Wagner'den Bahmut'ta kalma kararı, Ukrayna'dan '9 Mayıs' açıklaması

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Prigojin, Moskova'nın kendilerine daha fazla mühimmat sözü verdiğini söyleyerek Bahmut'tan çekilmeyecekleri mesajını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın başta başkent Kiev olmak üzere pek çok şehre hava saldırıları düzenlediğini iddia etti.

Reuters'ın haberine göre, Kiev, Harkiv, Herson, Mıkolayiv ve Odessa bölgelerini hedef alan insansız hava aracı (İHA), füze ve diğer hava saldırıları hakkında bilgi veren Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna'da aralarında yerleşim yerlerinin de olduğu bölgelerin 16 füze saldırısı, 61 hava saldırısı ve 52 roket saldırısının hedefi olduğunu, İran yapımı 35 İHA'nın tamamının hava savunma sistemlerince imha edildiğini ileri sürdü. 

'KİEV'DE EN AZ BEŞ KİŞİ YARALANDI'

Başkent Kiev'deki duruma ilişkin bilgi veren Belediye Başkanı Vitali Kliçko, en az beş kişinin yaralandığını, yakıt depoları, araçlar, binalar ve altyapının saldırılarda hasar gördüğünü söyledi. Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, "Maalesef, ölü ve yaralı siviller var; apartmanlar, haneler ve diğer sivil altyapı zarar gördü" ifadeleri kullanılırken, Karadeniz'deki liman kenti Odessa'daki bir gıda ambarında yangın çıktığı bilgisi paylaşıldı.

PRİGOJİN'DEN 'BAHMUT'TAN ÇEKİLMEME' SİNYALİ

Öte yandan, Ukrayna'da Rusya için savaşan Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve şefi Yevgeni Prigojin, Rusya ve Ukrayna arasında çatışmaların son aylarda şiddetlendiği Bahmut kentinden çekilmeyeceklerini açıkladı.

Reuters'ın aktardığına göre, daha önce Rusya Savunma Bakanlığı'ndan 'daha fazla mühimmat' talep eden ve 10 Mayıs itibariyle güçlerini Bahmut'tan çekeceklerini açıklayan Yevgeni Prigojin, Moskova'dan daha fazla mühimmat sözü aldıklarını söyledi. Prigojin, Telegram kanalından yayınlanan sesli mesajında, "Operasyonlara devam edebilmek için ihtiyacımız olan mühimmat ve silah sözünü aldık... İlerliyoruz. Daha fazla mühimmat almayı bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Rusya'dan henüz konuyla ilişkin açıklama gelmedi.

UKRAYNA: RUSYA, 9 MAYIS'A KADAR BAHMUT'U ALMAK İSTİYOR

Bahmut'taki duruma ilişkin açıklama yapan Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Sırskiy ise Bahmut yönündeki Ukrayna birliklerini denetlemesinin ardından "Ruslar hala şehri 9 Mayıs'a kadar ele geçirmeyi umuyor. Hedefimiz bunu önlemek" dedi.

Aleksandr Sırskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bahmut yönünde Rusların ağır silahlarla bombardıman yoğunluğunu artırdığını iddia ederek, Rusya güçlerinin daha gelişmiş teçhizat kullanmaya ve birliklerini yeniden toplamaya başladıklarını ileri sürdü.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'nı yenmesinin yıldönümü olan 9 Mayıs Rusya'da her yıl "Zafer Günü" olarak kutlanıyor. (DIŞ HABERLER)