Wuhan'daki DSÖ ekibinden ilk yorum: Virüs laboratuvardan çıkmadı

Küresel salgına yol açan korona virüsünün kökenlerini araştırmak için Çin'de bulunan Dünya Sağlık Örgütü ekibinden Peter Daszak Reuters'a konuştu: Virüsün bir laboratuvardan çıktığına dair kanıt yok. Çin'deki yarasa mağaralarının incelenmesi gerekiyor. İlk vakalar bilinenden aylar, hatta yıllar önce yaşanmış olabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün kökenlerini araştırmak için Çin'de bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ekibinin incelemeleri devam ediyor. Ekip üyelerinden zoolog ve hayvan hastalıkları uzmanı Peter Daszak, virüsün insan yapımı olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını söyledi.

'GENETİK İZLER MAĞARALARDA SÜRÜLMELİ'

DSÖ ekibi dün, 'salgının çıkış noktası olduğu' iddiasıyla çok sayıda komplo teorisinin hedefinde bulunan Wuhan Viroloji Enstitüsü'ne üç buçuk saat süren bir ziyarette bulunmuş, Çin'de yarasalar üzerindeki çalışmaları nedeniyle 'Yarasa Kadın' olarak anılan doktor Shi Zhengli'yle de görüşmüştü. New York merkezli EcoHealth (Eko Sağlık) İttifakı'nın başkanı da olan Daszak, bu ziyaretin ardından yaptığı açıklamada 'virüsün bir laboratuvardan çıktığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını' söyledi. Daszak, Covid-19'un kökenlerine dair genetik izlerin sürülmesi için yarasa mağaralarında araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

'SARS BENZERİ BİR ARAŞTIRMA GEREKİYOR'

Daszak, 2002-2003 yıllarında SARS virüsünün kökenlerine dair araştırmalara da katılmış, bu dönemde virüsün izi Çin'in Yunnan eyaletinin güneybatısında yarasaların yaşadığı bir mağarada tespit edilmişti. Daszak, Covid-19 hakkında da benzer bir inceleme gerektiğini söyledi; "Eğer doğal hayattaki gerçek kökenini bulacaksak, benzer bir araştırmanın yapılması gerekiyor" diye konuştu.

'ÇOK DAHA ÖNCEDEN DOLAŞIMA GİRMİŞ OLABİLİR'

Reuters ile özel bir söyleşi yapan Daszak, Wuhan'da araştırma yapan DSÖ ekininin, virüsün bir pandemiye yol açma süreci hakkında yeni bilgiler aldıklarını da belirtti. Daszak bu konuda ayrıntı vermese de, 'bazı senaryoların eskisinden daha olası göründüğü bir resmin oluştuğunu' söyledi. Buna göre, DSÖ ekibinin daha yakından incelemeye başladığı olasılıklardan biri, virüsün Wuhan'da ilk kez tespit edilmesinden daha önce dolaşımda olduğu yönünde. 

'ÇİN SORUN ÇIKARMIYOR'

Daszak, DSÖ ekibinin virüsün hayvanlardan insanlar ilk geçtiği vakaların izini sürmeye çalıştığını, bunun aylar ve hatta yıllar önce bile de gerçekleşmiş olabileceğini ekledi. Çinli yetkililerin kendilerinin ziyaret ve görüşme taleplerini reddetmediğini de vurgulayan bilim insanı, "Elbette size söylenmeyenleri bilmeniz imkânsız fakat Çin'de gördüğümüz şey şu ki, talep ettiğimiz şeyleri yapmamıza izin veriliyor" dedi. (DIŞ HABERLER)