YAZARLAR

Ankaralı hayalperestler: Heavy Sky

Özgün bir grup, Heavy Sky. Şarkılar, Batu’nun. Yazıyor, ekibe dinletiyor, birlikte ilerliyorlar. Batu’nun şahane vokali, eski usül icrayla birleşince, tadından yenmiyor.

heavy-sky-ic

Ankara, müziğin başkenti. Yıllardır. Hâlâ. Pek çok müzisyeni memlekete kazandıran bu şehir, yakın dönemde, yepyeni bir ekibi tanıttı bize: Heavy Sky! OnAir tarafından yayımlanan “Dreamer” adlı ilk albümleri, geçtiğimiz günlerde plak olarak basıldı. Bu vesileyle, rock alemine bomba gibi düşen bu ekibi anmak istedim.

Heavy Sky, dört yıllık bir grup. Vokal ve gitarda Batu Akdeniz, gitarda Çağlar Töngür, davulda Hakan Kılıç’tan oluşuyor. Bir dönem BATU, Supermoon gibi isimlerle konser vermiş, 2013 sonlarında bas gitarda Mehmet Öztürk katılınca bugünkü halini almış. İlk albümleri “Dreamer” bu yılın başlarında CD olarak yayımlanmıştı, geçtiğimiz hafta plağı basıldı. Albümü, “bir hayalin gerçekleşme yolculuğu” olarak tanımlıyor ekip.

Basın bülteninde şu cümleye rastlıyoruz: “Grubun şarkıları yaşanmış güzellik ve çirkinlikleri, hayalleri ve hayal kırıklıklarını, aşkları ve savaşları, düzlükleri ve girdapları, kısacası hayatı ve içindeki duyguları anlatıyor.” Kendilerine sorarsanız, "Ankara'nın havasını suyunu almış, kaygılı, gürültülü ve evrensel" bir müzik yapıyor Heavy Sky. Bana sorarsanız, eski usül rock. Kullandıkları ekipman ve kayıt tarzı da öyle. Belki de bu yüzden onları çok sevdim.

Heavy Sky'ın ilk albümü olan "Dreammer" Heavy Sky'ın ilk albümü olan ve bu yılın başında yayınlanan "Dreamer", geçen hafta plak olarak raflardaki yerini aldı.

Stüdyo Mirage’da yaptıkları kayıtlar sırasında Ayhan Aydın, Uğur Karaman ve Bulut Gör onlara destek olmuş. Hazırlık süreci ise bir buçuk yıl sürmüş. Ankaralı şahane Süleyman Bağcıoğlu, Fatih Korkmaz ve Anıl Yazıcı, albümün konukları. Murat Köselioğlu’nun klavyeleri "Dreamer"a renk katmış. Heavy Sky, sahnede pişmiş. Ankara’nın neredeyse bütün mekânlarında çalmış, İstanbul’a sıçramış, kalburüstü rock festivallerine katılmış. Geçtiğimiz 22 Nisan’da Ankara’da Asım Can Gündüz’le birlikte verdikleri konser, efsane olarak anılıyor. Gündüz, Heavy Sky’ı çok sevmiş, “bir gün Wembley’de çalacaklar ve bu kez en onların alt grubu olacağım” demişti. Yazık ki bunu göremeyecek: Konserden iki ay sonra aramızdan ayrıldı. Wembley hayali elbette baki ve ulaşılamayacak bir şey değil. Heavy Sky, günün birinde Avrupa sahnelerine çıkacak ve oraya yakışacak. Şarkıların İngilizce olması, şanslarını artırıyor. İki büyük şansı var ekibin: AC/DC, Bon Jovi, Scorpions gibi isimlerle çalışan Ryan Smith ve Bob Dylan, Bruce Springsteen, Lou Reed, Sting gibi isimlere destek veren Scot Hull, Heavy Sky üzerinde emeği olan isimler. Bir diğer şans, 6 Mayıs’ta vizyona giren “Adım Adım” filmine verdikleri şarkılar.

Özgün bir grup, Heavy Sky. Şarkılar, Batu’nun. Yazıyor, ekibe dinletiyor, birlikte ilerliyorlar. Batu’nun şahane vokali, eski usül icrayla birleşince, tadından yenmiyor.

Albümün dikkat çekici şarkısı, 2013 yılında Konya’da donarak ölen kırk günlük Ayaz bebek için yazılan “Broken”. Kırık camlardan gelen soğuğa direnemeyen Ayaz’ın hikâyesi kadar can yakan bir şarkı bu. “Millî marşımız” dedikleri ilk göz ağrısı “Unbreakable”, “Walk Away” ve grupla aynı adı taşıyan “Heavy Sky”, kenara ayırdıklarımız. Bu kadar değil elbette: “Dreamer”, adı üstünde, hayalperest bir çizgide.

Yazının sonunda, Asım Can Gündüz’ün Heavy Sky için söylediklerini hatırlatayım: “Çok büyük heves ve mutluluk ile yepyeni, aslan gibi genç Türk rock müzik grubu paylaşıyorum sizlerle. Bu gençlerle gurur duymamak mümkün değil. Çok lezzetli rock müzik yapmışlar. Her konuda bu gençleri destekleyelim. Açın sesi sonuna kadar, çok güzel bir rock şarkısı dinleyeceksiniz. Dostlar, size Heavy Sky adlı Ankaralı rock grubunu sunuyorum. Maşallah bu çocuklara!"

Son dönemde ivme kazanan rock hareketinin ağır toplarından, Heavy Sky. Onları, bir başka ağır top olan The Ringo Jets’in yanına yerleştiriyor, plağı bir kere daha döndürüyoruz… Siz de döndürün, pişman olmayacaksınız.


Murat Meriç Kimdir?

1972’de doğdu. Çanakkale ve İzmit’te okudu. Ankara’da kimya mühendisliği eğitimi alırken, dinlediği müziğin tarihine merak saldı ve oradan ilerledi. Kendini bildi bileli plak topluyor; okuyor, dinliyor, dinlediklerini yazıyor, sevdiklerini çalıyor. Kedi gibi meraklı. Rakı, roka, bamya, erik seviyor. Çanakkale - İstanbul arasında yaşıyor ama Ankaracı. 1996’da Müzük adlı dergiyi çıkartan ekipten. Sonrasında Roll mürettebatına katıldı. Mürekkep, Birikim, Milliyet Sanat, Virgül, Bant gibi dergilerde yazıları yayınlandı. Yeni Binyıl, Radikal ve BirGün'ün yazarlarındandı. Ankara’da Radyo Arkadaş’ın kuruluşuna katıldı, radyo programları başta TRT, pek çok radyoda yayımlandı; kimi televizyon programlarının danışmanlığını yaptı, metnini yazdı. 2002 - 2003 yıllarında TRT için Kırkbeşlik adlı televizyon programını hazırladı ve sundu. Kalan Müzik için bir Tülay German albümü (Burçak Tarlası 64 – 87, 2001) derledi, pek çok albüme yazar ve danışman olarak katkıda bulundu. Pop Dedik / Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği (İletişim Yayınları, 2006), 100 Şarkıda Memleket Tarihi (Ağaçkakan Yayınları, 2016), Yerli Müzik (bi'bak Berlin, 2018) ve Hayat Dudaklarda Mey / Memleketin Anason Kokan Şarkıları (Anason İşleri Kitapları, 2019) adlı dört kitabı, üzerinde çalıştığı pek çok projesi var. Üniversitelerde ve kültür merkezlerinde müzik tarihi üzerine seminerler verdi, veriyor. Düzenli olarak Gazete Duvar'da, arada bir Kafa’da yazıyor; Açık Radyo için hazırladığı Harici Bellek başlıklı program salı günleri 19.30'da yayımlanıyor.