Weinstein hakkındaki mahkumiyet kararı bozuldu: 'Sayısız kadın için çok üzücü bir gün'

Eski Hollywood film yapımcısı Harvey Weinstein hakkında cinsel saldırı suçundan verilen mahkumiyet kararı, temyiz mahkemesince bozuldu. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlar ve avukatları karara tepkili.

Harvey Weinstein. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - New York Temyiz Mahkemesi, ABD'li eski film yapımcısı Harvey Weinstein hakkında 2020'de cinsel saldırı suçundan verilen mahkumiyet kararını bozdu.

AA'nın aktardığına göre, mahkeme, Mart 2020'de Hollywood'un önde gelen yapım şirketlerinden Miramax'ın kurucusu 72 yaşındaki Weinstein'ı çok sayıda kadına cinsel saldırı suçundan 23 yıl hapse mahkum eden yargıcın, eski yapımcıya karşı davaya dahil olmayan iddialara dayanan ifadelerin dinlenmesine izin verdiğine hükmetti. Temyiz Mahkemesi, 3'e karşı 4 yargıcın oyuyla alt mahkemenin 'kesinleşmemiş, iddia mahiyetindeki cinsel eylemlere ilişkin ifadeleri hatalı biçimde kabul ettiğini' belirterek, bunu yargı yetkisinin kötüye kullanılması olarak nitelendirdi ve mahkumiyet kararını bozdu.

KARAR TEPKİ: 'BU, KURUMSAL BİR İHANET'

Hakkında Los Angeles'ta Şubat 2022'de cinsel saldırı suçundan verilen 16 yıllık başka bir mahkumiyet kararı olan Weinstein hapiste kalmaya devam edecek. Manhattan Bölge Başsavcılığı, Weinstein'ı yeniden hakim karşısına çıkarma niyetinde olduklarını paylaştı.

2020'de verilen mahkumiyet kararı, pek çok kadının uğradığı cinsel saldırıları ve saldırı faillerini ifşa ettiği #MeToo (Ben de) hareketinin yayılmasına önayak olmuştu. Temyiz Mahkemesi'nin bozma kararı hakkında, Weinstein'in cinsel saldırıda bulunan kadınları temsil eden platformlardan 'Sessizliği Bozanlar' (Silence Breakers) isimli gruptan yapılan açıklamada, "Bu haber sadece cesaret kırıcı değil aynı zamanda son derece adaletsiz" denildi.

Harvy Weinstein'a cinsel saldırı suçlaması yönelten kadınları temsil eden avukat Lindsay Goldbrum da açıklamasında, "Bugünkü karar, (kadınların) cesaretine karanlık bir gölge düşürüyor ve şüphesiz gelecekte öne çıkacak cinsel saldırı mağdurlarını da caydıracak. Bugünkü kararın yeniden travmatize ettiği tüm cinsel saldırı mağdurlarına çok üzgün olduğumu (ifade etmek isterim)" ifadelerini kullandı. Weinstein'ı cinsel saldırı ile suçlayan isimlerden oyuncu Ashley Judd da "Bu, kurumsal bir ihanet" diye konuştu.

Los Angeles'taki davada Weinstein'a suçlama yönelten isimlerden, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom'ın eşi Jennifer Siebel Newsom da karara tepki gösterek, "Bu, seri cinsel saldırı failinin ellerinde acı çekmiş sayısız kadın için çok üzücü bir gün. İki jüri üyesi, su götürmez bir şekilde şöyle dedi: 'Harvey Weinstein, bir daha herhangi bir kadına tecavüz edememeli ve ömrünün geri kalanını demir parmaklıklar arkasında geçirmeyi hak ediyor. Harvey Weinstein, seri bir cinsel saldırı faili ve tecavüzcü'." dedi.

Ne olmuştu?

Weinstein hakkındaki iddiaların ortaya çıkmasının ardından birçok kadının uğradıkları cinsel tacizleri sosyal medyada "#MeeToo" etiketiyle gündeme getirmesi dünyada kampanyaya dönüşmüştü. "#MeToo" kampanyasıyla Weinstein, aralarında ünlü oyuncuların da bulunduğu çok sayıda kişi tarafından tacizle suçlanmıştı. Weinstein, The New York Times (NYT) gazetesinin haberiyle gündeme gelen cinsel saldırı iddialarının ardından ortağı olduğu yapım şirketinin yönetim kurulunca görevden alınmıştı. Mart 2020'de New York'taki mahkeme tarafından çok sayıda kadına cinsel saldırı ve taciz suçlarından 23 yıl hapis cezasına çarptırılan Weinstein, Los Angeles mahkemesince de 2013'te bir kadın oyuncuya cinsel saldırı suçundan Şubat 2022'de 16 yıl hapse mahkum edilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)