Yapay zekada ırkçılık: 8 aylık hamile kadın araba hırsızlığından gözaltına alındı

Yapay zekalı yüz tanıma sistemi kullanan polis tarafından 'yanlışlıkla' gözaltına alınan siyah vatandaş Porch Woodruff, Detroit polisine dava açtı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Detroit kentinde, yapay zekalı yüz tanıma sistemi kullanan polisin 'yanlışlıkla' gözaltına aldığı siyah vatandaş Porch Woodruff dava açtı. Amerikan Sivil Haklar Birliği, son dönemde en az 6 siyahın 'yanlışlıkla' gözaltına alındığını bildirdi.

Polis, araba hırsızlığı iddiasıyla yüz tanıma sisteminin 'teşhis ettiği' sekiz aylık hamile Porcha Woodruff’u gözaltına almıştı. Daha sonra Woodruff, 100 bin dolarlık kefaletle serbest bırakıldı. Sistemin, Woodruff'u 'yanlışlıkla' olası bir şüpheli olarak tanımladığı ortaya çıktı. Woodruff'un avukatı, Detroit polisine haksız gözaltı davası açtı.

Avukat, "Yanlış tespit potansiyeline rağmen kolluk kuvvetlerinin yüz tanıma sistemine güvenmesi, haksız tutuklamalara yol açarak aşağılanmaya, utanmaya ve fiziksel yaralanmaya neden oldu" dedi. Woodruff gözaltında tutulduğu süre içerisinde panik atak geçirdiğini ve kasılmalar yaşadığını söylemişti.

'İDDİALAR ARAŞTIRILIYOR'

Detroit polisi, iddiaların araştırıldığını duyurdu. CNN'e konuşan polis şefi James White, "Bu konuyu çok ciddiye alıyoruz ancak ek soruşturma ihtiyacı nedeniyle şu anda daha fazla yorum yapmayacağız. Koşulları daha iyi anladığımızda daha fazla bilgi sağlayacağız" dedi.

'IRKSAL AYRIMCILIĞI TEŞVİK EDİYOR'

Konuyla ilgili CNBC’ye konuşan Amerikan Sivil Haklar Birliği avukatı Phil Mayor, “Yapay zeka, polis tarafından ırksal ayrımcılığı teşvik etmek için kullanılıyor” açıklamasında bulundu. Mayor, yanlış tutuklamalardan üçünün Detroit polisi tarafından gerçekleştirildiğini aktardı. Polisin, sonuçlarını bilmesine rağmen yapay zekaya güvenmesinin 'endişe verici' olduğunu söyleyen Mayor, "Woodruff'un korkunç deneyiminin de gösterdiği gibi, bu teknolojinin kullanımına son verilmeli. Detroit polisi, sivilleri Detroitlileri gizli gözetime tabi tutmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

2019 yılında 25 yaşındaki siyah vatandaş Michael Oliver, haksız yere bir öğretmenin cep telefonunu çalmak ve kırmakla suçlanmıştı. 2020'de ise Robert Julian-Borchak, hırsızlık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER)