WSJ: İsrail ve Katar, Norveç'te yeni rehine takası anlaşmasını görüşecek

ABD basını, Hamas ve İsrail arasında Gazze'de yeni bir geçici ateşkes ve rehine takası anlaşması olasılığını değerlendirmek üzere İsrail ve Katarlı yetkililerin Oslo'da bir araya geleceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze'de üç İsrailli rehineyi 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıklamasının ardından İsrail ve Katarlı yetkililerin Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehinelerin serbest bırakılmasını sağlama amacıyla görüşmeleri canlandırmak için bugün Norveç'te bir araya geleceği belirtildi. ABD basınına göre, görüşmelerde, yapılan ilk anlaşmada olduğu gibi, geçici ateşkes ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında İsrailli rehinelerin serbest bırakılması değerlendirilecek.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayanarak aktardığına göre, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, bugün Norveç'in başkenti Oslo'da Mossad Başkanı David Barnea ile bir araya gelecek. Söz konusu 'istikşafi' görüşmelere Mısırlı yetkililerin de katılabileceği ifade edildi. 

GEÇİCİ ATEŞKESİN SONA ERMESİNDEN BU YANA İLK GÖRÜŞME

WSJ'ye konuşan kaynaklar, yeni bir rehine anlaşmasının sağlanması için müzakerelerin devam etmesinin önünde pek çok önemli engel olduğunu belirtti. Öte yandan, Oslo'da yapılması beklenen görüşmenin, İsrail ve Hamas arasında Katar'ın arabuluculuğunda varılan ve 7 gün boyunca devam eden geçici ateşkesin bozulmasından bu yana İsrail ve Katarlı yetkililer arasında yapılacak ilk üst düzey görüşme olacağı ifade edildi. 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisi, konuyla ilgili WSJ'nin yorum talebine henüz yanıt vermezken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında dün bir açıklama yapmış ve Mossad Başkanı Barnea ile 'tüm rehinelerin serbest bırakılması için nasıl ilerleyebilecekleri hakkında' görüştüklerini söylemişti. Katar Başbakanı Al Sani de geçen hafta yaptığı bir açıklamada yeni bir ateşkes ve rehine anlaşması için arabuluculuk çabalarının sürdüğünü belirtmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN DA TEMAS GRUBUYLA BİRLİKTE OSLO'DAYDI

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesi ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik çalışmaları çerçevesinde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu ile birlikte İskandinav ülkeleri ve Benelüks ülkelerinin daveti üzerine gittiği Norveç'in başkenti Oslo'da dün temaslarda bulunmuştu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ziyarete Temas Grubu üyelerinden Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha katılmıştı. 

Toplantıya Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Belçika, Danimarka, Hollanda, İsveç, İzlanda, Lüksemburg ve Norveç dışişleri bakanları ile Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara da iştirak etmişti. Toplantıda Gazze'de derhal ve tam ateşkes ile sivillerin korunmasının sağlanması ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne acil insani yardım girişinin engellenmemesi çağrısında bulunulmuştu. (DIŞ HABERLER)