Veli-Der: Yüz yüze eğitime ara verilmesi bir kuşağı kaybetmek anlamına gelir

Veli-Der İzmir 2 Nolu Şubesi, “Bu mezun olacak gençler yalnızca 1.5 yıl yüz yüze eğitim görmüş olacaklar ki bu, bir kuşağı kaybetmek anlamına gelir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir 2 Nolu Şube, üniversitelerin kapatılması ve uzaktan eğitime geçilmesine ilişkin Alsancak'ta basın açıklaması düzenledi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde düzenlenen açıklamada, "Acımız büyük, gençlerimizin ve ülkemizin geleceği için üniversiteler kapatılamaz" yazılı pankart taşındı. Açıklamada depremde vefat edenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Grup adına açıklama yapan Veli-Der 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Aydın, ortaya çıkan ağır yıkım sonrasında 'her şeyi ama her şeyi en iyi ben bilirim' düşüncesiyle ve yalnızca siyasal bir muhasebe hesabıyla hareket eden, bilim insanlarının, demokratik kitle örgütlerinin, tüm muhalefetin eleştiri ve önerilerine kapalı bir iktidar anlayışının devam ettiğini söyledi.

'BİR KUŞAĞI KAYBETMEK ANLAMINA GELİR'

Bunun son örneğinin ise üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmesi olduğunu söyleyen Aydın, “İlk etapta eğitimi gözden çıkarmak adeta gençlerimizin geleceğini hedef almak ve kaosa davet çıkarmaktır. Bu zor zamanlarda dahi gençlerimizin, ülkemizin geleceği öncelenmeli üniversiteler açık kalmalıdır. Depremzedelerin barınması için diğer devlet olanakları kullanılmalıdır. Salgın hastalık döneminde okulların kapalı tutulmasının; yol açtığı öğrenme kayıpları, sosyal ve duygusal uyum sorunları ile ne denli olumsuzlukları ortaya çıkardığı üzerinde ortaklaşılan bir tespittir. Bu yıl üniversiteden mezun olacak gençler yalnızca 1.5 yıl yüz yüze eğitim görmüş olacaklar ki bu, bir kuşağı kaybetmek anlamına gelir. Şu an üniversite öğrencisi olan 2 ve 3’üncü sınıflar pandemi ve deprem nedeniyle doğru dürüst eğitim almadan mezun olacaklar. Üniversiteler ve okullar sadece eğitim görülen yerler değil aynı zamanda sosyal ve duygusal ihtiyaçların giderildiği yerlerdir. Diğer taraftan Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kısa ve uzun vadede ciddi olumsuzluklar yaratacaktır” diye konuştu. Aydın, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

-Hayatın bir an önce normalleştirilmesi yönünde, travma sonrası stres bozukluğunun giderilmesi eğitim kurumlarının açık tutulması ile mümkündür. Tüm önlemler alınarak okullar ve üniversiteler açık tutulmalıdır.

-Afet bölgesindeki üniversiteler çevrimiçi eğitim kapsamına alınabilir, deprem bölgesi dışında kalan üniversitelerde öğretime bir an önce başlanmalıdır. Deprem bölgesindeki üniversitelerde öğrenim görenler öğrenciler, deprem bölgesi dışındaki üniversitelere geçici nakilleri yapılıp buradaki ailelerinin yanında misafir öğrenci olarak eğitime devam edebilirler.

-Afet bölgesindeki illerde orta ve ilköğretim öğrencileri için tek katlı (çadır, konteyner) okullarda bölgede psikososyal eğitim veren uzman görüşleri de alınarak uygun olan sürede eğitim başlamalıdır.

-Özellikle psikolojik danışmanlık ve rehber öğretmen kadroları artırılmalı, atamaları yapılmalı ve hızla bölgede çalışmalara başlatılmalıdır.

-Ülkemizde ataması yapılmayan yüz binlerce öğretmen bulunmaktadır. Çok hızlı bir biçimde öğretmen ihtiyacı için atamaları yapılmalı, fiziksel olarak hazır olan tüm okullar hızla eğitime açılmalıdır. (DUVAR)

Etiketler Veli Der İzmir