'Yabancı turiste pahalı değil, yerliye indirimli'

Milli Saraylar ve İBB, müze ve saraylarda turistlere uygulanan fiyat eşitsizliğinin nedeninin yabancı turistlere pahalı fiyat uygulaması değil, yerli turiste indirim uygulaması olduğunu belirtti. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçmişten günümüze birçok kültüre ve imparatorluklara ev sahipliği yapan Türkiye’nin kültür mirası her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste hizmet ediyor. Fiyatların yüksek olması sebebi ile yerli turistlerin bu kültür mirasından ne kadar faydalanabildiği tartışması bir yana, yerli ve yabancı turistlere uygulanan fiyat eşitsizliği de göze çarpan bir diğer konu.

Birçok müze, saray ve kasır, yerli ve yabancı turistlere farklı fiyat uyguluyor. Son günlerde adını sıkça duyduğumuz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restore edilen bin 500 yıllık Yerebatan Sarnıcı Müzesi'nde de yerli ve yabancı turistlere farklı fiyat uygulaması yapılıyor. İş koşuşturmasının ya da gündemin yoğunluğundan bunalıp hafta sonu Yerebatan Sarnıcı'nı görmek isterseniz ve yerli turist iseniz 50 TL giriş ücreti ödemek zorundasınız. Üstelik Müzekart, Yerebatan Sarayı’nda geçerli değil. Öğrenci ve öğretmenler için bu fiyat 20 TL ancak şaşırtıcı olan, fiyat uygulamasının yabancılar için farklı olması. Yabancı ziyaretçiler için Yerebatan Sarnıcı Müzesi’ni ziyaret etmenin kişi başı bedeli 190 TL.

Yerebatan Sarnıcı

Yerli ve yabancı turistlere uygulanan fiyat eşitsizliği sadece Yerebatan Sarayı ile sınırlı değil. Benzer durum  Milli Saraylar Başkanlığı'na bağlı müze, kasır, saraylar için de söz konusu. Milli Saraylar Başkanlığı'na bağlı Topkapı Sarayı'nda da kombine bilet ile sarayı, Aya İrini’yi ve Harem’i gezmek isteyen yerli turistler 130 TL öderken, yabancı turistler kişi başı 420 TL ödemek zorunda.

AVRUPA’DA DURUM NE?

Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerine bakıldığında yerli ve yabancı turist ayrımı görmek pek mümkün değil. Müzeleri ve galerileri ile övünen İngiltere’nin en ünlü müze ve sergileri bırakın farklı fiyat uygulamasını herkese ücretsiz. Bunlara British Museum, National Gallery, Londra Doğa Tarihi Müzesi’ni (National History Museum) örnek verebiliriz. Ücretli olan müzelerde ise turistlere yabancı ya da yerli fiyat uygulaması söz konusu değil.

Almanya’ya baktığımızda ise yabancıya ya da yerli turiste ayrı fiyat uygulaması görmek imkansız. Örneğin, Frankfurt’ta Senckenberg Müzesi'ni ziyaret etmek isteyen bir yerli ve yabancı turist aynı ücreti ödüyor. Bizdeki Müzekart benzeri Frankfurt-Pass ya da Kulturpass sahiplerine ve öğrencilere ise fiyatlar indirimli oluyor. Tabii her şehrin farklı uygulamaları olduğunu belirtmek gerekiyor.

Fransa’da da yerli yabancı turist uygulaması yok ancak Avrupa Birliği ülkelerinin 25 yaşına kadar olan bireyleri daha indirimli fiyatlardan yararlanabiliyor. İtalya’nın en meşhur yapılarından biri olan Kolezyum'u (Colosseum) ziyaret ettiğinizde eğer öğrenci, 18-25 yaş arası ve AB vatandaşı değilseniz, yerli de olsanız yabancı da olsanız 16 euro ödüyorsunuz.

Kolezyum (Colosseum)

Asya ülkelerinde ise yerli ve yabancı turistlere farklı fiyat uygulaması yapan ülkelere rastlamak mümkün. Örneğin, Tayland’ın başkenti Bangkok’a Siam Müzesi'nde Thai yetişkinleri için fiyat 50 Tayland Bahtı iken, yabancılar 200 Tayland Bahtı ödemek durumunda.

'AMAÇ TEŞVİK ETMEK'

Peki Türkiye’de Avrupa’dan farklı olarak neden böyle bir fiyat ayrımı yapılıyor? İBB ve Milli Saraylar'ın Gazete Duvar'a yaptığı açıklamalara göre, yabancı turistlere pahalı fiyat uygulaması yapılmıyor, yerli turiste indirim uygulanıyor.

Milli Saraylar konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘’Milli Saraylar'a bağlı tarihi mekanlarda yerli ve yabancı ziyaretçi bilet fiyatları arasındaki farkın sebebi; yabancı ziyaretçiye daha pahalı bilet uygulaması değil, yerli ziyaretçiye indirimli fiyat uygulamasının yürürlükte olmasıdır. Türk vatandaşlarına, müze ziyaretini teşvik etmek amacıyla, yürürlükteki bilet fiyatı üzerinden indirim uygulanmaktadır’’ dedi.

Topkapı Sarayı

İBB ise, müzelerde yabancı turistlere uygulanan fiyat farkına ilişkin, ‘’Kaliteli bir müze deneyiminin devamlılığını sağlamak amacıyla tüm şartları göz önünde bulundurup, bilet ücretlerimizi hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerimiz için mümkün olan en uygun fiyatta tutmaya özen gösteriyoruz. Giriş ücretlerinde öğrenci, öğretmen indirimi, 7 yaş altı ve 65 yaş üstü ücretsiz gibi uygulamalara yer veriyoruz. Bununla birlikte yerli ve yabancı ziyaretçilerin ücret tarifelerindeki farklılık, yurt içinde ve yurt dışında sektör genelinde geçerli olan bir uygulamakta’’ ifadelerini kullandı.

İşletmelerinde bulunan müzeler Bakanlığa bağlı olmadığı için Müze Kart uygulaması bulunmadığını belirten İBB, ‘’Günümüz ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda, fiyat politikasına göre vatandaşlarımızı hem İstanbul'un kültür hazinelerini görmeye teşvik etmek hem de vatandaşlarımız için ulaşılabilir olmak adına yerli ziyaretçilerimize indirim uygulanması yapılmaktadır’’ dedi.