Veteriner hekimler şiddete karşı iş bıraktı: 'Bıçak kemiğe dayandı'

Artan şiddet olayları karşısında Sağlıkta Şiddet Yasası'na dahil edilmek isteyen veteriner hekimler iş bıraktı; "Veteriner hekimler kapsam dışı bırakıldı, dışlandı, artık bıçak kemiğe dayandı."

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Ankara’da 3 Ağustos’ta Veteriner Hekim Ceren Eroğlu’na yapılan saldırının ardından son dönemde artan şiddet olaylarını protesto etmek isteyen veteriner hekimler, bir günlüğüne özel muayene ve poliklinik hizmeti vermeme kararı alarak iş bıraktı. Diyarbakır'da Dağkağı meydanında bir araya gelen veteriner hekimler, meslek kanununda düzenleme ve Sağlıkta Şiddet Yasası’na dahil edilme talebinde bulundu.

'ARTIK BIÇAK KEMİĞE DAYANDI'

Veteriner Hekimler adına açıklama yapan Duriye Yalçın Erkek, "Veteriner hekimlik mesleği toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından yaygın etkileri olabilecek risklerin bertaraf edilmesinde en büyük bariyerdir" dedi. Erkek, bu nedenle stratejik bir konumda olduklarını belirtti.

Erkek, şöyle konuştu, "Biz biliyoruz ki iş güvencesi ve can güvenliği nedeniyle açıklanamayan daha onlarca şiddet örtbas edilmekte, bizlere ve kamuoyuna yansımamaktadır. Yaşanan bu şiddet, biz veteriner hekimleri artık yeter dedirtecek noktaya getirmiş, birçok meslektaşımız ya mesleğini bırakarak başka işlere yönelmiş ya da yurt dışına gitmeye başlamıştır. Yaşanan süreç biz veteriner hekimleri yıldırmış, bıktırmış ve artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Sağlık çalışanları için düzenlenen yıpranma payı, ek gösterge, maaş iyileştirmesi vb. tüm özlük hakları konularında ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nda veteriner hekimler kapsam dışı bırakılmış ve dışlanmışlardır.

Meslektaşlarımız büyük umutlarla başladıkları mesleklerini bırakmakta, özellikle genç meslektaşlarımız geleceklerini yurt dışında aramaktadırlar. Veteriner hekimler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Sağlık Hizmetleri Sınıfında tanımlanmıştır, vakit kaybetmeden gereği yapılmalı, veteriner hekimliğin hangi alanında olursa olsun yaptıkları hizmetlerle kamu sağlığını koruyan tüm veteriner hekimler Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınmalıdır. Şiddeti oluşturan unsurlar ortadan kaldırılmalı, şiddet tavizsiz cezalandırılmalı, kanunlar ve bilimsel gerçekler önünde sağlık çalışanı olan veteriner hekimlere hakları iade edilmelidir." (DUVAR)