Vize krizi: Türk pasaportunu büyüteçle dakikalarca incelediler

İngiltere ve Kanada vize başvurularında da iş dünyasına artan sayıda ret haberleri gelmeye başladı. Hollanda'ya inen uçağın yolcuların pasaportları ise büyüteçle dakikalarca incelendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye vatandaşları ve iş insanları bir süredir vize konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Özellikle Schengen vizesi başvurularında randevu süreleri uzarken, artan sayıda ret gelmeye başlamıştı. Bazı ülkeler belirli bir tarihe kadar vize başvurularını durdurdu, zor alınan randevuların çoğu da aylar sonrasına veriliyor. ABD vize başvurularında sürenin 12 aya kadar çıktığı ifade ediliyor. Tüm bu ülkelere yönelik seyahatlerde kabul edilen vize başvurularında da ret sayılarında ciddi artışlar söz konusu. Sadece Schengen vize başvurularında geçen yıl yüzde 15’lerde olan ret oranının, bu yıl yüzde 50’lere kadar çıktığı konuşuluyor.

'ÇİFTE STANDART'

CHP’nin 10 yıl boyunca Hollanda temsilciliğini yapan Bülent Çoban’ın anlattıkları ise geciken ya da reddedilen vize başvurularının sebebini açıklar nitelikte.

10Haber’e konuşan Çoban, ikinci tur seçimleri için oyunu kullandıktan sonra seçim heyecanını yaşamak için Türkiye’ye geldiğini ve 2 Haziran’da Hollanda’ya geri döndüğünü söyledi. Türkiye’den gelen uçaktakilere uygulanan güvenlik prosedürlerinin her zamankinden farklı olduğunu vurgulayan Çoban, “Kendimi üçüncü sınıf ülkeden gelen bir vatandaş gibi hissettim” dedi.

Çoban, uçak Amsterdam’da bulunan Schiphol Havalimanı’na indiğinde yolcuların pasaport kontrolüne giderken bir koridordan geçtiğini ve bu koridorda normalde herhangi bir inceleme olmadığını anlattı. Ancak bu kez koridorun her iki tarafına yarım metre arayla üçer Hollanda polisinin sıralandığını belirten Çoban, gelen yolcuların pasaportlarının büyüteçle dakikalarca kontrol edildiğini söyledi.

30 yıldır çifte vatandaş olan Çoban, polisin aynı prosedürü diğer ülkelerden gelen uçaklar için uygulamadığını belirtti. Çoban, “Bu çok onur kırıcı ve üzücü bir görüntüydü. Ne yazık ki sahte pasaport gibi şeylerden şüpheleniyorlar. Ben 30 yıldır böyle bir davranış görmedim” dedi. (HABER MERKEZİ)