YAZARLAR

Ankara suikastine Rusya'dan bir bakış

Başımız sağolsun..,

Sayın Andrey Karlov’un öldürülmesi her iki ülkede tek ağız provokasyon olarak nitelendirilse de, Ankara FETÖ’yu suçlu görüyorsa, Moskova ibrenin cihatçıları gösterdiğini hissettiriyor ve “arkasındaki Batılı güçleri” ima ediyor. Mantık basit, kim ne derse desin Moskova-Ankara-Tahran ekseni her şeyden önce Batı karşıtı bir oluşumdur. Hatta üç ülkenin Dışişleri ve Savunma Bakanları bugün Moskova’da “Batısız Suriye barış planını” konuşacak.

Provokasyonun amacı Rus-Türk yakınlaşmasını baltalamakmış. Ne var ki Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları açıklamalara bakılırsa suikast ters sonuçlara yol açacak gibi. Rusya’nın hem ekonomik hem özellikle son zamanlarda politik açıdan Türkiye için önemi tartışılmaz. Türkiye Rusya için de öyle. Hem doğalgazın Almanya’dan sonra ikinci alıcısı hem Batı’dan hoşlanmıyan büyük bir devlet.

Bitmedi. Suriye sivil savaşında Esad’ı destekleyen Rusya, Müslüman dünyasının gözünde otomatikman “Şii dostu” ve “Sünni düşmanı” haline düşmüş. Rusya’da yaşıyan müslümanların hemen hemen yüzde 100’ünün Sünni olduğunu hesaba katsak ve Türkiye hariç hiç bir Sünni devlet ile “iyi” nitelenebilen ilişki kuramayan Moskova için Türkiye’nin önemi daha iyi anlaşılacak.

Rus gazetecileri Ankara olayının karışık olduğuna dikkat çekiyor. Mesela, sıkça sorulan soru şöyle: Katil galeriye girerken polis kimliği göstermiş. Türk yetkililerinin söylediği gibi adam Emniyet’ten ondan önce atıldı ise nasıl oldu ki kimlik elinden alınmamış? Türkiye devleti neden yabancı diplomatlara güvenlik sağlamıyor?

Katilin güdüsüne gelince yorumcular ona daha çok “aşırı islamcı” veya “aşırı milliyetçi” diyor. Çoğu yorumlarda “fethullahçılık” ihtimaline kuşkuyla yaklaşılıyor, çünkü “artık Türkiye’nin her derdi FETÖ’ye yükleniyor”.

Yukarıda gösterdiğimiz gibi olayın iki ülkenin arasını bozma ihtimali sıfıra yakın. Yaptırımlardan da söz edilemez. Ama bir alanda ister örtülü, ister dolaylı denilecek kısıtlamayı tahmin edebiliriz. “Türkiye güvensizdir” tezi gittikçe ağırlık kazanan bir gerçek. Rusya Futbol Federasyonu, Rus takımlarının Türkiye’de kış dönemi antrenmanı yapmayı gözden geçireceğini, Dışişleri de Türkiye’yi ziyaret edecek vatandaşların bunu “iyice düşünmesi” gerektiğini bildirirken, turizm büyük bir darbe yiyebilir. Üstelik iki ülke arasındaki ticaret sürekli Rusya’nın lehine gidişat gösterirken ekonomik durumu parlak olmayan ve kendi rekreasyon endüstrisini geliştirmeye çalışan Rusya her sene turizmde milyarlarca dolar “kaybetmektedir”.

Olayın güvenlik tarafına dönelim. Bundan sonra Rusya Büyükelçiliği ve başkonsolosluklarında emniyet sisteminde büyük değişiklikleri, Türkiye’de ise FETÖ’ye karşı yeni operasyonları bekleyeceğiz. Ki onlar başladı bile.


Andrey İsaev Kimdir?

Moskova Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nden mezun. Rusya Bilim Akademisi Şarkiyat Enstitüsü ile Kazan Devlet Üniversitesi'nde çalıştı. Toplam 17 yıl çeşitli görevlerde Türkiye’de bulundu, Çin ve Hindistan’da çalıştı. Gazetecilik, araştırmacılık ve çevirmenlik yapıyor. RS FM radyosu kurucularından ve ilk genel müdürü.“Eski Çağ Türkiye tarihi” ve “Hint-Avrupa Mitolojisi: bir inceleme denemesi” adlı kitapları var.