WSJ'den deprem analizi: Belediye ve STK'ler 'vekil hükümet' oldu

Hükümetin afet bölgelerine müdahalesinin değerlendirildiği Jared Malsin imzalı analizde, "Hayati devlet hizmetlerinin çökmesi, Erdoğan için seçimler öncesinde bir test oldu" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Maraş merkezli depremlerin ardından hükümetin afet bölgelerine müdahalesini değerlendirdi. "Erdoğan'ın rakiplerinden deprem yardımı yağıyor" başlıklı analizde, "Türkiye’de hükümetin geçen ay yaşanan deprem sonrasındaki kriz yönetimde sorun yaşaması Cumhurbaşkanı Erdoğan için garip bir durum yarattı: En büyük rakipleri devletin müdahalesindeki boşlukları doldurdu” ifadelerine yer verildi.

'STK'LER VE BELEDİYELER 'VEKİL HÜKÜMET' ROLÜNDE'

Sivil toplum kuruluşları (STK), siyasi partiler ve muhalefet partilerinin başkanlığındaki belediyelerin deprem bölgelerinde 'vekil hükümet' görevi üstlendiğini yazan Jared Malsin, şöyle devam etti: "Hayati devlet hizmetlerinin çökmesi ve hükümetten bağımsız yardım çalışmalarının artması yıllarca gücü merkezileştirmeye çalışan Erdoğan için seçimler öncesinde bir test oldu."

'İBB'NİN MÜDAHALESİ ERDOĞAN İÇİN BİR AÇMAZ'

"Muhalefet, 2019 seçimlerinde ülkenin en büyük ve en zengin şehri olan İstanbul'un kontrolünü ele geçirdi ve bu, Sayın Erdoğan'ı baskıları onu koltuğundan indirme çabalarına yeni bir soluk getirdi" denilen analizde, Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin afet müdahalesindeki rolünün Erdoğan için bir 'açmaz' niteliğinde olduğu belirtildi. Analizde, şu ifadelere yer verildi:

“Sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin doğal afetler sonrasında yardım etmesi alışılmadık bir şey değil. Ancak muhalefetin başkanlığındaki İstanbul yönetiminin yardımdaki rolü, görevde olduğu 20 yıl boyunca Türkiye devletini yeniden yaratan ve yerel kurumları geride bırakarak başkanlık sistemini isteyen Erdoğan için bir açmaz." (DIŞ HABERLER)