirsiniz, resmen “takımını sattı” diye konuşuluyor. Beni tanıyanlar ve okuyanlar iyi bilir; benim kadar Russell Westbrook'u eleştiren biri yoktur. Ama Russell Westbrook yüzünden Oklahoma City Thunder'ın “kaybedenler kulübü” akıbeti ile Kyrie Irving'in Boston Celtics'in “batan Titanik” hadisesi bir değildir. Russell Westbrook'u çok topla oynaması ve etrafındaki oyuncuların ritmini ve oyun düzenini bozması üzerine çok eleştirdik ama Allah var, Russell Westbrook tamamen iyi niyetli; olağanüstü bir çabası vardır sahada. Yani kazanmayı herkesten fazla istemesi ama bunun nasıl olması gerektiğini çözemeden, yanlış bir yöntemle ilerliyor olması bütün meselesi. Kyrie Irving'in bu seride çizdiği resim ise hiç böyle değil. Kyrie Irving, takımla beraber oynama becerisi belki de Westbrook'tan daha iyi iyidir, kazanmanın yolunu en azından Westbrook'tan daha iyi biliyordur. Neticede LeBron'la üç yıl üst üste NBA Finali oynadı, bir kez de şampiyonluk yaşadı. Hatta Cleveland'da şampiyonluğu getiren şutu atan da kendisiydi. Halbuki o günlerde Kyrie Irving'i gerçek bir “winner” olarak tanımlayan bizler bugün başka bir tablo ile karşı karşıyayız. Ama bu kabul edilemez. “Ay sonu işten ayrılacağı kesinleşen bir personelin son iki haftasında işleri iyice salması” gibi bir şey bu hatta daha ilerisi “o personelin nasıl olsa ayrılıyorum diye işleri sabote etmesi” bile denilebilir.

Bakın buraya yazıyorum. Önümüzdeki sezon buradan alıntı yapacağım. Olacakları görebiliyorum. Bir; Kyrie Irving ve Boston Celtics'in evliliği boşanmadan çok önce sona ermiştir. İki; Kyrie Irving, önümüzdeki sezon hangi takımın formasını giyerse giysin Boston'da TD Garden'a geldiğinde hiç hoş olmayan tepkiyle karşılaşacak. Çünkü NBA'de her şey bir hikayenin parçası haline gelir ve bir gün gelir yaşanılanlarla yeniden yüzleşilir. Ve emin olun ki Boston şehri de, Boston seyircisi de bunu unutmayacak.


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.