WhatsApp Hindistan hükümetine dava açtı

Hindistan hükümetinin 'bir mesajı ilk paylaşan kişinin bulunmasını' öngören yeni yasası WhatsApp'ın tepkisini çekti. Şirket, Hindistan hükümetine Yeni Delhi Yüksek Mahkemesi'nde dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - WhatsApp, Hindistan hükümetinin yeni sosyal medya yasasına karşı Yeni Delhi Yüksek Mahkemesi'nde dava açtı. WhatsApp dava dilekçesinde, yeni kuralların uçtan uca şifrelemenin kırılmasına yol açarak kullanıcıların haberleşmede gizlilik hakkını ve Hindistan anayasasını ihlal ettiğini savunuyor.

Hindistan hükümetinin getirdiği yeni kurallar, WhatsApp'ın yetkililerden talep gelmesi halinde, dezenformasyon veya yalan bilgi içerdiği düşünülen bir mesajı ilk atan kişinin kimliğinin geriye dönük olarak araştırılıp hükümetle paylaşılmasını öngörüyor.

'UÇTAN UCA ŞİFRELEME KIRILIR'

Hindistan'da yaklaşık yarım milyar kullanıcısı bulunan WhatsApp ise bu işlemin teknik olarak uçtan uca şifrelemenin kırılması ve o mesajı alan tüm kullanıcıların özel hayatının ihlal edilmesi anlamına geldiğini savunuyor. Açılan davada da, yasanın bu maddesinin Hindistan anayasasına aykırı olduğu vurgulanıyor. 

'BAŞKA BİR YOLUNU BULSUNLAR'

Reuters'a isim vermeden konuşan bir hükümet yetkilisi ise WhatsApp'ın 'dezenformasyon kaynaklarını uçtan uca şifrelemeyi kırmadan tespit etmenin bir yolunu bulabileceğini' savundu. 

Hindistan'daki yeni yasa aynı zamanda, hükümetin 'ahlaka aykırı' bulduğu, 'ulusal güvenlik' ile 'kamu düzeni'ni tehdit ettiğini düşündüğü içeriklerin de kaldırılmasını öngörüyor. Sosyal medya şirketlerinin bu yasaya uymaması halinde çalışanlarına dava açılabileceği belirtiliyor.

TWITTER'DAN DA ELEŞTİRİLERİN KALDIRILMASI İSTENMİŞTİ

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin hükümeti, son dönemde sosyal medya devleriyle sık sık karşı karşıya geliyor. Son olarak, Twitter'ın Modi'nin partisinden bir siyasetçinin yaptığı bir paylaşıma 'manipülasyon' içerdiği gerekçesiyle işaret koyması gerilim yaratmış, Twitter ofisine polis gönderilmişti. Yeni Delhi, Covid-19 pandemisinden binlerce kişinin öldüğü dönemde hükümetin kötü yönetimi eleştiren paylaşımların da kaldırılmasını istemişti. (DIŞ HABERLER)