Xwebûn gazetesinde yeni yayın dönemi

Xwebûn gazetesi yeni yayın hayatına başladı. Gazetenin imtiyaz sahibi Kadri Esen, gazetenin yeni yayın dönemiyle ilgili bilgiler paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Azadiya Welat'ın kapısına kilit vurulması sonrası bir araya gelen Kürt gazeteciler tarafından 21 Aralık 2019'da çıkarılan Xwebûn gazetesi, yeni yayın dönemine başladı. Haftada bir kez çıkarılan ve şimdiye kadar 147 sayıya ulaşan gazetenin yeni yayın döneminde yazar sayısı arttırıldı.

Medenî Ferho, Evîn Teyfûr, Ezîz Nîmetî, Kamûran Simo Hêdilî, Mehmet Akdogan, Mehmet Oncu, Mehmet Devîren, Muhsîn Ozdemîr, Qendîl Şeyxbizînî, Rêdûr Dîjle, Şoreş Reşî, Roza Metîna, Jîn Aryen, Heval Dilbihar, Avedîs ve Tariqê Hesen adlı yazarlar da yeni yayın döneminde farklı başlıklarda yazılar kaleme alacak. Son isimlerle birlikte gazetenin yazar kadrosu 100'e yaklaştı. Yeni yayın döneminde ayrıca gazetenin internet sitesi ve sanal medya hesaplarında dil ve tarih programları da yapılacak. 

'GELİŞMELERİ DAHA GÜÇLÜ AKTARACAĞIZ'

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Xwebûn Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, daha önce yayın yapan ancak çeşitli gerekçelerle kapatılan Kürtçe gazete ve yayınlara işaret ederek, "Azadiya Welat, Rojeva Medya ve Welat kapatıldıktan sonra Kürtçe yayın geleneği, 2019 Aralık ayında açılan Xwebûn gazetesi ile devam etti. Gazetesi üç yıldır düzenli olarak Kürdistan’da yayın yapıyor. Gazetemizi ayrıca Twitter, İnstagram ve Facebook hesaplarımız üzerinde de yayınlıyoruz” dedi. 

'DİL VE TARİH PROGRAMLARI YAPACAĞIZ'

Kürtçe yayın yapan gazeteler üzerindeki baskıların sürdüğüne dikkat çeken Esen, "Yayın hayatına girdiğimizden beri haber ve gazete manşetlerinden kaynaklı 10 sayımız hakkında toplatma kararı çıkartıldı. Bu kararlar da gazete yayınladıktan birkaç hafta sonra çıkarıldı. Bunun yapılmasının tek nedeni var o da gazetemizin yayın hayatını durdurmak. Sanal medya hesaplarımız üzerinde zaman zaman yaptığımız haber paylaşımlarımızdan dolayı instagram hesaplarımız erişime engellendi. Bütün baskı ve engellemelere rağmen Xwebûn gazetesiyle Kürdistan ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri kendi dilimizle daha da güçlü olarak yansıtacağız" diye konuştu. 

Esen, yeni yayın döneminde yapılan yeniliklere dair de şunları söyledi: "Yeni yayın döneminde dijital medya üzerinde yaptığımız yayınları daha da güçlendireceğiz. Dil ve tarih programları yapacağız. Önümüzdeki süreçlerde gündem olan başlıkları aktüel programlarda yayınlayacağız. Yine yeni döneme uygun olarak internet sayfalarımızda ve sanal medya hesaplarımızda yenilikler yaptık. Bunların yanı sıra Xwebûn Gazetesi’ne 16 yeni yazar katıldı. Yazarlarımız her hafta Xwebûn için yazacaklar. Böylece misafir yazarlarla birlikte 100’e yakın yazarımız olmuş oldu.”