Yatırımcıların Hamas saldırısını bildiği iddia edilmişti: İsrail, soruşturma açtı

ABD'li iki hukuk profesörü, 66 sayfalık bir rapor yazarak bazı yatırımcıların 7 Ekim saldırısını önceden biliyor olabileceğini ileri sürdü. İsrail, ilgili kurumların iddiayı soruşturduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'li araştırmacıların bazı yatırımcıların Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıyı önceden biliyor olabileceğini iddia etmesinin ardından İsrailli yetkililer iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Reuters'ın aktardığına göre, New York ve Columbia üniversitelerinden hukuk profesörleri Robert Jackson Jr ve Joshua Mitts, saldırıya giden süreçte ciddi oranda 'açığa satış' işlemi yapıldığını ortaya koydu. Araştırmada iddia edildiğine göre, bazı yatırımcılar İsrail'in menkul kıymetlerinden faydalanmak için bu bilgiyi kullanmıştı. İki profesör, 2 Ekim tarihli Mali Endüstri Düzenleme Kurumu (FINRA) verilerine dayanarak, MSCI İsrail Borsa Yatırım Fonu'ndaki kısa vadeli faizlerde 'ani ve ciddi bir artış' olduğunu ve 'yatırımcıların saldırıdan günler öncesinde olacakların beklentisi içindeymiş gibi göründüğünü' iddia etti.

'TÜM İLGİLİ TARAFLAR KONUYU SORUŞTURUYOR'

Konuyla ilgili 66 sayfalık bir rapor yayınlayan iki profesör, "Saldırıdan hemen önce, Tel Aviv Borsası'ndaki (TASE) İsrail menkul kıymetlerinin açığa satışında dramatik bir artış yaşandı" değerlendirmesinde bulundu. TASE ise olayla ilgili olarak Reuters'ı İsrail Menkul Kıymetler Kurumu'na yönlendirdi. Kurum, "Kurum, konu hakkında bilgi sahibidir; tüm ilgili taraflar konuyu soruşturuyor" açıklamasını yaptı. Kurum sözcüsü, konuyla ilgili başka detay vermezken, İsrail polisi de yorum talebini henüz yanıtlamadı.

'DAHA ÖNCEKİ KRİZ DÖNEMLERİNDEN ÇOK DAHA FAZLA'

İki hukuk profesörünün araştırmasına göre, yatırımcıların, hisse bedelinin düşeceği, ardından kazanç sağlamak için bunları daha sonra daha düşük bir bedele alabilecekleri beklentisiyle yaptıkları açığa satış işlemleri, daha önce yaşanan 2008 mali krizi, 2014 Gazze savaşı ve Covid-19 pandemisi gibi 'pek çok kriz döneminde' olduğundan fazlaydı. 

Raporda, İsrail'in en büyük bankası Leumi için, 14 Eylül-5 Ekim arasında 4,43 milyon değerindeki yeni hissenin satıldığını, bunların 3,2 milyon şekel (86 milyon dolar) kâr getirdiğini yazdı. (DIŞ HABERLER)