‘Yavru Külliye’ KKTC'yi karıştırdı: 'İsraf abidesi, rejim değişikliğinin ilanı'

KKTC’de yeni Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binalarının tanıtımı tepki çekti. Muhalefet, inşaatın zamanlamasına, cumhurbaşkanlığının Meclis'ten büyük olmasına ve projeye cami eklenmesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında 'müjde' olarak açıkladığı, Lefkoşa’da inşa edilecek olan yeni 'cumhurbaşkanlığı yerleşkesi' Kıbrıs’ta tartışma yarattı. Muhalefet, KKTC’nin yeni Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binalarının inşaatına ekonomik kriz döneminde başlanacak olmasına sert eleştiriler yöneltti.

Kıbrıs Türk basınının ve kamuoyunun bir kesiminin 'yavru külliye' olarak adlandırdığı projenin ekonomik krizin tırmanışa geçtiği bir süreçte gündeme getirilmesi, muhalefet tarafından 'yanlış bir popülist siyaset ürünü' olarak nitelendirildi. Ayrıca, tanıtımı dün Lefkoşa’da Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın katılımıyla yapılan projeye bir de caminin eklenmiş olması yeni olumsuz tepkilere yol açtı. 

CAMİLİ KÜLLİYE

Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi projesinin lansman etkinliğinde yayınlanan tanıtım videosunda, yerleşke içerisinde; Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Meclis binası ve Millet Bahçesi’nin yanı sıra cami ve yürüyüş yollarının da bulunacağı bilgisine yer verildi. Videoya göre külliye, 'Beşparmak Dağı’ndaki bayrak ve sınır kapısı dikkate alınarak' ay yıldız şeklinde inşa edilecek. 

'TAM BİR SORUMSUZLUK'

'Yavru külliye' projesinin tanıtımından sonra muhalefetten eleştiriler yükseliyor. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili ve eski başmüzakerecilerden Özdil Nami, sosyal medya üzerinden dolaylı olarak Ankara’yı eleştirdi. “Kendine saygısı olan hiçbir ülke kendi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapımı için başkasına el açmaz” diyen Nami, "Buna ekonomik dar boğazdan geçilen bir dönemde yeltenilmesi ise tam bir sorumsuzluk. Bu zihniyetteki idarecilerden ülkeye zarardan başka bir şey gelmeyeceği çok açık” ifadelerini . 

'HALKA KARŞI İŞLENEN BİR SUÇ'

Nami eleştirisine, “Bu israf abidesini yapmaya kalkanların KKTC için reform çağrısı yapmaları büyük çelişki! Esnaf dardayken, okullar, hastaneler eksiklikler içinde hizmet verirken, bakımsız yollar nedeniyle canlar yitirilirken saray yapmaya kalkışmak halka karşı işlenen bir suç değil de nedir?” sorusunu da ekledi. 

'CUMHURBAŞKANLIĞI MECLİS'TEN NEDEN DAHA BÜYÜK?'

Yeni Kıbrıs Partisi Sekreteri ve aktivist Murat Kanatlı ise projenin siyasi boyutuna odaklanarak "Mevcut anayasaya göre burası (KKTC) parlamenter sistemle yönetilmektedir. Cumhuriyetin temel metni olan anayasaya göre cumhurbaşkanının sembolik törensel yetkilere sahip olmasına rağmen (projedeki) binalara bakılınca cumhurbaşkanlığı bölümü daha büyük olduğu görülmekte” dedi. Kanatlı, hem Kıbrıslı yöneticilere hem de Ankara’ya, "Meclis arkada âtıl durumda, buna kim karar verdi? Bu çizimde açıkça rejim değişikliğinden söz edilmektedir. Neden meclis anayasal konumuna sahip çıkıp, 'haddinizi bilin' demiyor?” sorularını yöneltti.

'YERLEŞKE KÜLLİYE ÇIKTI'

Kıbrıs Postası gazetesi ilgili haberinde "Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi projesi 'külliye' çıktı: Cami de inşa edilecek" başlığını kullandı

Yeni Düzen gazetesi de, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı projesi için Bakanlar Kurulu'nun Ulaştırma Bakanlığı’nı yetkilendirmesini "Yavru Külliye ısrarı" başlığıyla duyurmuş, yetkinin KKTC'de 'ciddi bütçe açığı ve ekonomik kriz yaşanmasına rağmen' verildiğini vurgulamıştı.

MİMARA KKTC VATANDAŞLIĞI

‘Yavru külliye’ geçtiğimiz haftalarda da, projenin mimarına ‘KKTC vatandaşlığı’ verilmesiyle tartışmalara neden olmuştu. Kıbrıs Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi mimarına verilen istisnai yurttaşlığa ilişkin Bakanlar Kurulu’na yazılı ihbar göndermiş, eski Başbakan, Mimar Ersan Saner'in üyelikten çıkartılması için de imza kampanyası başlatmıştı. 

Etiketler KKTC külliye