Vucic: Sırp silahları Türkiye gibi ülkeler üzerinden savaş alanına ulaşmış olabilir

ABD'nin sızdırılan gizli askeri belgelerindeki iddialara ilişkin konuşan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Sırbistan'ın Ukrayna ya da Rusya'ya hiçbir zaman silah ya da mühimmat satmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ABD'nin sosyal medyaya sızan gizli belgelerinde dile getirilen Sırbistan'ın Ukrayna'ya silah yardımı sağlayacağına yönelik iddialara yanıt verdi. Vucic, Sırbistan'ın Ukrayna ya da Rusya'ya hiçbir zaman silah ya da mühimmat satmadığını, ancak Sırp silahlarının Türkiye, İspanya ve Çek Cumhuriyeti gibi üçüncü ülkeler üzerinden savaş alanına ulaşmış olabileceğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Vucic, "Sırbistan, Ukrayna'ya silah sevk etmedi ve etmeyecek" dedi, aynı şeyin Rusya için de geçerli olduğunu kaydetti. Sırbistan Cumhurbaşkanı, böyle bir silah sevkiyatını 'kanıtlayabilecek hiçbir belge bulunmadığını' da sözlerine ekledi. 

'ÜÇÜNCÜ ÜLKELERE İHRAÇ EDİLDİKTEN SONRA İKİ TARAFTA DA ÇIKABİLİR'

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Sırp mühimmatının Türkiye, İspanya veya Çekya'ya ihraç edildikten sonra 'savaş alanının bir tarafında ya da diğer tarafında ortaya çıkacağından oldukça emin olduğunu' ifade etti. Vucic, "(Ukrayna'da) bir kovan, bir mermi gördüler. Yani? Başka nerede ortaya çıkabilir? Dünyada pek çok savaş alanı var. Mühimmat savaşlarda insanları öldürmek için kullanılır" dedi. 

SIZAN BELGELERDE NE İDDİA EDİLMİŞTİ?

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) sosyal medya mecralarına sızdırılan gizli askeri belgelerde yer alan bilgilerden biri de Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek Avrupa ülkesi olan Sırbistan'ın Ukrayna'ya silah göndermeyi kabul ettiği ya da söz konusu silahları çoktan gönderdiği yönündeydi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 'Avrupa | Devam Eden Rusya-Ukrayna Çatışmasına Yanıt' başlıklı belgede 38 hükümetin Ukrayna'nın askeri yardım taleplerine yanıtları ele alındı. Söz konusu belge, Sırbistan'ın Ukrayna güçlerine eğitim vermeyi reddettiğini, ancak ülkeye askeri yardım gönderme kararı aldığı ya da söz konusu yardımı halihazırda sağladığı bilgisini içeriyordu. Belgede ayrıca Sırbistan'ın gelecekte Ukrayna'ya silah sağlama yönünde siyasi iradesi ve askeri yetisi olduğu ifade edildi. (DIŞ HABERLER)