Yanan alanda villa iddiası için açıklama: İzinler önceden verildi

Muğla Milas’ta yanan ormanlık alanlardaki inşaat faaliyetine ilişkin yeni iddialar gündeme geldi. Bölgedeki otellerden iddialarla ilgili açıklamalar yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Meşelik Mahallesi’ndeki kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda 15 Temmuz 2007’de yangın çıktı. Yangın sonucunda 250 hektar orman alanı ile 30 hektara yakın tarım arazisi ve zeytinlik yok oldu.

Dönemin Muğla Orman Bölge Müdürü ve eski AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, "Ormanlık alanlar ve imar yerleri belli. Kesinlikle iddia ediyorum ki yanan yerler ne 2B kapsamında olacak ne de imara açılacak. Ekim ayında ilk yağmurlarla birlikte tohumlama ve fidan dikimi yaparak yeşillendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre yanan arazinin bir bölümü imara açıldı. Bölgede 2012 yılında La Blanche Island, 2016’da Titanic Deluxe Bodrum ve 2018 yılında da Lujo Bodrum adlı lüks oteller açıldı.

'VİLLA' İNŞAATI İDDİASI

Haberde tapu kayıtlarında orman alanı olarak görünen 25 bin metrekarelik komşu Hazine arazisini Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahsis eden Lujo’nun sahibi Serkoç Otelcilik'in, 28 villa inşa etmeye başladığı iddia edildi.  

Bölgedeki otellerden La Blanche Island'ın sahibi Kadir Çankırı iddialarla ilgili olarak, "Biz otelin inşaatını yaparken gerekli ÇED raporlarını aldık. Ruhsatsız veya onaysız hiçbir inşaat yapmadık. Her şey yasalara uygun yürüdü" diye konuştu.

LUJO OTEL: PLANLAMA YANGINLARDAN ÇOK ÖNCE YAPILDI

Lujo Otel İdari İşler Müdürü Necmettin Bozan da, "Bu arazi 25 bin metrekare ve Orman Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na turizm alanı olarak tahsis edildi. Biz de 2021 yılında burayı tahsis olarak aldık" dedi. Otelden yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

"Lujo Hotel Bodrum Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında doğayı korumaya yönelik oldukça fazla projeye imza atmaktadır. Yaşanılan topluma karşı sorumlulukların oldukça farkında olan Lujo Hotel yönetimi önümüzdeki günlerde de 2021 yılında yanan ormanlık alanın 2 yıllık nadas süresi nihayet dolduğu için uzun süredir planladığı projesini hayata geçirecek ve yanan alanı ağaçlandıracaktır.

Ancak bir takım medya tarafından asılsızca savunulan orman yangınları sonrasında bölgenin imara açılması ve şirketimiz tarafından da hukuksuz olarak yanan ormanlık alanda inşaat yapılması durumunun gerçeklikle hiçbir ilgili bulunmadığına dair tüm detayları tüm yasal evraklarıyla bir araya getirdik ve çok haklı ve bir o kadar üzgün olduğumuzu paylaşmak isteriz.

Resmi belgelerle tevsik edildiği üzere söz konusu alan ile ilgili olarak bölgede yaşanan orman yangınlarından yıllar öncesinde, öncelikle, 11.09.1987 tarihinde 87/12106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Turizm Merkezi' olarak belirlenmesine dair karar alındığı, akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 12.08.1991 tarihli kararı ile alanın Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiği ve yine bu kararlar doğrultusunda 29.04.1991 tarihinde Bayındırlık İskan Bakanlığı‘nın 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı ile 'Turizm Tesis Alanı' olarak kullanım kararı alındığı, dolayısı ile söz konusu alanın Turizm Merkezi olarak planlanmasına dair kararların orman yangınlarından çok daha önce alınmış olduğu açıkça ortadadır."

(HABER MERKEZİ)