YAZARLAR

Sporda şiddeti önlemede Almanya örneği

Sporun her alanındaki eksiğimizi kapatmaya yönelik her daim Almanya'dan verilen örneklerin gerçek hayatta nasıl uygulandığına dair içeriden somut olarak bir örnek.

Beşiktaş - Konyaspor Süper Kupa maçından sonra devletin en yüksek kademesinde yapılan sporda şiddeti önleme toplantısından çıkan sonuçlardan biriydi sosyal medyada şiddeti önlemeye yönelik emniyet teşkilatının çalışmalar yapılacağı. Bu konuda Eylül ayının ortasında yapılan çalışmaların sonuç vermeye başladığını ve 757 hesabın takibe alındığı gerekli işlemlerin yapılacağını okuduk Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamayla. Başlangıç için iyi. Ancak sosyal medya kullanımıyla spordaki muhtemel şiddet içerikli olayları engellemenin başka yöntemleri de yok değil. Sporun her alanındaki eksiğimizi kapatmaya yönelik her daim Almanya'dan verilen örneklerin gerçek hayatta nasıl uygulandığına dair içeriden somut olarak bir örnek anlatacağım.

Geçen yılın sonlarında 19 Aralık'ta Berlin'de gerçekleşen terör saldırısının ardından Berlin Polisi'nin Twitter'ı kullanım biçimi etkileyiciydi. Gelişmeleri sosyal medyadan takip eden sokaktaki insanı bilgilendirme, yönlendirme biçimleri şehirde yaşanabilecek paniği engellemeye yönelikti. Benzer bir girişimi geçtiğimiz salı günü, 1. FC Köln'ün Kızıl Yıldız'ı Müngersdorf'ta ağırlayacağı maç öncesi Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Köln Polisi gerçekleştirdi.

Malumunuz Facebook artık, en iyi arkadaşımızın bizi ilgilendireceğini düşündüğü bir haberi görür görmez aradığı gibi, bu tür iletileri ana haber akışı sayfamızda gösteriyor. Kesinlikle Orwellvâri bir şey değil bu Facebook'un yaptığı, her şey bizim iyiliğimiz için! Öyle ki Köln Polisi'nin hedef kitlesinde yer aldığımı düşünen Facebook, polisin maçtan 2 gün önce, maç günü şehir içi, stadyum çevresinde ve içinde alacağı önlemleri Almanca, İngilizce ve konuk takım taraftarları için de Sırpça olarak 3 dilde yaptığı duyuruyu önüme çıkardı.

"Sevgili Futbol Taraftarları" sözleriyle başlayan duyuru, bileti olmayan taraftarların stadyum civarına gelmemesi ricası, ırkçı ayrımcı ve özellikle antisemitik eylemlerin cezasız kalmayacağı uyarısı, (burası meşaleseverleri sinirlendirecek olsa da) meşale kullanımı hakkında bilgilendirme, polise erişim ve stadyum güvenliğinin sorumluluk alanı hakkında bilgilendirmeler içerip, "Lütfen şiddet içerikli olayları açıkça reddedin ve futbolun eğlendirici bir etkinlik olarak kalması için yardımlarınızı esirgemeyin" temennileriyle sona eriyor. Meraklısı, ki umarım en çok merak eden Emniyet Teşkilatı'ndan birileri olur, linkten detaylara bakabilir.

Köln Polisi'nin yaptığını yapmak çok zor değil. Ancak önemli olan niyet. Sosyal medya hesaplarından şiddeti yaymaya yönelik mesajlar atanları takibe almak da bu niyetin bir göstergesi. Devamını getirmek ve stadyumlardaki tek reisin Sabri 'Reyiz' olmasını sağlamak da yetkililerin inisiyatifinde. Trabzonspor'un Alanyaspor'u ağırladığı son maçta kale arkasındaki şiddeti yaygınlaştırmayı öven şahıs hakkındaki koreografinin organize eden taraftar liderinin de 6222 numaralı yasa kapsamında ceza almış olması da sporda şiddeti önleme konusunda yaşatılması gereken bir umuttur.

FİNALE SON ADIM!

Azerbaycan ve Gürcistan ortak ev sahipliğinde organize edilen Avrupa Kadınlar Voleybol Şampiyonası'nda mücadele veren Türkiye Milli Takımı, grup aşamasında 4 sette toplamda sadece 4 sayıyla yenildiği Rusya'yı bu sefer çeyrek finalde 3-0 ile sahadan silerek yarı finale yükselip Sırbistan'ın rakibi oldu. Bugün oynanacak yarı final mücadelesi turnuvadaki en zorlu maç olacak. Şampiyona'da henüz set vermemiş olan Sırbistan'a karşı alınacak galibiyet 2 sene önce Azerbaycan'daki Avrupa Olimpiyat Oyunları'nda kazanılan altın madalyanın ardından yine aynı ülkede ikinci bir altın madalyanın da kazanılması için umutlandıracaktır. Eylül ayının ilk iki haftasında şampiyon adayı bile olmamasına karşın arkasındaki medya desteğiyle tüm ülkeyi ayaklandıran 12 Dev Adam'dan daha fazla ilgi ve takdiri hak eden şampiyon adayı Filenin Sultanları'ndan desteğinizi esirgemeyin.


Volkan Ağır Kimdir?

1987 İstanbul doğumlu. 2006 yılından bu yana blog yazıyor. 2008 yılında Cumhuriyet gazetesi Spor Servisi'nde muhabirliğe başladı. O günden bu yana yoğunlukla spor muhabirliği yapıyor. Serbest muhabir olarak 2014 yılında Dünya Kupası'nı Brezilya'da, 2015 yılında Copa America'yı Şili'de takip etti. 2011 yılından bu yana Açık Radyo'da her pazartesi günü 19.30'da Efektifpas isimli spor programını sunuyor. Gazete Duvar'da haftalık, zaman zaman da çeşitli yayınlara özel konularda haberler hazırlıyor. Zaman zaman da kendisine dokunan sosyal ve toplumsal olaylar hakkında da yazıları ve haberleri çeşitli medyalarda yayınlanıyor. 2016 Ekim ayından bu yana Almanya'da Köln'de yaşıyor.