Yangında hayatını kaybeden A101 işçisinin arkadaşları: Büyük ihmaller var

A101 mağazasında çıkan yangında hayatını kaybeden Muhammet Ali Yaşar'ın mesai arkadaşları, mağaza yönetiminin iddialarını yalanlayarak bir dizi ihmalin söz konusu olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Esenler ilçesindeki A101 mağazasında cumartesi günü çıkan yangında Muhammet Ali Yaşar isimli market çalışanı hayatını kaybetti. Yaşar'ın arkadaşları, mağaza yönetiminin 'uyuyakaldı' iddialarını yalanlayarak, “Ölümün arkasında büyük bir ihmal dizisi ve gerçek sorumlular var” dedi.

Mağaza ve Market İşçileri Sendikası (Mağaza Market-Sen), hayatını kaybeden Yaşar’ın çalışma arkadaşlarının sendikaya ulaştığını ve olayların arkasında bir dizi ihmalin olduğunu söyledi. Çalışanların anlattıklarına göre, yasak olmasına rağmen Yaşar, mağazayı tek başına açmak zorunda bırakıldı. Mağazanın deposuna da tek başına inmek zorunda kaldığı aktarılan Yaşar, yangın sırasında depoda mahsur kalarak hayatını kaybetti.

'YANGININ SORUMLUSU A101 PATRONLARIDIR'

Mağaza Market-Sen’den yapılan açıklamada, bir işçinin vefat ettiği yangında patron sorumlu tutuldu. Soruşturmanın açılması ve tüm marketlerde denetim yapılması için çağrıda bulunan sendikadan yapılan açıklama şöyle:

-Yasak olmasına rağmen tek başına mağaza açtırıldı: Muhammet Ali Yaşar, 18 Haziran 2022 sabahı “yasak” olmasına rağmen tek başına mağaza açmak zorunda kaldı. Mağazanın deposuna tek başına inmek zorunda kalan ve sesini kimseye duyuramayan işçinin ölümünden A101 patronları sorumludur.

- İşçinin uyuyakaldığı gerçek değil aldatmaca: Gecesini gündüzünü marketlere veren işçiler yakından biliyor; A101’de uyumak mümkün değildir. Sabah 08:03’te tek başına açtığı mağazada bulunan işçinin depoda mahsur kaldığını, o mağazayı karış karış bilen işçiler anlatıyor.

-Yangın çıkışı yok, panolar arızalı: Yangının çıktığı mağazadaki elektrik panosunun arızalı olduğu defalarca işçiler tarafından dile getirildi. Bu sorun çözülmek yerine geçiştirildi. Panodaki arızanın giderilmemesiyle, yangın çıkışının kapatılmasıyla Muhammet Ali Yaşar göz göre göre ölüme terk edilmiştir.

-O mağaza iş güvenliği sağlanmadan açılmayacak: A101 sorumluları şimdi yangın çıkan mağazayı hızla yeniden açmak istiyor. Önlem alınmadan, sorunlar giderilmeden açılacak bu mağaza yeni can kayıplarına gebedir. İş güvenliği sağlanmadan bu mağaza açılamaz.

-Çalışma Bakanlığı tüm mağazaları denetleyecek: Yangın çıkan mağaza sadece bir örnek. Üyelerimizin sendikamıza ulaştırdığı videolardaki gerçekleri görmek için daha kaç işçinin canından olması gerekir? Her mağazada iş güvenliğinin denetlenmesi Çalışma Bakanlığı’nın sorumluluğundadır: Derhal Esenler mağazası ile ilgili soruşturma başlatın, tüm mağazalarda denetim yapın. A101 mağazalarında ve depolarında çalışan on binlerce işçinin hakkı, A101 patronlarının cebindedir. O hakkı sizden söke söke alacağız.

Tüm A101 işçilerini Muhammet Ali Yaşar için, tüm haklarımıza sahip çıkmak için birlik olmaya çağırıyoruz. Bugün öfkemiz büyük ancak öfkemiz birliğimizle büyüdüğünde hesap sorabileceğiz. A101 işçisi köle değil, olmayacak. Market işçilerinin sömürülmesine son vereceğiz.”

VİDEO PAYLAŞILDI

Yaşar'ın mesai arkadaşlarının sendikaya gönderdiği bir video da sosyal medyada paylaşıldı. Farklı bir A101 mağazasında çekilen görüntülerde ise dükkandaki yangın çıkışının kapalı olduğu görüldü. Çalışanlar mağaza içerisindeki diğer ihmallere dikkat çekti.(HABER MERKEZİ)